RSB team 2 boekt ruime overwinning

(door Jeroen Eijgelaar)

Voor de vierde keer op rij pakt het 2e RSB-team van Messemaker een ruime overwinning. Deze keer was Fianchetto 3 het gewillige slachtoffer en voor de derde keer werd het een  7-1 winst. Op papier waren we wel favoriet, maar opnieuw een grote score behalen is toch een mooie prestatie. Een mooie, zeer ruime overwinning, waarmee we nu stevig op de tweede plaats staan met een sloot aan bordpunten:

Met de match tegen koploper Krimpen 3, thuis op 24 april, nog in het verschiet hebben we promotie nog in eigen hand. Houd deze datum alvast vrij in Uw agenda! Supporters zijn welkom, en broodnodig aan gezien het sterkere Krimpen 3 de favoriet is. Wie weet wat er nog mogelijk is?

Het hele seizoen spelen we met meerdere invallers, en zo ook nu deze keer: Simon, Scott en Eelko maakten nu hun opwachting in het team. En met glans: 3x een overwinning, wat zeker heeft bijgedragen aan de winst.

Jamy, Simon en Auke stonden al vrij snel beter. Simon was als eerste al vrij snel klaar. Hij was met overwicht uit de opening gekomen, enkele pionnen winst en een dodelijke verdubbeling op de open b-lijn. Hij liet er duidelijk geen gras over groeien. Een fout besliste de partij daarna definitief.

Auke kreeg groot voordeel door  gatenkaas van de pionnenstructuur van zijn tegenstander te maken en het eindspel van paard en pion meer tegen loper was het paard heerser in de stelling.

Zelf offerde ik een pion (dat werd een dubbelpion) voor activiteit. Of het helemaal okay was durf ik maar niet te vragen aan Ome Fritz. In de partij kreeg ik een vrijpion op c6 welke niet meer te houden was. Toen er ook nog een stuk in de doos ging gaf mijn tegenstander op. Detail: halverwege de partij wilde ik a2-a4 spelen (om b5 tegen te gaan), maar zette per ongeluk de pion op a3. Dat zag ik pas toen ik mijn zet ging noteren. Gelukkig had dit geen gevolgen voor de rest van de partij.

Met de partij van Jamy in het verschiet zouden we virtueel al op 4-0 komen. Hij had middels een dodelijke penning eerst een kwaliteit gewonnen en later maakte hij hier een volle Toren van. Later in de partij stond Jamy schaak maar zag dit niet. Hij speelde zijn illegaal zijn toren. Commotie al om, zeker toen een andere speler van Fiancetto zich met de partij ging bemoeien. Jamy had nl. zijn koning uit het schaak gehaald, maar aanraken is zeten, dus moest de toren er tussen. Van gewonnen naar verlies in één zet. Een sportief gebaar van zijn tegenstander om remise overeen te komen. Jamy stond nl. al twee pionnen achter. Hulde voor de sportiviteit van Gerrit van Toor!

Wibo haalde het eerste matchpunt binnen. De partij was de gehele tijd in balans geweest, maar een remiseaanbod werd eerst nog afgewezen, toch was dit uiteindelijk het logische resultaat.

Ook Eelko speelde voortvarend. Met het loperpaar kreeg hij voordeel en kwam Eelko met een paard en loper de stelling binnenvallen. Met diverse dreigingen op de onderste twee rijen wist hij een stuk en ook de partij te winnen.

Ook Zoran had een pion geofferd, maar hier moest hij lang in de denktank om op voordeel te komen. Pas in het eindspel, waar Zoran  de pion achterstand had omgebogen naar een pion méér, kon de winst binnen geharkt worden. In het eindspel van enkel pionnen wist Zoran met een actieve koning de vrijpion  te ondersteunen.

Scott was als laatste klaar. Met de zwarte stukken nam hij al snel het initiatief over van wit. Een opmars van de koningsvleugelpionnen zorgde voor weel hoofdbrekens bij zijn tegenstander. En ook heel erg veel tijdwinst voor Scott. De doorbraak bleef echter uit, maar met een pion meer en ruimtevoordeel kon Scott toch langzaam naar de winst toe werken. Het eindspel hoefde niet meer tot het gaatje uitgespeeld te worden, toen er een stuk –inmiddels in gewonnen stand mede door de tijdnood-  buit gemaakt werd.

BordFianchetto 3RatingMessemaker 1847 2RatingScore
1.Dopper, H.A.N. (Hans)1599Eijgelaar, J. (Jeroen)18040 – 1
2.Deegeling, G.W. (Gilles)1540Zekusic, Z. (Zoran)16180 – 1
3.Sloot van der, B.D.P. (Bart)1505Wilming, A.J. (Auke)18910 – 1
4.Velden van der, R. (Rens)1406Verschoor, S. (Scott)00 – 1
5.Gent van, F. (Fred)1555Bourguignon, W.B. (Wibo)1612½ – ½
6.Toor van, G. (Gerrit)1508Farid, J.D.R. (Jamy)1715½ – ½
7.Sluyter, W.A. (Wim)1102Hamelink, S.A. (Simon)00 – 1
8.Persie van, H. (Henk)0Groot de, E.F. (Eelko)15180 – 1
Gemiddelde Rating:1459Gemiddelde Rating:16931-7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *