Nipt verlies van Messemaker RSB-team 1 tegen Overschie 1

(door Jeroen Eijgelaar)

Messemakers RSB-team 1 leed haar tweede nederlaag op rij: na de nederlaag tegen Fianchetto 1 werden we nu slachtoffer van de dadendrang van Overschie 1.

Bij Overschie speelt ons lid Albert Segers. Hij spreekt van “het wonder van De Hoog”, zie zijn kijk op de wedstrijd in zijn verslag op de Overschie-website.

Het wonder van De Hoog, Tja … ja, wij waren overal niet scherp genoeg. Op de eerste drie borden hadden we een klein of iets groter ratingoverwicht, helaas haalden wij hier slechts een halfje. Op de laatste vijf borden hebben we zelfs een iets lager ratinggemiddelde en daar haalden we toch mooi 3 uit 5. Gemiddeld over de 8 borden scheelt het dan niet eens zoveel, blijkbaar staan wij toch te boek als een sterk team?

Jan verloor met vrij snel een torenoffer waar wellicht meer had ingezeten, 0-1. Peter Y. kwam slecht uit de opening, maar dat is meestal geen ramp. Deze keer kwam hij het echter niet meer te boven, 0-2. Op zich kon het toen nog, op de onderste 4 borden kwamen we zelfs (iets) beter te staan. Het voordeel van Sjoerd draaide echter om door sterk spel van zijn tegenstander en ook hier incasseerden we ’n nederlaag, 0-3. Scott, Auke en ikzelf behielden nog wel het voordeel vast, maar het werd nu al lastiger om minimaal 4-4 uit het vuur te slepen.

Na een persoonlijke slechte seizoenstart (RSB en KNSB samen 1 uit 6) speelde ik nu voor het eerst een goede partij, uiteraard wel een beetje geholpen door mijn tegenstander. In een Nimzo-Indian Defense kon ik met wit op zet 11 met d6 (!)  de zwarte mogelijkheden tot ontwikkelen zeer beperken. Hierna kon ik mijn voordeel steeds iets uitbouwen tot zet 22, waarna mat of stukverlies niet meer te voorkomen was. Leuk detail: de zwarte dame heeft de gehele partij niet gezet. (1-3)

Auke liet zijn voordeel glippen. In een Franse partij beheerste hij het spel volledig, maar miste een paar goede voortzettingen en moest berusten in een remise. (1,5-3,5)

Bernard kon alleen maar de partij kiepen met een pion minder. Het toreneindspel werd netjes remise gehouden. (2-4)

Henk-Jan tenslotte speelde een ingewikkelde partij tegen Albert. Diverse offers leidden uiteindelijk tot een stuk meer voor Henk-Jan voor drie pionnen, nog steeds erg lastig. Inmiddels was de stand in ons nadeel zodat Henk-Jan er nog eens goed voor ging zitten. Bijna lukte het alsnog, maar Albert hield toch knap de partij op remise en de nederlaag was een feit: 2,5-4,5.

Scott was als laatste klaar. Met een mooie overwinning bepaalde hij de eindstand op 3,5-4,5.

Scott won in de opening een kwaliteit, en gaf deze weer terug om met zijn pionnen naar de overkant te kunnen lopen.

Even nog consternatie toen zijn tegenstander een onreglementaire zet deed, maar dat maakte voor de uitslag niet uit.

Jammer maar helaas, op naar de laatste 3 wedstrijden, dan kunnen we er nog steeds een mooi seizoen van maken.

Messemaker 1RatingOverschie 1RatingRonde 4
Ypma, P. (Peter)2301Straver, R. (Robert)21430 – 1
Evengroen, J. (Jan)2183Fokkink, R.J. (Robbert)21030 – 1
Evengroen, H.J. (Henk-Jan)2223Segers, A.J. (Albert)2043½ – ½
Evengroen, B.A. (Bernard)2016Looijmans, K.N.H. (Karel)2021½ – ½
Hubregtse, S. (Sjoerd)1901Jong de, M.M. (Maurits)19390 – 1
Wilming, A.J. (Auke)1896Smit, J. (Han)1931½ – ½
Verschoor, S. (Scott)1828Smit, D. (Daan)18681 – 0
Eijgelaar, J. (Jeroen)1779Kempen van, A. (Arnout)18581 – 0
Gemiddelde Rating:2016 Gemiddelde Rating:1988 3½-4½ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *