Topper in RSB-hoofdklasse eindigt onbeslist

In de RSB-hoofdklasse stond maandag de kraker tussen het Schiedamse Fianchetto en Messemaker op het programma. Na vier ronden was Fianchetto tweede in de hoofdklasse op drie matchpunten achterstand van koploper Messemaker. Fianchetto moest dus winnen om nog kans te maken op de titel en Messemaker kon bij winst een belangrijke stap maken richting het kampioenschap. Voor het eerst dit seizoen waren er geen afmeldingen en kon ons RSB Team 1 aantreden met de basisacht.

De wedstrijd begon met snelle beslissingen op twee borden. Op bord 5 ging het in de opening helemaal mis bij Bart, die al snel kon opgeven. Op bord 7 kwam Sjoerd juist sterk uit de opening en zodoende was de tussenstand al vroeg op de avond 1-1.

Henk-Jan had een scherpe partij op bord 2 speelde, waarbij zijn tegenstander een pion offerde. Henk-Jan gaf de pion terug, waarna zijn stukken veel actiever stonden dan die van zijn tegenstander in een open stelling. Dit kon Henk-Jan omzetten in materiaalwinst, waarna zijn tegenstander kon opgeven.

Ook bij Peter op bord 1 was een scherpe partij met pionoffers over en weer. Peter had zijn stukken veel sneller ontwikkeld en kon hierdoor de druk op de stelling van zijn tegenstander flink opvoeren. Die witte stelling leek toch niet lang meer te kunnen houden en bovendien had Peter ook veel meer tijd op zijn klok. Door velen werd het punt voor Peter al geteld, maar de winnende combinatie werd nog door niemand gevonden. Dat lukte Peter ook niet en tegenstander Martin Roobol wist zich langzaam maar zeker uit zijn benarde positie te worstelen en daarna keerden de kansen dramatisch. Nu moest zwart juist uitkijken en de dreiging van wit zien te pareren. Maar er was al geen houden meer aan:  tussenstand 2-2

Erik zorgde er op bord 3 weer voor dat Messemaker op voorsprong kwam, door zijn sterke stelling af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel met drie pionnen meer. Tegenstander Hans Uitenbroek bleef lang strijden, maar uiteindelijk kon Erik zijn partij in winst omzetten.

Op bord 8 werd de stelling van Frank steeds beter met twee dominante paarden tegen een paard en loper, die moeilijk mee kon doen aan het spel. Zijn tegenstander offerde echter zijn paard voor wat pionnen en ging op zoek naar remise. De winst voor Frank was moeilijk te vinden en uiteindelijk offerde zijn tegenstander ook zijn loper voor de laatste pion van Frank. Remise.

Op bord 4 moest Jan het opnemen tegen schaaklegende John van Baarle. Jan had een licht voordeel met een dominant paard tegen een loper en sloeg dan ook een vroeg remiseaanbod af. Het lukte Jan niet om echt vooruit te komen in de partij en uiteindelijk was het juist Jan die moest uitkijken voor een dame die was binnengedrongen. Met een zetherhaling werd de partij door Jan vakkundig afgewikkeld naar remise.

Op bord 6 leek er bij Leen lange tijd geen vuiltje aan de lucht, maar zijn tegenstander kreeg steeds een actievere stelling. Uiteindelijk moest Leen daarvoor een kwaliteit inleveren en vervolgens vechten om het op remise te houden. Dat lukte helaas niet, waardoor de eindstand 4-4 werd.

Een gelijkspel waarmee we gezien de stand tevreden mee mogen zijn, maar er leek toch meer ingezeten te hebben. In elk geval is de aanval van Fianchetto op de koppositie hiermee afgeslagen en wacht de volgende ronde een andere achtervolger: Krimpen aan den IJssel.

Eén antwoord op “Topper in RSB-hoofdklasse eindigt onbeslist”

  1. Zojuist het verslag van de wedstrijd Messemaker-Fianchetto gelezen.
    Daarin word ik schaaklegende genoemd. Mijn beste schaaktijd ligt inmiddels achter mij, maar ik ben toch heel blij dat er nog zo over mij wordt gedacht.
    Vriendelijk bedankt hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *