Schaakdiagram in een bericht

Dit bericht is er speciaal voor leden die wel eens een verslag publiceren op de website.

Inleiding

Om schaakpartijen en schaakdiagrammen te tonen en na te spelen zijn er vele manieren. Bij Messemaker 1847 gebruiken we de RPB Chessboard plugin hiervoor. Op deze pagina leg ik in het kort de twee handigste methoden uit om een schaakdiagram toe te voegen.

FEN

FEN staat voor Forsyth-Edwards Notation. Het is een compacte notatie om een schaakstelling te beschrijven met behulp van ASCII-tekens. Bijvoorbeeld:

rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq – 0 1

Hiermee wordt de beginstelling weergegeven. Door hiervoor [fen] te zetten en af te sluiten met [/fen], zorgt de RPB Chessboard plugin ervoor dat er een schaakdiagram gemaakt wordt. De regel

[fen]rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq – 0 1[/fen]

wordt dan:

Een FEN kan je o.a. maken met de Chess FEN Viewer. Maar ook menig schaakprogramma op de computer kan een stelling van een partij exporteren in FEN. Zie hiervoor de documentatie van jouw schaakprogramma.

Chess diagram GUI

Een andere manier is om in de WordPress blok-editor een Chess Diagram object toe te voegen. De volgende stappen tonen aan hoe dit in z’n werk gaat.

Klik op het plusje om een nieuw element aan het bericht toe te voegen.

Onder Media staat het element “Chess diagram”. Klik daar op om een diagram toe te voegen.

Er verschijnt nu een schaakdiagram in de tekst. Hierin kunnen de stukken op de juiste plaats gezet worden. Als je stukken over elkaar plaatst dan blijft er een stuk over.

(Hoe direct een stuk verwijderd kan worden is niet duidelijk)

Klik hierop om vervolgens stukken te verplaatsen.

Klik hierop om een specifiek wit stuk toe te voegen. Nadat je het stuk geselecteerd hebt klik je op een veld op het bord om het stuk te plaatsen. De witte plus in de zwarte cirkel is voor de zwarte stukken.

Klik hier op om de marker voor de speler aan zet te wijzigen tussen de witte speler en de zwarte speler.

Klik hierop om het bord om te draaien.

Aan de rechterzijde van het scherm kunnen nog vele opties gekozen worden. Met Reset zet je de beginstelling weer op. Met Clear wordt het bord leeg gemaakt.

In het FEN veld kan een specifieke FEN ingevoerd worden.

Met de square marker kan je een veld een andere kleur geven.

Onder Chessboard aspect kunnen meer geavanceerde instellingen aangepast worden, zoals de kleuren van de velden en stukken en de grootte van de velden.