Wedstrijdverslag KNSB team 2

door Auke

Samen met het eerste team vertrokken we zaterdag naar Leiden voor de seizoensopening. Voor Jonathan en mijzelf was het zelfs ons KNSB-debuut! Het was gezellig druk met maar liefst 4 wedstrijden tegelijkertijd. Toen de horloges waren afgedaan (je kan niet voorzichtig genoeg zijn…) konden we beginnen. Frank en Simon zullen een onbestemd gevoel hebben gehad, want tegenover hen zaten twee talentjes, en dat is zelden goed nieuws.

Frans had al snel door dat hij op het eerste bord tegen een invaller speelde, en hij won al in de opening een stuk. Op bord vier maakte Jeroen al vroeg een fout waar hij de rest van de partij spijt van zal hebben gehad. Ook Sjoerd dreigde al in de opening een pion te verliezen, en zijn tegenstander wist de stelling open te breken met Sjoerds koning nog in het midden. De rest van de partijen ging min of meer gelijk op.

Al snel bleek dat de jeugdspelers inderdaad meer dan aardig konden spelen.

In Franks woorden:

‘Ik speelde tegen de jeugdspeler Maxim Teianu. Het leek mij een goed idee om nu het Budapester gambiet te spelen, maar het pakte helemaal verkeerd uit.  Mijn tegenstander speelde snel, zoals veel jeugdspelers, en hij deed hierbij ook de goede zetten. Ik speelde zelf niet goed, een paar keer deed ik een geplande zet niet, omdat ik ineens onterecht dacht dat het niet kon. Ik koos dan voor een mindere zet. Langzamerhand of toch snel ging het bergafwaarts, en na 26 zetten gaf ik op.

Goed beschouwd heb ik de gehele partij geen kans gehad. Complimenten aan mijn tegenstander.’

Simon ging het aanzienlijk beter af tegen de andere jeugdspeler, en met een pion meer en ook nog een superieure loper ging hij vol vertrouwen het eindspel in. 

Intussen maakte Rob al snel gelijk! Na kwaliteitswinst van Rob in het vroege middenspel vond zijn tegenstander het wel mooi geweest.

Simon blunderde daarna jammerlijk zijn toren en liet daarmee de winst glippen. Ook Sjoerd moest op bord 2 opgeven. Met wat kunst- en vliegwerk zag ik dat Sjoerd het nog lang volhield, maar uiteindelijk wist tegenstander Jasper Valstar af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.

Het was nu 3-1 voor Philidor, en dat bleef het ook een tijdje. Jeroen vocht dapper door in zijn al van begin af aan verloren partij, maar als hij die inderdaad zou verliezen, zou een gelijkspel het hoogst haalbare zijn.

Ongeveer tegelijkertijd eindigden Jonathan en ik op bord 8 en 5.

Ik citeer Jonathan:

‘Ik speelde een Caro-Kann tegen e4. Na een voor mij wat vreemde zettenvolgorde ontstond toch een herkenbare positie. De witte pion op d4 was een constant doel en de open c-lijn was voor mijn toren. De ontwikkeling van de loper naar d2 in plaats van naar e3 bleek fataal. Ik kon een verdediger van d4 aanvallen en na een combinatie van 5 zetten waar veel stukken van het bord gingen viel de cruciale pion op d4. Daarna viel snel de pion op e5 en gaf mijn tegenstander op. Een mooi resultaat bij mijn debuut voor Messemaker 2.’

3-2! Ikzelf speelde e4 en kreeg de Caro-Kann juist tegen mij. Ik ruilde op D5 en na een wat tamme opening stond mijn tegenstander op het punt e5 te spelen, waarna zwart min of meer gelijkheid zou behalen. Ik schrok daar best wel van, maar na een half uur denken wist ik La3, de beste zet, te vinden. Een e5 en zeven slagen later stond ik een pion voor. Mijn tegenstander wilde die iets te graag terugwinnen, en na txf6 had hij geen verdedigers meer over, 1-0.

3-3 Dus!

Jeroen hield het ook hierna nog even vol, maar uiteindelijk was er geen houden aan, en werd het 4-3. Ongeveer tegelijkertijd gaf ook Frans’ tegenstander op, wat wel te begrijpen was met een toren minder.

Na 8 beslissende partijen eindigde de wedstrijd dus toch vredig. Na nog héél lang wachten op team 1 gingen we nog met zijn achten uit eten in Leiden (op een enkeling na Chinees). Al met al een mooie zaterdagmiddag!

3 antwoorden op “Wedstrijdverslag KNSB team 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *