Corona-nieuwsbericht: update 25 april

Beste leden van Messemaker,

Zoals bekend heeft de overheid besloten dat bijeenkomsten tot 1 juni geen doorgang mogen vinden. Dit besluit heeft ook tot gevolg dat wij tot 1 juni niet meer kunnen schaken in de Hoog.

Overheidsmaatregelen

De minister-president heeft in de persconferentie van 21 april een lichte versoepeling van de maatregelen om het coronavirus in te dammen afgekondigd. Wat de sport betreft gaat het daarbij om het volgende:

  • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en –spel (geen officiële wedstrijden).
  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buitensporten.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
  • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
  • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Alhoewel er sprake is van een versoepeling voor met name kinderen t/m 12 jaar is dit helaas niet van toepassing  op het schaken. De reden hiervoor is dat schaken een binnensport is. Schaken op jeugdclubs en jeugdafdelingen is op de reguliere locatie dus nog steeds niet toegestaan.

Georganiseerd schaken voor kinderen in de buitenlucht (met name t/m 12 jaar) is in kleine groepjes mogelijk toegestaan, mits de gemeente hiervoor toestemming geeft.

De KNSB heeft een schaakspecifiek protocol opgesteld voor schaken in de 1,5 meter samenleving en wacht op goedkeuring van dit protocol door het ministerie van VWS. Vanzelfsprekend zullen we de leden informeren als we weten wanneer en hoe er weer live geschaakt kan worden.

Messemaker

Dit betekent voor Messemaker 1847 dat er voorlopig niets wijzigt en wij in elk geval tot 1 juni niet kunnen schaken in de Hoog.

Het Messemaker online schaaktoernooi gaat gewoon door, zowel voor de jeugd als voor de senioren. Voor als je nog niet eerder hebt meegedaan zie het eerdere bericht van 28 maart hierover.

Andere gevolgen voor het schaken:

Alle grotere schaakevenementen zijn afgelast tot 1 september. Voor informatie over specifieke toernooien, kun je op de website van dit toernooi kijken. Onder andere zijn afgelast:

  • Open NK Schaken in Dieren (20-30 juli 2020)
  • NK Senioren
  • ONJK (A, B, C) Almelo (10- 16 augustus)
  • De zomertoernooien SPAChess en Hogeschool Zeeland.

Of het OK Gouda, dat gepland staat op 5 september, door kan gaan is nu nog niet te zeggen.

Er zijn wel diverse online evenementen:

Het bestuur wenst alle leden en familie nogmaals veel sterkte in de komende periode en vooral een goede gezondheid.

Namens het bestuur van Messemaker 1847,

Frank Michielen
Secretaris Messemaker 1847