Tweede KNSB-team haalt uit met forse overwinning

(door Jeroen Eijgelaar)

Na het gelijkspel in de vorige ronde tegen Philidor Leiden 3 volgde nu een ruime overwinning van maar liefst 6,5-1,5 tegen het op papier ongeveer gelijkwaardige Philidor Leiden 4. We konden niet beschikken over onze reguliere speelzaal vanwege het NK Stratego. We moesten uitwijken naar CSG De Goudse Waarden, waar er ruimte was om met twee teams thuis te spelen. Philidor kwam met twee spelers iets vertraagd opdagen, maar om 12.20 uur waren de gasten toch compleet. Zodat Frank en Simon ook aan hun partij konden beginnen.

Frank – de gelegenheidskopman op bord 1 – : “Mijn tegenstander kwam bijna 20 minuten te laat. Dat zou met 30 sec. per zet erbij geen groot probleem moeten zijn. Hij speelde echter snel, maar de eerste 10 zetten gebeurde er niet veel bijzonders op het bord. Er ging al wat materiaal van het bord. Zijn volgende drie zetten waren niet goed en na 13 zetten had ik hem mat gezet. Voor kwart voor één was ik klaar.”

Vervolgens ging mijn telefoon -als wedstrijdleider- af, aangezien ik deze vergeten was uit te zetten, na het opzoeken van de KNSB relatienummers van onze tegenstanders. Zo valt er altijd weer wat te leren voor een volgende keer.

Na ruim 2 uur spelen zag het er niet naar uit dat we een grote overwinning zouden boeken. Ivar en Hans waren een pion achter gekomen in de opening. Simon en Jonathan moesten het initiatief aan hun tegenstanders laten. Op de overige borden was het nog gelijkwaardig.

Daarna sloeg het in ons voordeel om. Leslie en zijn tegenstander waren nog maar net uit de opening, 13 zetjes en hiervoor hadden zijn beide veel tijd gebruikt. Plots was het uit toen Leslie een stuk won via een penning op de Dame. 2-0

Jonathan en Hans volgen daarna met beiden een remise. Hans bleef zich stug verdedigen nadat hij in de opening pion c2 liet instaan. Zijn tegenstander zag er op een gegeven moment geen brood meer in en bood remise aan. Zie hieronder de einstand van deze partij. Of dit het debuut van Hans was in de KNSB-competitie wist Hans niet meer.

Jonathan moest secuur spelen om het binnenvallen van de toren op c6 te neutraliseren. In het eindspel van Lopers van ongelijke kleur zat verder geen muziek in.

Met deze stand van 3-1 kwam de winst wel een stuk dichterbij. Zeker toen Ivar ook won. Met een pion minder nam hij wel het initiatief over met het binnenvallen met de toren op de zevende rij. De pion werd terug veroverd en het leek een remiseachtig eindspel te worden. Ivar ging er echter nog eens goed voor zitten. Zwart verdedigde niet optimaal, waarna Ivar meteen zijn kans schoon zag en won. 4-1.

Sjoerd kreeg steeds meer grip op de stelling. Eerst één en daarna twee pionnen gingen in het doosje. Het afwikkelen naar een Dame eindspel met pluspionnen werd vervolgens strak naar winst gevoerd. 5-1.

Rob speelde de meest ingewikkelde partij. Ook Rob gebruikte hiervoor veel tijd. Na het twee speeluur “slechts” 13 zetjes gespeeld (net als bij Leslie). De stelling was hier er ook naar. Uiteindelijk ging Robs dame voor twee torens eraf, wat de taak niet eenvoudiger maakte. Via de druk tegen f2 en de witte Koning werd het volle punt binnen gehaald. 6-1.

Simon bepaalde de eindstand op 6,5-1,5. In het middenspel moest hij wel het een en ander keepen. De damevleugel was nagenoeg onbeschermd door Simon achtergelaten. Na de grote uitruil werd in het eindspel – met een pionnendoorbraak- nog de winst gemist, maar de remise kwam niet meer in gevaar. 6,5-1,5.

Een ruime overwinning en geen enkele nederlaag. Wie weet waar dit nog toe kan leiden?

Messemaker 1847 2RatingPhilidor Leiden 4RatingRonde 2
Michielen, F. (Frank)1791
Veen van, M. (Maarten)17531 – 0
Hubregtse, S. (Sjoerd)1891
Bregman, K.J. (Koen)17321 – 0
Walle van de, R.P.M. (Rob)1857
Groenendijk, P.A. (Patrick)16861 – 0
Tjoo, T.P. (Leslie)1705
Vergeer, M.M.J. (Michiel)16711 – 0
Hamelink, S.A. (Simon)1636
Segers, J.C. (Job)1739½ – ½
Rothuizen, I.Y. (Ivar)1614
Sies, F.D. (Fabian)15551 – 0
Roodhorst, J. (Jonathan)1504
Fakkert, E. (Erwin)1568½ – ½
Krol, H.R. (Hans)1429
Thierry, R.D. (Rein)1539½ – ½
Gemiddelde Rating:1678 Gemiddelde Rating:1655 6½-1½ 

3 antwoorden op “Tweede KNSB-team haalt uit met forse overwinning”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *