Dikke overwinning voor viertal

Maandagavond 28 november 2022 speelde het Messemaker viertal thuis tegen het viertal van De Pionier. We hadden wat goed te maken na de eerste wedstrijd van dit seizoen en dat deden we. Met een klinkende overwinning van maar liefst 4-0 lieten we zien dat we niet alleen op papier het betere team waren. Dat niet elke partij even makkelijk werd gewonnen leest u hieronder.

Bord 1: Eelko de Groot

Stelling na 23…Tbc8:

Mijn tegenstander opende met de d4 gevolgd door c4 op de tweede zet. Met enige omwegen kwamen we in een Engelse symmetrische variant terecht. Aan het eind van de opening nam ik een paar verkeerde beslissingen. De aanval op wits damevleugel mislukte en ik verloor een stuk. Dit bracht mij in een lastige positie. Eigenlijk stond ik straal verloren. De computerbeoordeling van de stelling na de 20e zet is zelfs +6.83!

“Maar het is toch 4-0 geworden?” zult u denken. Ja, ondanks het stuk achter kreeg ik meer grip op de partij. Neemt niet weg dat mijn tegenstander mij hierbij enigszins hielp (zie diagram). Na 24.Df6? Lxc3 25.Pxc3 Dxc3 won ik het stuk terug. Mijn tegenstander koos met 26.Lc4 de directe aanval, maar na 26…Tf8 27.f4 kreeg ik de dame op de tweede rij. Daarna was het eenvoudig. Met een toren erbij was mat onvermijdelijk en wit gaf op.

Bord 2: Hans Krol

Stelling na 30…Pa8:

Met wit speelde ik weer mijn geliefde van Geet. Hij is er inmiddels niet meer, maar zijn geschriften over die opening bezit ik bijna helemaal, denk ik. Nee ik geef hier de eerste zet niet prijs, want dan gaat de hele club die opening spelen en dan win ik nooit meer met wit! Nu dus weer wel, maar ik won eerlijk gezegd niet door de opening, want ongeveer bij zet 30 hadden mijn tegenstander en Ik ieder 1 paard en 7 pionnen. Ik dacht wel over remise, maar besloot toch door te spelen, je kunt immers nooit weten en ik ben nog jong genoeg.

Het diagram is de stand na zet 30.a5 Pa8. Het zwarte paard was naar a8 gestuurd, een minder goede zet, een paard hoort niet in de hoek te staan en het kon nu praktisch geen kant meer uit. De partij ging verder met 31.Pa4 Kd6 32.Pc3 Kc7 33.g3 Kc8 34 f4 etc. In plaats van dat het paard de koning hielp, hielp de koning nu het paard. De witte koning profiteerde hiervan en slokte snel enige pionnen op en kon met een  dame tegen 3 pionnen de zaak beslissen.

Bord 3: Chris Kraaijeveld

Met zwart speelde ik een siciliaanse opening. Maar 2 geïsoleerde dubbelpionnen en een opgesloten loper brachten mij in het nadeel. Toen ik mijn tegenstander iets te drinken aanbood, sloeg hij van schrik met een ander stuk dan hij eerst bedacht had. Maar het was nog zeker niet beslist. Met een beetje blufpoker en een dreiging van een mat achter de paaltjes was het, nadat hij nog een stuk weggaf, wel gebeurd. Ik had een toren tegen 2 pionnen.

Bord 4: Jeroen Festen

Jeroen was weer als eerste klaar. Hij kreeg het voor elkaar om drie stukken tegelijk aan te vallen. Hierbij kon zijn tegenstander zijn dame niet meer in veiligheid brengen en zo won Jeroen de dame en even later de partij.

Messemaker 1847 V1RatingDe Pionier V1RatingRonde 2
Groot de, E.F. (Eelko)1507Breen, C. (Kees)11781 – 0
Krol, H.R. (Hans)1430Noordermeer, W. (Wim)13271 – 0
Kraaijeveld, C. (Chris)1558Schaefer, A. (Albert)12781 – 0
Festen, J.H.M.V. (Jeroen)0Baartmans, W. (Wilco)01 – 0
Gemiddelde Rating:1498 Gemiddelde Rating:1261 4-0 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *