Onverwachte winst Messemaker 2 (RSB)

Vorig seizoen verloren we nog de eerste wedstrijd tegen dit team, eindigden we met hen en Krimpen 3 op de gedeelde eerste plaats en werden we op bordpunten kampioen.
Dus tijd voor een revanche! Op Elo-rating waren we een stuk zwakker, maar de mouwen werden opgestroopt en met succes: 4,5-3,5! 

Na 2 ronden belooft het een spannende competitie te worden. Zes van de acht teams hebben nu twee matchpunten en bijna alle wedstrijden zijn met klein verschil gewonnen.

TeamMPBP 1  2  3  4  5  6  7  8 
1. WSV Internos 141156
2. HI Ambacht 129
3. Hoeksche Waard 12835
4. PASCAL 12835
5. Dordrecht 327.55
6. Messemaker 227.53
7. De Willige Dame 12725
8. Krimpen a/d IJssel 30633
Stand in RSB klasse 2A na twee wedstrijden

Partijverslagen

Leslie

Met wit kwam ik in een Franse opening terecht. Ik kreeg wat aanvalskansen en besloot om de aanval kracht bij te zetten door g4 te spelen. Helaas was dat een blunder, want ik overzag dat er een “gat” op f3 ontstond waar mijn tegenstander met Pe5 van kon profiteren. 

Er dreigt dan een Paardvork op f3 met schaak en aanval op mijn dame. Om dat te voorkomen moest ik mijn loper geven. Eigenlijk kon ik ook gelijk opgeven met een stuk minder. Ik besloot om toch nog verder te spelen, kon wat kansjes creëren, maar mijn tegenstander maakte geen fouten en uiteindelijk ging ik door mijn vlag met nog steeds een stuk minder. 

Gelukkig hadden mijn teammaten toen al 4,5 punt weten te scoren zodat de schade beperkt bleef tot mijn eigen verlies.

Bert

Ik speelde met zwart een Siciliaanse partij, en kwam al snel in een gesloten stelling  Op de dertiende zet forceerde ik een opening in het centrum met de gedachte dat mijn stukken door een actievere opstelling enig positioneel voordeel konden afdwingen. De schaakmachine keurde deze zet af, maar mijn tegenstander kon met een zet die ik totaal niet had verwacht een pion winnen. Met de pionwinst stond opeens het bord in brand. Met mijn tegenzet dacht ik een stuk te winnen in deze complexe stelling, maar het antwoord van mijn tegenstander verraste me en kon ik stukwinst wel vergeten. Wel kon ik mijn pion terugwinnen Bij een kwaliteitsruil sloeg mijn tegenstander mijn loper met de toren terug, terwijl terugslaan met de koning sterker was. Ik dreigde nu een tweede pion tweede pion op de damevleugel te slaan, maar mijn tegenstander wilde zijn pionnenmeerderheid op deze vleugel behouden en gaf een extra dekking. Een schaakje dwong wit tot het opheffen van deze toren. Hij deed het echter niet en verzette zijn koning naar een veld waarna ik met een schaak zijn loper kon innen. “Als je eenmaal iets niet zet, dan zie je daarna niets meer” hoorde ik hem mompelen. Ik ben dus blijkbaar niet de enige die zoiets overkomt. Er werd nog een zet gespeeld en toen was mijn tegenstander zo sportief om op te geven om niet zetten lang een in principe verloren partij vol te houden.  Bij het naspelen bleek dat de gehele partij de stellingen in evenwicht waren tot uiteraard de blunder een loper weg te geven. Tja, ook geluk hoort soms bij het schaken….

Wibo

Mijn tegenstander verraste ik met mijn 2e zet: “In de 20 jaar dat ik deze verdediging speel, heb ik deze zet nog nooit tegen gehad.”  Maar als goed kenner van deze opening, bouwde hij toch een solide stelling op. Vervolgens is de gehele partij niet boven de plus/min 1 geweest. Even dacht ik nog een kwaliteit te kunnen winnen, maar met een slimme penning wist mijn tegenstander dit te voorkomen. Na afruil van de dames, torens en twee lichte stukken was alle pit uit de stelling. ½-½

Ivar

Ik speelde helaas voor mij een Engels system. Niet een van mijn favoriete openingen met zwart. Door een onhandige afruil van mijn tegenstander ging ik echter het middenspel in met een grote hoeveelheid ruimte. Nadat wit met f4 een opening probeert te creëren eindig ik met een pion op e3, die samen met de pion op d3 het centrum van de rest van de partij vormt.

Na wat consolidatie volgt de volgende stelling:

Hierin maakt wit de fout door Tb2 te spelen. Ik dacht in de daaropvolgende stelling met Tc1 een prachtige zet gevonden te hebben. Echter zoals sommige van jullie misschien al opvalt is na Tb2 – Lc2 de dame zonder vrij veld om de toren op d4 te dekken.

Echter ook met Tc1 wist ik de partij zonder problemen om te zetten naar een overwinning voor zwart.

Zoran

Met wit had ik, als mijn tegenspeler, op bord 6 Emanuel de Kiwit.
We begonnen onze partij met Siciliaans Defensie. Na afloop van partij hoor ik van mijn tegenstander dat deze opening zijn favoriete opening is. Door verkeerde volgorde en traag in opening komt Emanuel vrij snel in problemen. Mijn aanval met offeren van een loper was winstgevend en gaf me voorsprong in ontwikkeling van mijn stukken. Na 16de zet begon mijn tegenstander tijd gebruiken, veel tijd gebruiken, en nog meer tijd gebruiken. Voor slecht twee zeten heeft meer dan 60 min gebruiken, en tenslotte komt in tijdnood. Vijf minuten op de klok tegenover 50 minuten op de klok. Ik heb mijn tijd goed gebruikt en rustig gewacht dat zijn tijd op raakt. Tenslotte, mijn winst was gebaseerd op verlies tijdcontrole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *