RSB-team 2 verslaat met overmacht koploper Krimpen 3

(door Jeroen Eigelaar, met bijdragen van Wibo en Zoran)

Alle ogen waren gericht op deze avond. Krimpen komt op bezoek, de zesde ronde wordt gespeeld. Ongeslagen in de vorige 5 speelronden en met tien matchpunten komen schakers van Krimpen als een winnend team met veel vertrouwen.

Op de website van Krimpen stond ook het volgende geschreven: “De volgende ronde, 24 april 2023 tegen Messemaker 1847 2 wordt een zeer belangrijke wedstrijd, waarin we het kampioenschap moeten zeker stellen.”

Als gastclub verwelkomde Albert Segers – fungerend als wedstrijdleider – de strijders uit Krimpen aan de IJssel, maar wij gaven de strijd om de eerste plaats niet op. Onze club zou het duel aangaan met 8 matchpunten maar ook met 8 prachtige spelers die hun doel kennen: een overwinning.

Zoals het hele seizoen speelden we met invallers, zo ook deze avond. Deze keer waren Rob en Scott opgeroepen. Krimpen speelde zonder hun eerstebordspeler, waardoor we op papier nu favoriet waren.

De eerste die de winnende koning in het midden van het bord zette is Scott. In de opening won hij vrij snel een stuk en vervolgens offerde zijn tegenstanders nog enkele stukken om mat te dreigen. Nadat dit geneutraliseerd was werd eerste punt geregistreerd. (1-0)

Vervolgens kon Wibo zijn koning in het midden van het bord zetten en werd het tweede punt werd geregistreerd (2-0). Wibo: “Mijn tegenstander kon onze speellocatie niet vinden en kwam drie kwartier later aan. Gelukkig, ik speel liever wel dan niet. Ondanks zijn hoge speeltempo was de partij na 20 zetten nog in evenwicht. Maar na de afruil van een loper en toren kon ik eindelijk mijn paard in de strijd werpen. Na een leuk dameoffer (Fritz geeft 2 uitroeptekens- zie diagram) gecombineerd met een paardvork wist ik een toren voor te komen waarna hij opgaf.”

Stelling na de 25zet van wit. Wibo speelde DxTf1!!

Zoran: “Mijn ogen gaan naar links en rechts en ik zie dat er drie koningen in het midden van de borden staan.”

Albert-Jan had een lang gevecht met zijn tegenstander en zij moest de partij inleveren. Met de zware stukken op de g-lijn werd uiteindelijk de zwarte Koning op g7 mat gezet. (3-0).

Het werd ook nog 4-0. Jamy – met reeds een pion winst uit de opening gekomen –  dreef vervolgens zijn tegenstander in de hoek en zegevierde: inmiddels de vierde koning in het midden van het bord!

Jeroen speelde opnieuw de Franse opening niet goed. Met een kwaliteit achter bleef de stelling echter de gehele tijd op ca. +1.0 hangen (OmeFritz). De genadeklap bleef dus uit.

De stelling was inmiddels al weer in evenwicht. Met 2 vrijpionnen en druk tegen f3 en d4 geeft OmeFritz een waardering van 0.0. Hier maakte mijn tegenstander in tijdnood een blunder met 43. Dxb4. Na 43. ..- Dxf3+ en 44. ..-Dxh1 ging wit op zet 49 door zijn vlag. Dat was dus 5-0 en de matchwinst was binnen.

Als vallende rijpe peren van een boom vielen de punten. Auke, die zijn ruimte overwicht na passief verdedigen omzette naar winst, was de volgende die zijn koning in het midden van het bord plaatste en de 6-0 liet aantekenen. Hiermee behaalde hij de fenomenale score van 6 uit 6 en is topscorer van ons team.

Zoran: “Op een gegeven moment krijg ik een aanbod voor een remise. Nee, ik accepteerde de remise niet en zette mijn aanval voort. Het is al 6 tegen 0 en het is nog niet klaar.”

Zoran had vanuit de opening een pion gewonnen, een vrijpion op d6. Met lopers van ongelijke kleur was het echter niet eenvoudig om dit direct in winst om te zetten. In de aanval maakte Zoran een fout en liet helaas de koning in het midden van het bord binnenkomen (6-1). “We kunnen zeggen dat het zonde was om gasten met nul punten naar huis te laten keren.”

Gelegenheidskopman Rob was als laatste klaar. Met een stukoffer werden enkele pionnen gesnoept en ook een kwaliteit. In het eindspel van toren plus 3 of 4 pionnen meer tegen loper en paard leek Rob op winst af te stevenen, maar na taai verdedigen en het inleveren van twee pionnen was de remise een feit (6,5-1,5).

Het behaalde resultaat is groter dan we hadden gehoopt. En ook voldoende om in de laatste wedstrijd geen zorgen meer te hoeven maken over bordpunten. De volgende taak is om ons voor te bereiden op onze laatste wedstrijd. Minimale winst tegen Barendrecht is voldoende om kampioen van RSB competitie klasse 3A te worden. 

Bord Messemaker 1847 2RatingKrimpen aan de IJssel 3Rating
1.Walle van de, R.P.M. (Rob)1877Berendsen, D. (David)1855½ – ½
2.Wilming, A.J. (Auke)1899Boer den, J. (Jos)16671 – 0
3.Eijgelaar, J. (Jeroen)1810Boeren, P.N.T. (Thomas)17091 – 0
4.Verschoor, S. (Scott)0Zandee, J.S. (Jonathan)17061 – 0
5.Farid, J.D.R. (Jamy)1692Valk van der, J. (Joost)15561 – 0
6.Zekusic, Z. (Zoran)1622Waal van der, A. (Adri)16310 – 1
7.Bourguignon, W.B. (Wibo)1610Hill, E. (Eric)15371 – 0
8.Wagensveld, A.J. (Albert-Jan)1575Heijmans, D.M. (Dimphie)15521 – 0
Gemiddelde Rating:1726Gemiddelde Rating:16526½-1½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *