Messemaker wint ook RSB-beker!

Nadat eerder alle drie de Messemaker-teams in de RSB-competitie hun poules gewonnen hadden (waaronder de hoofdklasse om het RSB-kampioenschap) heeft Messemaker nu ook de RSB-bekercompetitie gewonnen. Concurrent Dordrecht werd in de finale in eigen huis met 2,5-1,5 verslagen. Daarmee heeft Messemaker dit seizoen een uniek resultaat in de RSB-competitie behaald!

In de finalewedstrijd speelden de IM’s Peter Scheeren en Mark Timmermans tegen elkaar op bord 2 en waren al snel klaar met een “grootmeesterremise”. Aan beide zijden was vooraf bedacht dat het voor de afwisseling goed zou zijn om niet voor de derde maal dit seizoen Peter tegen Mark te laten spelen en daarom hen niet op bord 1 te zetten, met als gevolg dat ze elkaar toch weer tegenkwamen op bord 2.

De wedstrijd ging daarna geruime tijd gelijk op. Op bord 3 stond Erik Hennink na zo’n 2 uur spelen met zwart weliswaar enigszins bedenkelijk, maar daar stond tegenover dat Peter Ypma (ook met zwart spelend) beter stond, terwijl Jan Evengroen en zijn tegenstander al snel in een ogenschijnlijk gelijkstaand paardeindspel beland waren.

Gaandeweg kwam er meer tekening in de strijd. Erik wist zijn problemen niet te boven te komen en moest even later capituleren; achteraf bleek dat hij waarschijnlijk toch nog een remiseweg gemist had. Peter Ypma had intussen duidelijk voordeel gekregen: zijn tegenstander had zijn stukken erg ongelukkig opgesteld en deze stonden elkaar behoorlijk in de weg. Daarnaast bleek het paardeindspel bij Jan bepaald geen dooie remisestelling te zijn en hel leek erop dat beide spelers hier nog op winst speelden.

Dat laatste werd de Dordrecht-speler fataal: door te lang op winst te spelen bracht hij zichzelf in de problemen en Jan kon het eindspel op zijn gemak winnend afsluiten. Intussen had ook Peter zijn voordeel omgezet in een winnende stelling: hij won een pion bij een zeer goede stelling, in wanhoop probeerde zijn tegenstander nog een stukoffer maar Peter maakte de partij vakkundig en hardhandig uit. Daarmee was de winst voor Messemaker binnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *