Dagboek van een schaker

door Jeroen Eijgelaar

Dag 1

Lief dagboek,

Vandaag dag 1

Tata steel Chess is weer begonnen. Er is altijd wel weer iets anders dan het vorige jaar. Deze keer was er “online” aanmelding 1 dag voor aanvang. Dit betekende dat je niet meer op de wedstrijddag zelf moest melden en inschrijven. En niet te vergeten: Dus ook niet meer 2 uur eerder aanwezig zijn voor de aanmelding. Het voordeel is dat de groep indeling dan ‘s-ochtends om 08:00 uur al online staat.

Samen met Kees konden we dus later dan gewoonlijk vetrekken, en ook was het aanvangstijdstip niet om 13:30 uur, maar dat was 14:00 uur geworden. Om even na 13:30 uur (een beetje vertraging na de Velsenoordtunnel) kwamen we bij de zaal aan. Tot mijn verbazing was er een lange wachtrij buiten de speelzaal. Iedereen moest zich via een bevestiging-SMS of als bezoeker je aanmelden. Vlak voor 14:00 uur konden we pas naar binnen.

Ik was ingedeeld in groep 4D en een speler uit Zweden (Tripathi Pratyusch)  stond op het programma. Hij kwam echter niet opdagen, en na 1 uur (!) wachten kon er iemand van de wachtlijst worden ingezet als vervanger. Laat dit nu mijn vroegere clubgenoot van (SV Nieuwerkerk) Leen Klein zijn! Hij was vergeten gisteren de “online” aanmelding te bevestigen. De bedenktijd voor ons beide werd ingekort naar 1 uur 15 en 30 sec per zet (en 15 min extra na de 40ste zet).

De ruilvariant van het Frans kwam op het bord, iets wat Leen en ik (zwart) wel vaker tegen elkaar gespeeld hebben. Na een rustige opzet dacht ik op groot voordeel te komen (zie diagram). Dat viel echter nog vies tegen. Ook Fritz vind het ook maar marginaal mijn voordeel.

Stand na 28st zet van zwart De6-g4. (-0,59)

29.f3 Dg3 30.Lf1 h2 31.Ph3 is wit uit de problemen. Na flinke afruil wist ik toch 2 pionnen voor te komen, al is het ongelijke Loper eindspel nog niet zomaar “uit”

Stand na de 52st zet van wit Lf5-e6.

Na nog eens extra lang zwoegen kon ik het punt op de 77ste zet noteren.

Kees won ook, met 2 pionnen meer wist hij het Toren eindspel te winnen, maar ook Kees maakte er een lange zit van.

Morgen dag 2

Dag 2

Lief dagboek,

Vandaag met wit speelde ik een Grünfeld Defense: Exchange, Spassky, Main Line.

Met wit speel ik graag deze opening. Echter na de 17e zet van zwart Tc8xLc4 (zie diagram) kwam er een zet herhaling op het bord.

18.Pb1 Ta4, 19.Pc3 Tc4, 20.Pb1 met remise aanbod, welke ook snel geaccepteerd werd.

Vroeg klaar en tijd te over om de Groot Meesters te volgen en ook nog naar het commentaar – deze keer weer Hans Böhm –  te gaan.

Een interessante partij tussen Alireza Firouzja (zwart) en Vidit Santosh. De zet 12… Pxc2! Had niemand zien aankomen, ook Hans niet. Het vervolg 14… Da4 was echter niet goed. Het eindspel ging verloren. Wel gedurfd gespeeld van Alireza.

Terug in de speelzaal nog de partij Erwin l’Ami –  Jaime Santos gevolgd, welke – voor mij – een chaos stelling/partij was. Helaas ging de partij voor Erwin verloren, en raakte hij ook de 1ste plaats kwijt.

Kees was ook redelijk vroeg klaar. Hij speelde ook een Grünfeld, echter dan met zwart. Een sterk pionnen centrum van wit koste Kees enige hoofdbrekens. Uit eindelijk kon ook hij afwikkelen naar een remise.

Op de terug reis zagen we nog 2 auto’s met pech langs de weg staan, geen prettig idee in dit koude weer.

Morgen dag 3, dan heb ik weer zwart

Dag 3

Lief dagboek,

Vandaag kregen we voor het eerst tassen controle voordat we de zaal in mochten. Om het blikje power drink moest de bewaker wel om lachen. Gelukkig leverde deze controle geen wachtrijen op.

Met zwart speelde ik weer Frans. Deze keer werd het  de French Defense: Advance, Paulsen Attack. Dit speel ik wel vaker. Toch schrok ik mij een hoedje toen er een Paard werd geofferd op f7: Stand na 13.Pg5xf7?!

Er volgende 13… Kxf7, 14.Dh5 Pe7, 15.a4 De8, 16.La3 Kg8, 17.g3 Ph8. Met een stuk voor 1 pion duurde het vervolgens nog 20 zetten alvorens dit Paard van h8 mee ging doen. Toen dit Paard tot leven kwam op zet 39 werd de partij meteen beslist: Van h8 via g6 naar f4 en pion h3 valt. Op de 41e zet geeft wit op.

2,5 uit 3: Een mooi begin. Hetzelfde resultaat voor Kees. Hij speelde met wit tegen Erwin Kalle, waar Kees de zetten van wit en zwart moest uitvoeren, als ook de klok bedienen.

De pionnen storm op de Koningsvleugel gaf Kees beslissend voordeel, Ook Guido Royakkers speelt de 10 Kamp. In een bestwel pittige groep 2E haalde hij na 2 remises nu een overwinning.

Lege plekken beginnen langzaam in de verschillende groepen te ontstaan. Griepgolf wellicht?

Morgen dag 4. De Grootmeesters hebben dan een rustdag en ik mag dan aantreden tegen het jeudige talent Fleur Westerhof, geboren 2009 (!) die ook 2,5 uit 3 heeft gescoord. In januari 2023 had ze nog 1553 Elo, maar in 1 jaar doorgestegen naar 1893 in december 2023.

Dag 4

Lief dagboek,

Vandaag tegen de Nederlands Jeugd Kampioen bij de C-dames tot 14 jaar, Fleur Westerhof (zie ook: https://schaakbond.nl/veel-strijd-bij-de-jeugd-in-de-hoogste-categorieen/).

Ik had mij vreselijk vergist in mijn kleur. Ik  kwam bij de zaal aan, en ik zie dat ik zwart heb?! Ach.. Oke, ook goed. Met zwart werd het dezelfde variant als gisteren: De French Defense: Advance, Paulsen Attack. Deze keer echter met Ld2 ipv Pc3 op de 7de zet.

Vol goede moed van gister speelde ik verder het zelfde, en tot mijn grote verbazing werd er opnieuw Pxf7?! gespeeld!

Stand na 16.Pg5xf7!?

Er volgde 16… KxPf7, 17.Dh5 Pe7,  18.LxPg6 PxPg6, 19.f4 En volgens Ome Fritz -0,77 in mijn voordeel, zo voelde het achter het bord niet!

Vervolgens werd er veel geruild en op zet 31 keek ik tegen een pion achterstand aan. T+5 pionnen tegen T+4 pionnen. Deze achterstand liep langzaam op van +0,77 naar 4,0 na 58 zetten, waar de volgende stand op het bord kwam:

Stand na de 58ste zet van zwart Txh3. Hier is 59. h5 de enige winst weg:

Echter er volgde 59.Kc6? Na 59… Txh4 valt ook d4 en remise op de 63ste zet. Oef! Met de schrik vrijgekomen. Geluk moet je soms ook hebben.

Ook Kees was nog lang bezig. Een partij met wisselende kansen, en ook een gelijkwaardig Toren en pionnen eindspel.

Beide nu gedeeld 1ste in onze groep met 3 uit 4, we mogen niet klagen. Guido had een dagje vrij, zijn tegenstander was nl. ziek.

Dag 5

Lief dagboek,

Aangekomen in de speelzaal vroeg iedereen zich af hoe ik remise heb kunnen houden. Fleur had namelijk verteld dat ze de winst had gemist. Tja.. soms zit het mee en soms niet. Ik kon alleen maar beamen dat ik inderdaad ontsnapt ben met remise.

Nu dus wel met wit en de volgende opening werd kwam op het bord. English Opening: Fianchetto, Ultra-Symmetrical, Botvinnik System. Na een te passieve verdediging van mijn tegenstander kon ik met de Koning op pas gaan en binnenkomen in de stelling.

Mijn witte koningszetten zetten: 7.0-0, 26.Kh2 en op zet 35 begon de wandel: 35.Kh2-g3 …, 36.Kg3xg4 …, 37.Kg4xTf5 …, 38.Kf5-e6 …, waarna de volgende stand  op het bord kwam: Stand na 40ste zet zwart Td8-d6+

Ook de Koning is een sterk stuk, en ik vervolgde met 40.Ke7, 47.Kd8 en 51.Kc7. Op zet 52 werd de winst binnen gehaald. Mijn medekoplopers wisten niet tot winst te komen, waarmee ik nu alleen aan kop ga met 4 uit 5.

Het is nogal flink doorklikken op de site van Tata. Hier de rechtstreekse link naar mijn groep: https://amateurs.tatasteelchess.com/tournaments/2024/nine-round/4/4/1511

Kees kreeg veel ruimte voordeel miste waarschijnlijk een goede winst kans.

Guido keek met zwart tegen 4-pionnen op een rij aan (f4 t/m c4). Zag er dreigend uit, maar toch ging het volle punt naar Guido.

Jammer van vandaag dat de Grootmeesters een uitstapje maakten en hun ronde afwerkten in Scheveningen. Ook op de borden werden hun partijen niet getoond. Bij de grootmeesters zijn nu 4 koplopers met oa. Giri.

Dag 6

Lief dagboek,

Het gesprek in mijn groep –vooraanvang van deze ronde– was de ingewikkelde partij die mijn huidige tegenstander speelde. Een Paard offer op f7 (weer f7!) en DxTa8, waarbij de Dame het gevaar liep gevangen te worden.

Vandaag met zwart kwam de volgende opening op het bord: Nimzo-Indian Defense: Classical, Noa Variation Na mijn 22ste zet Pe6xLd4 bood ik remise aan. Zelf beoordeelde ik het als iets minder voor mij, o.a. een geïsoleerde d5-pion. Ome Fritz beoordeeld het ook als +0,45.

Na enige aarzeling werd het toch aangenomen. De concurrentie speelde ook remise, dus blijf ik ’n halfje voorstaan.

Vroeg klaar, en Kees had inmiddels al gewonnen. Met voordeel uit de opening gekomen wist hij eerst een Kwal te winnen, en later ook nog een stuk. Beide 4,5 uit 6 een goed vooruitzicht de laatste 3 ronden. Morgen is er een rustdag. Guido kreeg een mooie gedekte loper op d6, en won ook zijn partij. Hij heeft zelfs 5 uit 6.

Thuis wachtte mijn verjaardagscadeau op mij  Een leuk-apart schaakbord heb ik gekregen:

Dag 7

Lief dagboek,

Gister tijdens de rustdag eerst nog mijn auto gewassen, dat was wel broodnodig. Tevens mijn tegenstander van vandaag Ruud Adema op internet opgezocht. Meerdere partijen kon ik vinden, maar sommige waren zelfs uit de 80-er jaren. En niet veel partijen waar hij met zwart tegen 1c4 speelde. Voor aanvang vertelde hij mij dat we al 1x eerder tegen elkaar hadden gespeeld. Dat kon ik beamen.

Na ongeveer ’n half uur was er buiten een demonstratie van Extinction Rebellion. Een herhalend piep geluid was binnen te horen. En als je naar buiten ging (om bv. te roken zoals ik) dan mocht je niet meer naar binnen. Dus dan toch maar binnen blijven.

Na ongeveer 1 uur was de demonstratie weer over. Tijdens het roken kwam King Loek nog een bezoek brengen aan het toernooi. Hij moest zich, net als iedere andere bezoeker, keurig netjes aanmelden.

Da de partij ik speelde met wit: Opnieuw werd het een English Opening: Fianchetto, Ultra-Symmetrical, Botvinnik System. Na een boel strategische zetten, de 1ste keer dat er geslagen werd was pas op zet 20. Daarna ging het plotseling erg hard. Op zet 29 sta ik inmiddels 2 pionnen voor en heb een mooie octopus op d6.  Ome Fritz beoordeeld het dan ook als +3,5. Een aantal zetten verder geef ik dit voordeel volledig weg: Stand na de 33ste zet van zwart Lc6-e8.

Het meest simpele is TxTb8 en PxLe8, om vervolgens met de a-pion te gaan lopen. In plaats daarvan speel ik Tf2-b2?? De waardering gaat direct naar +0.0. Pionnen f4 en h4 vallen, maar ik presteer het zelfs nog om de partij te verliezen. Op zet 50 geef ik op. Wellicht mijn beste partij t/m zet 33 tot nu toe.

Ook Kees verloor, in een mooie actieve stelling ging Kees voor stuk winst, echter er kwamen 2 verbonden vrijpionnen  voor terug. We staan beide gedeeld 2e dus nog niet alles is verloren. Guido won weer, en staat alleen aan kop met 6 uit 7.

Dag 8

Lief dagboek,

Met zwart kwam de volgende opening op het bord: Queen’s Gambit Declined: Cambridge Springs Defense. Dit speel ik met grote regelmaat, maar ik wilde nu iets foreceren wat niet bij de stelling paste en speelde mijn slechtste partij van het toernooi.

Opnieuw ging ik door een stuk-offer op f7 de bietenbrug op. Uiteindelijk speelde ik met een kwaliteit en pion minder een kansloze strijd. Op zet 22 gaf ik derhalve maar op.

Dit toernooi is het thema: Het offer op f7. 3x is het mij overkomen, en 1x in mijn groep. En nu ook Kees, hij plaatste dit offer en dit leverde 1 pion winst op. Door niet optimaal tegenspel bleef Kees deze pion voor en won zijn partij.

Guido is al zeker van de 1ste plaats, zijn tegenstander voor morgen heeft afgezegd.

Vroeg klaar kon ik naar de analyse gaan, welke door Genna Sosonko en  Ivan Sokolov gegeven werd. Het Nederlandse onderonsje tussen Jorden van Foreest – Anish Giri stond op het programma. Het werd zowaar een franse partij, dus voor mij interessant. Jordan speelde het niet goed en het werd een vrij eenvoudige overwinning voor Giri.

Dag 9

Lief dagboek,

Vandaag Dag 9, de laatste dag.

Opnieuw weer demonstratie van Extinction Rebellion. De toegangsweg tot Wijk aan Zee werd geblokkeerd.

Lange file van Beverwijk tot aan Wijk aan Zee. Diverse spelers kwamen hierdoor te laat de zaal binnen.

Gelukkig waren Kees en ik nog wel op tijd.

De organisatie had hier al rekening mee gehouden. Op elk bord lagen oordopjes en tevens ook een sleutelhanger met Tata Steel  Chess 2024.

Ook weer het herhalend slow-wooph geluid. Gelukkig mochten we deze keer wel de zaal verlaten, om bv. te roken.

De volgende opening kwam op het bord, ik speelde met wit: English Opening: Reversed Sicilian, Closed.

Na 15 zetten dacht ik een combinatie te hebben, waar onderstaande zet 19. Ta1-f1 met Pe7 en d5 het geofferde stuk zou moeten terug winnen.

Helaas zit er het sterke 19. ..-Pg5! In de stelling , welke ik niet gezien had op zet 15. Er dreigt ook Ph3, dus het weg spelen van mijn Dame op d2 heeft geen zin.

Hier gaf ik derhalve ook op.

Helaas na een sterk begin met 4,5 uit 6 geëindigd met 3 nederlagen op rij. Nog wel een minimale rating winst geboekt.

De eindstand:

Van de 2/3de prijs winnaar, Theo van Orsouw, kreeg ik nog 1 van zijn gekozen boek kado:  “100 Endgame Patterns You Must Know”.

Soms zit het mee. 

Kees verloor helaas ook. Toch is hij nog 3de geworden en kon nog een prijsje uitkiezen.

Grote winnaar is natuurlijk Guido met maar liefst 7,5 uit 9 en een TPR van 2324 !

Wel kon ik nog naar de analyse gaan, welke weer door Ivan Sokolov gegeven werd. Mooie partijen van Yi wei om zich nog bij de koplopers toevoegen.

Bij de grootmeesters eindigden 4 spelers op de 1ste plaats, dus thuis aangekomen kunnen we nog deze tie-break partijen zien.

In de halve finale Giri verliest van Dommaraju en Yi wint van Abdusattorov.

De finale word gewonnen door Yi wei.

Op de terugreis toch nog een vliegtuig op de brug als we hier tegelijkertijd bijna onder rijden, al zitten we hier er nog wel iets vandaan.

2 antwoorden op “Dagboek van een schaker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *