In Memoriam Wil Woudenberg

Onstuitbare en creatieve organisator

Gortdroog is de tekst van de ABC Eregalerij van de Rotterdamse Schaakbond (website, archief 2006-2015). Bij de letter W staat vermeld: Wil Woudenberg, lid van verdienste Messemaker 1847. Verschillende bestuurlijke rollen (1974-2001). Correct, maar verre van ladingdekkend en geen recht doende aan zijn enorme kwaliteiten. De schaakenthousiast, die zijn club steevast bij elke gelegenheid aankondigde als ‘de oudste schaakvereniging van Nederland’, lag er niet wakker van. Hij was geen borstrammer, zocht het voetlicht niet op en werd zelfs verlegen als hij terecht weer eens in het zonnetje werd gezet. Heel apart voor een man die als creatieve ‘regelaar’ een onafzienbare reeks van initiatieven ontplooide die in positieve zin diepe sporen trokken in de toch al roemruchte geschiedenis van het Goudse genootschap.

Vanwege zijn kwaliteiten werd hij, met ‘public relations’ als portefeuille, tot bestuurslid gebombardeerd. Voor hemzelf hoefde dat niet, omdat hij een hekel had aan ‘besturen’ en de voorkeur gaf aan de schaduw en aan het opereren vanuit de coulissen. Samen met zijn enkele jaren geleden overleden boezemvriend Ab Scheel vormde hij een duo waar menig schaakclub jaloers op was. Een volledige opsomming van zijn heldendaden is nauwelijks te geven, maar zijn activiteiten op het vlak van de contacten met Solingen (officieel zusterstad van Gouda) zijn misschien wel het scherpst in de geheugens gegrift. Met de plaatselijke Duitse schaakclub werden zo’n twintig jaar nauwe banden onderhouden. De start ervan bestond uit de organisatie van een krachtmeting tussen de jeugdschakers van beide steden, een idee van Woudenberg. Het groeide uit tot een jaarlijks weekendevenement, beurtelings in Nederland en Duitsland gehouden en bestemd voor zowel junioren als senioren, bij voorkeur vergezeld van echtgenotes. Reizen per bus, schaken afgewisseld met eten drinken en alternatieve spelletjes, vormden de belangrijkste ingrediënten van het jaarlijkse feest.

Wil, samen met Ab Scheel en Henk van der Wösten, bracht regelmatige bezoekjes aan de voorzitter SC Solingen 1928, herr Engels en diens vrouw. Daar werden plannen uitgewerkt voor de volgende ontmoeting, compleet met een ‘damesprogramma’. Ook daar ontfermde Wil zich vol overgave over. Tot zijn ongeëvenaarde regelkunsten behoorden het reserveren van een betaalbaar hotel en een restaurant. Op de heenweg was koffie met gebak geregeld bij een wegrestaurant in de buurt van Zevenaar, op de terugweg werd traditioneel gedineerd bij De Goudreinet in Veenendaal. Een ‘moetje’ volgens Wil, al zaten de meeste deelnemers tot de nok toe vol met al genoten spijzen. Toch had de organisator ook oog voor een goede conditie, want op de ochtend van de tweede dag stimuleerde hij deelname aan wandeltochten en bezoekjes aan regionale bezienswaardigheden.
Als de oosterburen naar Gouda kwamen, ontbrak het hen aan niets – uiteraard dankzij de inspanningen van Wil. Lunch en diner, gebak tussendoor, spelletjes in de avonduren, overal werd voor gezorgd. Als geen ander kon hij sponsors aantrekken. Zo slaagde hij erin om voor een slordige 200 euro etenswaren bij Albert Heijn los te peuteren.

Wil Woudenberg was veel méér dan alleen ‘de grote man van Solingen’. Zijn geestdrift, creativiteit en tomeloze inzet kwamen ook bij talloze andere activiteiten aan het daglicht. Hoogtepunt vormde het jubileumjaar van de vereniging (1997), waarin hij als lid van de jubileumcommissie bij vrijwel alle evenementen was betrokken: de wereldrecordpoging simultaanschaak, het Top 12-toernooi, de Battle of the Centenarians (een toernooi waaraan alle Nederlandse verenigingen van 100 jaar en ouder deelnamen), de tentoonstelling Schaken en Kunst enzovoort, enzovoort. Daarnaast was hij actief bij de jaarlijkse Open Schaakkampioenschappen van Gouda als contactman voor sponsors en de begeleiding van grootmeesters. Vermaard waren ook de busuitstapjes naar Noord-Brabant (beugelen!) en naar een skihut in Bergschenhoek. Tussen de bedrijven door was hij mede-verantwoordelijk voor de succesvolle voordracht van Ab Scheel als Vrijwilliger van het Jaar bij de KNSB en de benoeming van Gert-Jan Ludden tot Sportvrijwilliger van de Stad Gouda. Ook ondersteunde hij de jaarlijkse schoolschaakevenementen.

Naar schatting was hij wekelijks tussen de 20 en 30 uur bij organisatorische activiteiten van ‘zijn’ vereniging betrokken. Natuurlijk was hij ook schaker, zowel in- als extern. Een echte liefhebber die zelden prijzen pakte, maar mateloos kon genieten van het spelletje. Hij bezocht graag toernooien, met Ab als ‘bob’ en chauffeur. Een goede taakverdeling, want Wil lustte graag een borreltje of een biertje. Een lekker hapje eten na afloop was ook vaste prik.

Humor typeerde hem ook. Voor hem gold bij uitstek ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.’ De laatste jaren was hij onder andere door zijn verhuizing naar Den Haag wat minder in beeld in Gouda. De herinneringen blijven echter. Messemaker 1847 heeft veel aan hem te danken. Hij was een fijn mens, altijd onbaatzuchtig en behulpzaam. Bij de vrouwen had hij, altijd goed verzorgd en met een onafscheidelijke stropdas, de bijnaam ‘De Charmante’. Bovenal echterblijft hij voor de schaakgemeenschap te boek staan als organisator, inspirator en enthousiast clublid aan wie Messemaker 1847 veel heeft te danken.

Willem Carel Woudenberg werd 75 jaar. Hij ruste in vrede.

Henk de Kleijnen (m.m.v. Gert-Jan Ludden en Henk van der Wösten)