Messemaker na barrage opnieuw RSB-bekerkampioen

(door Erik Hennink)

In de finale van de RSB-bekercompetitie speelde Messemaker afgelopen donderdag tegen het sterke Fianchetto op hun locatie in Schiedam.

De wedstrijd ontwikkelde zich vanaf het begin tot een gelijkopgaande strijd. Bij Peter Ypma op bord 1 ontstond het eerste vuurwerk van de avond. Hij offerde een pion, maar kreeg daar een sterk centrum en gevaarlijke aanval op de damevleugel voor terug. Zijn tegenstander ging in de denktank en ruilde een stuk tegen 3 pionnen. De stelling bleef gecompliceerd, maar door tijdverschil leek Peter in het voordeel.

Ondertussen was Erik op bord 4 met zwart met een klein voordeel uit de opening gekomen. Hij probeerde dit voordeeltje uit te bouwen, maar zijn tegenstander verdedigde goed. Met het oog op de andere borden, waar Messemaker in het voordeel leek, nam Erik geen risico en met een zettenherhaling kwam de eerste remise van de avond op het scorebord.

De tijdnood in combinatie met de complexiteit van de stelling werd Peter Ypma’s tegenstander fataal. Peter strafte een fout van zijn tegenstander af en zette Messemaker daarmee op 1,5-0,5 voorsprong.

Peter Scheeren was op bord 2 met zwart goed uit de opening gekomen. Tijdens het middenspel werd het een spannende strijd waarbij zijn tegenstander veel tijd verbruikte. In het middenspel gaf Peter pardoes een pion weg en ging voor een praktische kans door een toren te geven voor een paard, maar zijn eigen sterke paard gaf voldoende compensatie. In de tijdnood maakte hij nog enkele pionnen buit en kon misschien zelfs voor de winst gaan.

Jan had met wit op bord 3 een sterke aanval ontwikkeld in een partij met tegengestelde rokades en leek het overwicht te hebben, al had zijn tegenstander ook zijn troeven. Jan vond echter niet de manier om het overwicht om te zetten in een beslissend voordeel en zijn tegenstander bleef in de partij. Waar Jan misschien voor eeuwig schaak had kunnen gaan maakte hij wat onhandige keuzes en zijn tegenstander kreeg langzaam een steeds sterkere aanval.

Ondertussen was Peter’s partij in remise geëindigd na een handige afwikkeling van zijn tegenstander waarbij Peter alleen een paard overhield met verder nog twee koningen op het bord.

In de tijdnoodfase kon Jan niet meer onder de druk van zijn tegenstander uitkomen, verloor materiaal en gaf later op. Daarmee was de stand in de reguliere wedstrijd op 2-2 uitgekomen en moest een barrage middels snelschaken de beslissing brengen wie zich zou kronen tot RSB-bekerkampioen.

Peter Scheeren’s tegenstander offerde een stuk, maar kwam niet verder dan eeuwig schaak, waardoor Peter net als in de hoofdpartij remise speelde. Jan stond net als eerder op de avond goed, maar zag helaas mat in één over het hoofd. Peter Ypma ging tijdens zijn snelschaakpartij remise uit de weg en zocht de complicatie op. Peter kwam gewonnen te staan en trok de stand gelijk nadat zijn tegenstander door de vlag ging. Erik kwam iets minder uit de opening, maar knokte zicht terug in de partij. Nadat alle lichte stukken geruild werden brak hij door op de damevleugel en kwam een toren voor. In het restant ging zijn tegenstander door zijn vlag en daarmee was de 2,5-1,5 winst in het snelschaken een feit.

Daarmee won Messemaker voor het 2e jaar op rij de RSB-beker!

====================================

Naschrift van de webmaster: zie ook het live verslag van André van der Graaf (die namens de RSB arbiter was) op de RSB-website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *