Vrouwe fortuna helpt RSB 1 aan de winst tegen Dordrecht 1

door Jeroen Eijgelaar

Op dinsdag 24-10-23 speelden we onze 2de RSB wedstrijd tegen Dordrecht 1.

In de speelzaal aangekomen werd duidelijk dat Dordrecht met een sterk team was komen opdraven. Achteraf bleek Dordrecht met de sterkste opstelling van alle 8 teams uit ronde 2 te spelen. We konden dus vol aan de bak.

Ik wil niet zover gaan dat er gestolen matchpunten behaald zijn, maar we mochten zeker niet klagen over het eindresultaat.

Wikipedia: “Fortuna was de Romeinse godin van het toeval of van het lot, zowel van het geluk als van het ongeluk.

Fortuna onderscheidt zich van het Fatum, want het Lot is een blinde en onoverwinnelijke kracht. Men spreekt over Fortuna bona en Fortuna mala, want het is een wispelturige godin die in het bijzonder het onverwachte en het onverhoopte in het menselijk bestaan belichaamt”

We begonnen voortvarend, Jan speelde met zwart een –voor mij onbegrijpelijke– Franse partij waar hij met actief spel de witte Koning in het centrum vermorzelde.

Ook Bernard speelde een Franse opening, echter dan met wit. (Ook deze partij – Ik, speel ook al jaren Frans, onderging een ongebruikelijke opzet.) In een ongebruikelijk Franse variant met Lg7 was het voor Bernard moeilijk een concreet plan te bedenken. Het plan om de wit-veldige Loper te ruilen pakte verkeerd uit. Met deze uitruil, waar zwart met de pion naar het centrum sloeg, ging deze voor wit juist uit het centrum. De rest van de partij was er daarna constant de dreiging van deze pionnen wals in het centrum in combinatie met de relatief onbeschermde Koning. Het tegenspel met actieve stukken op de Damevleugel – om wat te forceren- kon echter het tij niet meer keren.  Het overwicht in het centrum koste uiteindelijk materiaal en ook de partij.

Scott kreeg het moeilijk in de opening, maar hield stand onder de constante druk van zijn tegenstander, waar uiteindelijk remise uit gesleept werd.

Auke speelde actief en met een kwaliteitsoffer leek hij op de winst afstevenen. En een onvoorzien tussen-schaakje moest Auke een nieuw plan maken. Hij taxeerde het overgebleven pionnen eindspel als zeer gunstig en wikkelde hier naar toe af, en hij had dit inderdaad goed gezien en ronde de partij fraai af met winst.

Op de volgende 2 uitslagen zat dus Vrouwe fortuna aan onze zijde.

Allereerst mijn partij. In een Grünfeld-Indische opening kreeg ik met wit vrij makkelijk spel en ik zocht naar de genade klap waar de winst binnengehaald kon worden, totdat ik de volgende fout maakte:

Stand na 29 Kf2. Zwart aan zet. Na 29. … Lc3 kan ik opgeven. (30. ..- De1# is uit) Na 5 min  met een pokerface achter het bord te hebben gezeten, speelde mijn tegenstander 29. ..- Lf8 en het werd uiteindelijk remise.

Vervolgens zat het op bord 6 bij Sjoerd ook mee: Sjoerd kwam met zwart met een pion achter uit de opening. De tegenstander speelde degelijk en kon het initiatief langzaam overnemen. Uiteindelijk resulteerde een stelling waarin wit een gevaarlijke doorgebroken b-pion had, die hard op weg leek naar promotie. Sjoerd kon daar weinig meer tegen doen en hij besloot om met zijn Dame wat te gaan rommelen rondom de Koning. Waarschijnlijk reageerde de tegenstander daar iets te passief op door zijn Dame terug te trekken. Toen de vrije b-pion weg geblunderd werd,  kreeg Sjoerd opeens nog winstkansen. Met een torenoffer en vervolgens eeuwig schaak met de Dame kon wit nog op knappe wijze remise houden.

Arjan viel in voor Henk-Jan, net zoals vorig jaar. Van deze partij heb ik het minst mee gekregen. Lange tijd ging hier de strijd gelijk op. Arjan was blijkbaar iets handiger in het eindspel en won.

Peter Ypma mocht het deze keer opnemen tegen Mark Timmermans,  de 3 vorige ontmoetingen van vorig jaar in KNSB, RSB en RSB-beker nam Peter Scheeren deze taak op zich. Bij Peter gaat mij de strategie mijn pet vaak te boven. Schaak technisch is dat niet te volgen voor een simpele ziel zoals ik.

Als ik er toch wat van moet maken:  Peter kwam zeer gedrongen te staan en moest berusten in alleen verdedigen. Dit lukte nog vrij lang, maar de opmars in het eindspel van Dame, Koning en Pion kon niet alleen met een Dame tegen gehouden worden.

Met deze zwaar bevochten overwinning staan we wel gedeeld 1ste na 2 ronden in de hoofdklasse. Gezien het spel van de Dordtenaren verwacht ik dat zij nog wel onze concurrenten een pootje lichten.

Dordrecht 1RatingMessemaker 1RatingRonde 2
Timmermans, M.A. (Mark)2403
Ypma, P. (Peter)22941 – 0
Boer den, L. (Lennard)2170
Evengroen, J. (Jan)21720 – 1
Wilde de, R. (Rik)2187
Evengroen, B.A. (Bernard)20301 – 0
Pluymert, P.W. (Piet)1981
Leij van der, A. (Arjan)20210 – 1
Hennekes, J. (Jacques)2023
Verschoor, S. (Scott)1928½ – ½
Oliemans, C. (Cor)1867
Hubregtse, S. (Sjoerd)1907½ – ½
Bruin de, W.J. (Wouter)1787
Eijgelaar, J. (Jeroen)1819½ – ½
Pluymert, M.M. (Marcel)1843
Wilming, A.J. (Auke)18120 – 1
Gemiddelde Rating:2033 Gemiddelde Rating:1998 3½-4½ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *