Goede start van Messemaker in RSB-bekercompetitie

(door Peter Scheeren)

Vorig seizoen was Messemaker winnaar van de RSB-bekercompetitie. Dit seizoen was Messemaker de eerste ronde vrijgeloot. In de tweede ronde moest Messemaker aantreden in Nieuwerkerk a/d IJssel tegen de plaatselijke (kleine) schaakvereniging. Het Messemaker-team was op volle oorlogssterkte opgekomen en was dan ook zwaar favoriet tegen de bescheiden thuisclub, maar in een bekerwedstrijd weet je het maar nooit. Er werd nog gerefereerd aan een bekerwedstrijd van jaren geleden waarin Messemaker het in een uitwedstrijd moest opnemen tegen landskampioen En Passant en toen tegen alle ratingverwachtingen in met 0-4 won!

Deze keer bleef een dergelijke verrassing uit en won Messemaker overtuigend met 3,5-0,5.

Jan Evengroen was al eerste klaar. Zijn tegenstander speelde de opening (Modern Defence) origineel, maar dat wil nog niet zeggen dat dat goed was. Nadat Jan eerst een verzwakking met f7-f6 had afgedwongen stortte even later de zwarte stelling door de zwakke pion op e6 in elkaar.

Ook Peter Ypma had een gemakkelijke avond. Zijn tegenstander kwam in de opening al snel in de problemen en moest zijn stukken heel ongelukkig neerzetten om direct materiaalverlies te vermijden. Dat kon natuurlijk niet goed gaan en dat ging het dan ook niet.

Erik Hennink had het lastiger. Hij offerde met zwart in de opening een pion (dat in de theorie bekend was), maar worstelde erg lang om voldoende compensatie te krijgen. Na een afwikkeling naar een toreneindspel leek het min of meer gelijk te staan, maar nadat Erik een pion wist te winnen leken de kansen keren. Helaas voor Erik wist zijn tegenstander na torenruil in het resterende pionneneindspel de enige remiseweg te vinden.

Tenslotte ikzelf. Nadat lange tijd alle stukken op het bord bleven (alleen een stel paarden was geruild) ontstond er op het bord een “zenuwblokje” (witte pionnen e4 en f4 tegenover zwarte pionnen op e5 en f5), dat geruime tijd intact bleef. Op een gunstig moment kon ik met zwart dat zenuwblokje opheffen en verkreeg ik het loperpaar, waarbij tevens de witte pionnenstelling verzwakt werd. Dat leverde mij pionwinst op, maar daarvoor moest ik wel afwikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers (met ieder nog een toren erbij), dat nog niet zo gemakkelijk gewonnen leek. Na enige aarzeling vond ik echter het goede plan en wist ik het eindspel tot winst te voeren.

Aldus een ruime overwinning voor Messemaker en het team bekert verder in de derde ronde.

BordNieuwerkerkRatingMessemakerRatingUitslag
1.Hoogland, R.B. (Rob)2004Ypma, P. (Peter)23020 – 1
2.Koning de, J. (Johan)1769Scheeren, P.M.J. (Peter)23500 – 1
3.Pouwelse, E.H. (Edo)1752Evengroen, J. (Jan)21990 – 1
4.Huijzer, A.J. (Arjan)1749Hennink, E. (Erik)2148½ – ½
Gemiddelde Rating:1819Gemiddelde Rating:2250½-3½

Eén antwoord op “Goede start van Messemaker in RSB-bekercompetitie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *