Kleine nederlaag voor Messemaker RSB-team 2 tegen Dordrecht 3

(door Zoran Zekusic)

De externe wedstrijd tegen Dordrecht begon met spanning lang voordat de wedstrijd zelf van start was gegaan.  24 uur voordat de wedstrijd begon meldde Bert Vlot zich ziek. Wibo, in de hoop een sterkere speeler te vinden, kwam naar de schaakclub om een vervanger te vinden. Eelko Naarding was beschikbaar en Wibo was opgelucht naar huis gegaan. Voor Eelko was dit een grote uitdaging: di twas zijn eerste externe westrijd sinds 2005 toen Eelko als jongeman van 17 een externe westrijd had beleefd.

Als je denk dat de spanning daarmee opgelost was , dan moet je verder lezen.

5 uur voordat we als team naar Dordrecht vertrokken kreeg ik bericht dat Wibo ziek was en dat ik (Zoran) als reserve-teamcaptain werd ingeschakeld.  Ik had slechts een paar uurtjes de tijd om een geschikte invaller te vinden. Snel haalde ik de lijst met personen die mogen meedoen met ons tweede RSB-team, met telefoonnummers en telefoon op de tafel en startte met bellen. 2 uur tijd voor het vertrektijdstip had ik nog geen persoon gevonden. Ik snapte wel dat het kort dag was en dat mensen andere afspraken hadden, maar toch bleef ik zoeken. 1,5 uur voor vertrek gaf ik het op. We zouden met 7 man gaan naar een wedstrijd wetend dat deze wedstrijd daarmee zo goed als verloren was. Opstelling gemaakt en alles klaargezet en dan plotseling kreeg ik een telefoontje van Johan Slobbe. Ik had een vraag voor hem: wat doe je vanavond?  Johan wist dat ik in een noodsituatie was beland en na een kort overleg stemde Johan ermee in om mee te doen als achtste speler. Johan is een nieuwe speler bij Messemaker en met weinig ervaring, maar hij heeft goede resultaten geboekt bij ons derde RSB3-team.  Ik was opgelucht en maakte snel een nieuwe opstelling. Om een kans geven aan Johan had ik hem op bord 8 gezet. Alles was geregeld op tijd, alles was nu in orde, tenminste dat dacht ik.

De echte spanning kwam eraan, of beter gezegd, we gingen naar een spannende wedstrijd toe. Met kleine vertraging door de files op de snelwegen (Feijenoord had ook een spannende wedstrijd deze avond) kwamen we net op tijd bij onze bestemming en de wedstrijd kon beginnen.

Na iets meer dan een uur kwam Johan met winnend nieuws: het eerste punt voor Messemaker.

Johan over zijn partij op bord 8:

Zoran belde of ik kon invallen, en als  geboren en getogen Zwijndrechtenaar laat ik de kans niet voorbij gaan om een Dordtse Schapenkop te scheren. En zo geschiedde. De opponent zette beide lopers in fianchetto en speelde tamelijk passief. Het lukte om lang te rokeren en ik dacht dat ik daarmee meer kansen zou hebben. Mijn lopers, koningin en torens waren daarmee goed richting zijn koning te zetten. Na paard e4 stond ik voor een keus. Na wat rekenen besloot ik fxg3. Ik kon het niet laten. Ik dacht dat het misschien niet de beste zet zou zijn (wat blijkt te kloppen), maar zeker wel de leukste, dat het praktische kansen zou bieden en voor mijn opponent hoofdpijn. Dat risico betaalde uit. De opponent struikelde door wat zetten door elkaar te halen. Een snelle 0-1, Hierbij de partij:

1. b3 c6 2. Bb2 Nf6 3. g3 d5 4. Bg2 Nbd7 5. Nf3 e6 6. O-O Bd6 7. d3 Qc7 8. c4 Ne5 9. cxd5 Nxf3+ 10. Bxf3 exd5 11. Nd2 Bd7 12. Rc1 O-O-O 13. Bxf6 gxf6 14. Bxd5 h5 15. Bf3 h4 16. Ne4 Bxg3 17. fxg3 hxg3 18. Nxg3 Rdg8 19. Qe1 Rg6 20. Kg2 Bh3+ 21. Kh1 Bxf1 22. Qxf1 Qxg3 0-1

Een half uur later kwam Albert-Jan op bord 7 met een remise (0,5 – 1,5).        

Ruud  op bord 6 speelde ook een remise. We stonden nu voor met 1 – 2, met de eerste vijf borden nog in het spel.

Ivar op bord 3 verloor zijn partij, waarmee het 2-2 werd.

Eelko op bord 2 had een goede positie maar het werd toch remise (2,5-2,5).

Frank op bord 1 wist een mooi punt te behalen voor het team (2,5-3,5):  Ik (met wit) kreeg met een Pirc te maken. Ik had lange tijd wel iets meer ruimte, maar het voordeel was minimaal. Nadat de koningsvleugel aan beide zijden werd geopend, had ik meer initiatief en moest mijn tegenstander nauwkeurig verdedigen. In de partij dacht ik dat hij te voorzichtig was, maar volgens de computer kon het allemaal nog net. Het werd langzamerhand toch lastig voor hem en toen na dameruil mijn toren op de zevende rij binnenkwam ging het snel. Hij liet zich sportief matzetten.                                         

Maar Simon op bord 4 moest zijn koning neerleggen (3,5-3,5).

Tenslotte Zoran op bord 5: Ik had als tegenstander Arend van Grootheest. Een mooie partij met veel variatie en combinatie en een goede opening van beide kanten. Het lukte me om pionnen naar voren te brengen en daarmee zijn loper en paard op te sluiten, zijn koningin kon ook slechts beperkt beweging maken. Aan mijn kant was meer ruimte en met twee paarden op c5 en g5 had mijn tegenstander veel problemen. Mijn vrij pion op e5 werd tegenhouden met zijn loper op e6. Zet per zet lukte het me om een vrijpion op f6 te zetten. Ik was zeker dat ik winst in mijn handen had en als mijn tegenstander remise aangeboden zou hebben dan zou ik deze zeker hebben afgewezen. Mijn concentratie was op de vrijpionnen e5 en f6, en daardoor zag ik een kleine fout niet, pip kleine fout die me in de problemen bracht en tenslotte moest ik mijn koning neerleggen. Het is zwaar als je partij bijna gewonnen is en je laat de controle uit je hand gaan en verliest , en extra zwaar wordt dat als je team door die partij de wedstrijd verliest.

Een korte verslag van de wedstrijd is ook op  de website van Schaakclub Dordrecht te vinden.

Dordrecht 3Messemaker 2 
Martijn Rijneveen1608Frank Michielen179101
Ton Hobé1532Eelco Naarding16651/21/2
Xander Prijs1705Ivar Rothuizen161410
Erwin van Wingerden1526Simon Hamelink163610
Arend van Grootheest1615Zoran Zekusic161210
Anton de Maertelaere1553Ruud Breedveld01/21/2
Hans Schreuder1618Albert-Jan Wagensveld15871/21/2
Dick Groot1528Johan Slobbe001
 1586 16514 1/23 1/2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *