Dagboek van Tata Steel Toernooi 2020

(door Jeroen Eigelaar)

 

Dag 9

De laatste dag. na vandaag zit het er weer op. 9 dagen intensief bezig zijn met schaken, Maar er is natuurlijk ook nog de Mol. Ik ben overgestapt naar Cleas. Leen kon geen duidelijke Mol aan wijzen.

Kort voor de partij, nog in de zaal met Lex Karstens, een speler uit een andere groep 4, nog snel naar mijn nieuwe variant op 1.d4 gekeken. Het kwam er echter niet van aangezien er 1.e4 gespeeld werd.

Het werd een de Paulsen-Euwe variant van de Franse doorschuif variant. Na 13 zetten kreeg ik een remise aanbod, aangezien er voor ons beide niets meer op het spel stond. Ik heb dit nog wel even overwogen, maar bsloot toch door te gaan. Later ging hij herhaling van zetten uit de weg. Langzaam werd de druk op mijn stelling te groot en op zet 33 gaf ik op.

Er worden nu aardig wat rating punten in de doos gedaan.

Tijd om naar de analyse van de Gootmeesters te gaan. Het Nederlandse onderonsje werd knap remise gehouden door Jorden. Het commentaar van Hans Bohm: ‘Giri heeft hier vele partijen met 1 pion meer niet tot winst kunnen brengen”.

Max Warmerdam kwam vervolgens de zaal binnen en liet zijn winst partij tegen Jan Smeets zien. Na afloop van groot applaus van het aandachtige publiek.

 

Dag 8

Vorige week was de trip maar de Bazaar erg bevallen, dus besloten we om hier vandaag nog een 2de keer naar toe te gaan. Opnieuw te lang blijven hangen, zodat we weer 13 min te laat bij de zaal aankwamen.

Met wit kreeg ik Hollands tegen en ik verknoeide de opening en keek lange tijd tegen een nadelige stelling aan. Ik besloot stug (passief) te gaan verdedigen, welke in eerste instantie leek te lukken. Mijn tegenstander vond geen winst-plan. Nu besloot ik actief verder te gaan, maar dat kon mijn stelling niet hebben, nadat er een gedekte pion op a3 de stelling binnendrong was het feitelijk gedaan. Op zet 49 gaf ik op.

Morgen de laatste dag, welke al wel om 12:00 uur begint, anderhalf uur vroeger dan normaal. Met zwart kan ik dan mijn nieuwe voorbereiding op 1.d4 testen, we zullen zien.

Ook staat morgen het Nederlandse duel Anish Giri –  Jorden Van Foreest op het programma. Ik verwacht hier nog wel vuurwerk van.

 

Dag 7

Vandaag, net als de afgelopen 2 jaar,  kwamen we precies uit bij de brug op de A5 op het moment dat hier een vliegtuig over heen rijdt. wat in de eerste 20 jaar nooit lukte, is het nu 3 jaar op rij raak. Bij de A22 ontstond file, er was nog maar 1 baan vrij in de Velsen-Noord tunnel. We stonden langere tijd geheel stil, maar plots werd de 2de rij-baan vrijgegeven. We kwamen slechts 5 min. te laat in de speelzaal aan.

Mijn tegenstander, de bekende Nederlander Jan Nagel, van de 50+ plus partij was al aanwezig. Het werd eindelijk een Franse partij. Jan speelde de ruil-variant, waar ik al vrij snel voordeel kreeg. Op zet 18 won ik pion b2, en op zet 29 volgde de 2de pion en zat ik op rozen. Ome Fritz geeft dan ook -1.5 aan. Helaas liet ik mij verassen en liet mijn Paard opsluiten, waarna ik nog 12 zetjes tegenspartelde maar dat mocht niet meer baten. Op zet 49 gaf ik op.

Samen met 2 bezoekers, Richard en Arjan besloten we de dag af in het Italiaanse restaurant in Wijk aan Zee, waar de partijen uitgebreid nabesproken werden. Morgen dag 8

 

Dag 6

Het druilerige weer houdt blijkbaar aan. Koud en regenachtig. Vanmorgen iets te laat vertrokken, maar er was nog voldoende tijd voor de tussenstop. Na de verplichte Zinger-burger kwamen we toch nog ruim op tijd in de speelzaal aan.

Ik speelde een Dame-Indische partij met wit, waar mijn tegenstander erg zwak vervolgde. Mijn Paard kwam binnen op d6, en kreeg hier dus 2 pionnen op e6 en f5. Op zet 18 wist ik al wat de uitslag zou gaan worden. Na enige tijd viel er een stuk en ook nog een kwaliteit. Mijn tegenstander gaf op de 36ste zet op.

De Nederlanders Erwin L’Ami, en JordenVan Foreest blijven het goed doen. De analyse paertij van Jordan kreeg de goedkeuring van John vd Wiel, al was het niet genoeg om de partij te winnen.

Morgen de rustdag, tijd om te kijken wat ik ga spelen tegen 1.d4. Met 3.5 uit 6 sta ik gedeeld 2de t/m 5, dus aanhaken voor de prijzen of weg zakken in de middenmoot.

 

Dag 5

Het is een stuk kouder vandaag, tegen het vriespunt aan, maar het was niet glad op de wegen. Zonder problemen aangekomen bij de tussenstop voor de 2 Zinger-burgers.

Mijn tegenstander van vandaag, Wouter Bik, heeft een pers-pas, hij schrijft nl. voor chess.com. Hij vertelde mij na afloop dat hij veel rating is kwijt geraakt, en vorig jaar nog in Groep 2 speelde. Een pleister op de wonde. Zonder dat ik het wist speelde ik 13 zetten theorie in de  Modern Defence: Averbakh, Kotov Variation'” Blijkbaar een bepaalde variant uit het Konings Indisch. De partij ging verder gelijk op en we ruilden snel af en hielden een Dame-Loper van ongelijke kleur over. Ik schoot een een enorme bok door vrijwillig in een mat-net te stappen. Oei Oei Oei Ome Fritz geeft hier al .0.0 als waardering aan, behalve de zet die ik speelde. Na 23 zetjes gaf ik op.

Tijd om naar de analyse van de Grootmeesters te gaan. Jordan Van Foreest speelde een leuke partij met winstkansen, welke uiteindelijk net niet verzilverd kon worden.

Leen was in zijn nopjes met een keurige winst partij. We konden op weg naar huis.

Net na Beverwijk reden we op de A9 een file in. Oorzaak mist? Er worden 2 van de 3 banen afgesloten en Brandweer en politie raasden ons voorbij. Er was dus meer aan de hand. Bij de eerst volgende afsplitsing konden wij doorrijden, en met enige vertraging kwamen we bij het A4 brug restaurant aan.

Ik sta nu nog gedeeld 3de t/m 7de er is dus nog volop de mogelijkheid om naar boven te kijken. Ik heb besloten om echter geen Cambridge Springs Defense meer te spelen op 1.d4. Wat ik wel ga spelen weet ik nu nog niet. Hier kan ik nog een nachtje overslapen. Morgen dag 6

 

Dag 4

Maandag, het is duidelijk drukker op de weg dan de afgelopen 2 dagen. Bij de tussen stop konden we de aanbieding van de KFC, 2 Zinger-burgers voor de prijs van 1, ook nu weer niet voorbij laten gaan. De vervolg reis verliep weer soepeltjes, zodat we ruim op tijd in de speelzaal aankwamen.

De Groot Meesters vandaag een vrije dag, maar de ‘gong’ het signaal voor de start van elke ronde ging wel gewoon door. Elke keer is er een bepaald persoon, die de gong mag bedienen. Deze keer was het de 80 jarige wedstrijdleider van het toernooi. Hij ging op de Tafel staan en onder luid applaus sloeg hij op de gong. Helaas viel hij bij het afstappen van de tafel op de grond. Hij stond echter meteen weer op.

Dan mijn partij, Met zwart speelde ik wederom een geweigerd Dame gambiet, net als in de 2de partij. Wordt er niet meer met 1.e4 geopend? Ook nu koos ik voor de Cambridge Springs Defense. Echter in de variant die op bord verscheen besloot ik op nieuw tot de opstoot h6 en g5. De gehele partij moest ik hierdoor flink aan de bak maar wist de nadelige stelling toch te houden. Op zet 43 was er een dode stelling ontstaan, welke we beide niet konden vermijden, remise dus.

Leen voelde zicht niet zo heel lekker, zodat ik alleen een broodje gezond bij de tussenstop nam. We kwamen bij het gouda aquaduct wel in de file te staan.  Morgen dag 5

 

Dag 3

Het gesprek op de heenreis ging natuurlijk over de uitzending van Wie is de Mol. Leen verdenkt Leonie ook. Het hilarische fragment van Natan in de taxi kwam natuurlijk ook ter sprake. We kwamen ruim op tijd aan voor onze tussenstop, bij de KFC. Ze hebben daar nu een aanbieding: 2 Zinger-burgers voor de prijs van 1. Het vervolg naar de speelzaal verliep ook soepel, al begon het bij Beverwijk wel erg druk te worden. Nog net geen file, maar wel langzaam rijden.

Ik speelde met wit en kreeg de Nimzo-Indian Defense voorgeschoteld. Na een rommelig verlopen opening zette mijn tegenstander vrijwillig zijn Toren buitenspel op h6. Uiteindelijk kon ik hierdoor een pion winnen. Het eindspel van Dame + 6 pionnen tegen Dame + 5 pionnen was echter nog niet gewonnen. Eeuwig schaak hing in de lucht. Het werd ook nog eens een wedloop van pionnen, en na Dame-ruil haalden we beide een nieuwe Dame, waarna ik nog 2 pionnen met schaak van het bord kon afhalen. Op zet 60 kon ik het punt noteren.

Leen had ook een mooie partij met winst afgeleverd. Zijn Dame geofferd om enkele zetten later met 2 Torens en een Paard mat te zetten.

Jordan Van Foreest speelde op zet 6 gewoon Tg1! De jeugd van tegenwoordig trekt zich van de gebaande paden niets aan. Een mooie partij met remise als resultaat. King Loek was ook nog in de zaal aanwezig als VIP.

Op de terugreis weer de KFC aangedaan, om naast een snelle hap onze partijen te bekijken. Bijna thuis, bij Waddinxveen schoot er vlak voor me een auto de rotonde op, een botsing kon ik nog net voorkomen. Morgen dag 4

 

Dag 2

We besloten vandaag om via Bodegraven de N11 naar Alphen te gaan. Echter de oprit was afgesloten. een ongeluk, of wat anders? Dan maar binnendoor via Reeuwijk via Waddinxveen gereden.

We waren vroeg vertrokken, om een bezoekje te brengen aan de Beverwijkse bazaar. Met ongeveer een kwartiertje vertraging daar aangekomen. Deze keer dus geen KFC, maar poffertjes. We verbleven echter iets te lang op de bazaar, er valt genoeg te zien, kwamen we dus 13 minuten te laat aan in de speelzaal.

Ik speelde met zwart tegen een oude bekende, Marcel Tillemans, het werd een soort geweigerd-Damegambiet, waar ik snel met h6 en g5 eigenlijk mijn Koningsstelling verzwakte. Het leek allemaal nog wel te kunnen, maar besloot hier wel een pion te offeren om de witte aanval dood te slaan. Met de druk tegen de achtergebleven e3-pion kon ik compensatie vinden en bleef het binnen de remise marge. Op zet 33 werd het remise na zetherhaling.

Jordan speelde een mooie partij en doet het goed in dit sterke veld.

Leen was ook al klaar (verloren) zodat we op tijd naar huis konden, en naar Wie-is-de-Mol konden gaan kijken. Na de uitzending van vanavond ben ik nog niet veel wijzer. Leonie is mijn Mol. Morgen dag 3

 

Dag 1

Het is weer begonnen, Het Tata Steel Chess toernooi.

Nu Leen Klein, Harry Stroosma en ik geen lid meer zijn van SV Nieuwerkerk, blijft alles toch bij het oude. Eerst Leen ophalen in Nieuwerkerk en daarna Harry in Capelle. Spits-uur en dus file, al bij de oprit van de snelweg bij Gouda. Ergo, dus te laat bij Leen, en vervolgens ook te laats bij Harry. Er was echter nog voldoende tijd om de tussenstop te maken bij het A4 brug restaurant.

Nog ruim op tijd kwamen we bij de speelzaal aan, waar de rij voor het inschrijven elk jaar weer langer wordt, althans zo lijkt het. We stonden nog net niet buiten in de rij. Voor Leen als ook Harry was het toen nog niet bekend of de zaal zouden spelen. Altijd spannend als je in een van de groepen 6 speelt. Na het afzetten van Harry bij zijn overnacht adres konden Leen en ik beginnen aan onze verplichte strandwandeling. Wel jammer van het regenachtige weer.

Mijn partij, Engels met wit, liep de opening vrij soepeltjes. Ik kreeg veel ruimte en ontwikkelingsvoorsprong, maar kon dit niet verzilveren. Het voordeel leek optisch groter dan het in werkelijkheid was. Heel even heb ik zelfs minder gestaan, en pion verlies kon ik ternauwernood nog voorkomen. Uiteindelijk kon ik afwikkelen naar een iets beter eindspel, welke naar mijn smaak niet gewonnen was. Het remise aanbod van mij (zet 23) werd eerst nog afgewezen, maar op zet 40 kreeg ik het remise aanbod terug, welke ik na enig aarzelen toch maar aannam.

Er was nog tijd om het laatste deel van de analyse van de Grootmeester partijen te volgen. Het laatste deel van een mooie winst partij van Anish Giri, en de eeuwig schaak van Erwin L’Ami,

Op de terugweg bij de KFC samen met Leen onze partijen geanalyseerd, alvorens de weg weer naar huis te vervolgen. Morgen dag 2.