RSB team 2 zet zegereeks voort

(door Jeroen Eijgelaar)

Op 13 februari 2023 speelde het 2de RSB team tegen De Pionier 2 en haalde op nieuw uit met een grote score: 6,5-1,5. Op papier waren we wel favoriet, maar op nieuw een grote score behalen is toch een mooie prestatie.

Het duurde toch vrij lang voordat de partijen beslist werden. De meeste partijen stonden lange tijd gelijkwaardig. Alleen Jamy en Auke stonden beter. Als eerste was Jeroen (bord 2, wit) klaar. Om de woorden van Albert Segers te citeren: “Schaken is een spel van fouten maken”. En aldus maakte ik deze ook. Een tactisch pionoffer bracht mij in troebel water. Volgens Ome Fritz was er nog wel een smal geitenpaadje om gelijkwaardig spel te behouden, maar ik zag dit pad niet. Na een aantal mindere zetten bleef ik zitten met twee pionnen achterstand en een open Koning in het centrum, de nederlaag was 20 zetten later daarmee onafwendbaar.

Auke (bord 4 wit) en Jamy (bord 5 zwart) kwamen vanuit de opening een pion voor en met actief stukkenspel wisten zij het volle punt binnen te halen. Auke is daarmee onze topscorer met 4 uit 4.

Even later volgden Ivar (7 zwart) en Albert-Jan (8 wit). Pas in het middenspel wisten zij ook pionwinst te boeken, welke uiteindelijk beslissend was. 4-1 voor, maar op de overige borden was het nu nog niet duidelijk.

Leslie (1, zwart): “In een scherpe opening speelde mijn tegenstander met wit al vrij vroeg een voor mij onbekende zet. ik koos voor een minder sterke voortzetting, waardoor wit ruimtevoordeel kreeg. Zwart stond echter wel solide: Ik bood remise aan omdat ik duidelijk minder tijd had. Mijn tegenstander speelde echter door omdat hij dacht een pion te kunnen winnen. Dat was echter slechts schijn, want enkele zetten later kon ik de pion terugwinnen. Er stond toen een eindspel op het bord met voor wit 2 pionnen op de koningsvleugel, 3 pionnen op de damevleugel tegenover zwart met 3 pionnen op de koningsvleugel, 2 pionnen op de damevleugel en met beide een loper van de zwarte velden. Het stond gelijk, maar mijn tegenstander maakte een fout waardoor ik met mijn koning het centrum kon beheersen en een vrijpion op de koningsvleugel creëerde. Toen wit zijn loper voor deze vrijpion moest geven, was het pleit beslecht.”

Wibo (6, wit): “Ik speelde met wit en mijn tegenstander trakteerde mij op een opening waar ik weinig kaas van heb gegeten. Ik koos voor een belegen speelwijze waardoor mijn tegenstander een pittig initiatief kreeg. Hij speelde moedig op de aanval en verraste mij met menig creatieve zet. Het werd een complexe partij met wisselende kansen die mij heel wat hoofdbrekens heeft gekost. Tijdens de beginnende tijdnood overschatte hij zijn aanvalskansen en onderschatte hij de kracht van mijn vrijpion op de d-lijn. Onze eersteteamspeler Albert Segers schreef in zijn wedstrijdverslag: “Schaken is een spel van fouten maken”. Ik zou daaraan willen toevoegen ‘En het benutten van die fouten’. Want dat bleek in onze partij niet eenvoudig.”

Zoran (3,zwart) was net als bij de KNSB-ronde weer als laatste klaar. Ook Zoran had het weer lastig, na veel heen er weer duwen in de stelling leek het te verzanden in remise. Er kwam toch een doorbaak, echter de tijdnood ging hier ook mee spelen en werd er alsnog tot remise besloten.

Een mooie, zeer ruime overwinning, waarmee we nu 2de staan in onze poule met een sloot aan bordpunten:

Met de match tegen koploper Krimpen 2 nog in het verschiet hebben we promotie nog in eigen hand.

Zie ook het verslag op de website van De Pionier, waaruit onderstaande twee foto’s vandaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *