Messemaker ten onder in spannend KNSB-bekerduel tegen DD

(door Peter Scheeren)

In haar tweede wedstrijd voor de KNSB-bekercompetitie moest Messemaker aantreden in Den Haag tegen de plaatselijke schaakclub DD. Deze club is bijna even oud als Messemaker en is gehuisvest in het ook al erg oude Nationaal Schaakgebouw, een mooi historisch pand dat wel enkele “gebruiksaanwijzingen” heeft.

Aan Messsemaker-zijde vielen er op het laatste momen twee spelers uit wegens ziekte (Erik Hennink en Henk-Jan Evengroen), last-minute invallers waren Peter Scheeren en Albert Segers, die samen met Peter Ypma en Jan Evengroen de klus moesten klaren.

DD beschikt over een aantal gerenommerde spelers zoals IGM John van der Wiel en IM Rick Lahaye, maar deze hadden niet meegedaan in de eerste bekerwedstrijd van DD en eenmaal aangekomen in Den Haag bleek dat DD ook deze keer de voorkeur had gegeven aan het opstellen van een tweetal jonge spelers, waaronder zelfs het elfjarig (!) talent Noah Ritzerveld. Zodoende leken we op papier minstens gelijkwaardig te zijn aan onze tegenstanders.

De wedstrijd verliep uitermate spannend. Na ca. 2,5 uur spelen had Peter Ypma op bord 1, na een originele maar wellicht toch niet zo’n goede damemaneuvre, kleine probleempjes maar dat leek nog niet alarmerend. Ikzelf had op bord 2 net een fout van mijn jonge tegenstander afgestraft en was een pion voorgekomen. Albert had op bord 4 na een moeizame opening met een mooi schijnoffer de kansen doen keren en stond erg goed. En tenslotte Jan op bord 3: Jan werd in de opening verrast door de zet h2-h4 van wit en Jan stond aanvankelijk erg bedenkelijk, maar wist zich er goed uit te manoevreren, kwam steeds beter te staan en leek duidelijk te gaan winnen, totdat …… een blunder volgde en zijn tegenstander alsnog aan het langste eind trok.

Gelukkig had ikzelf intusen een duidelijke winststelling opgebouwd en won dan ook even later, terwijl Peter Ypma het ergste achter de rug had en op remise afstevende. Helaas had Albert zijn voordeel niet kunnen handhaven en moest deze – hoewel hij het nog lang probeerde – uiteindelijk ook in remise berusten.

Dat betekende een 2-2 gelijkspel en dus moest snelschaken de beslissing brengen, waarbij Messemaker aan een tweede gelijkspel voldoende zou hebben om door te gaan. Dat lukte net niet: Jan en Albert (wellicht allebei aangeslagen door de voorafgaande partijen) verloren vrij snel, ikzelf won wèl maar Peter Ypma kon zijn partij nèt niet winnen. Daarmee werd DD de gelukkige winnaar van deze bekerwedstrijd en is Messemaker “uitgebekerd”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *