Wederom een absolute overwinning voor ons viertal

Miezerig weer was het afgelopen vrijdagavond. En onze chauffeur Jeroen vindt het al niet fijn om in het donker rijden. Toch bracht hij ons veilig naar Spijkenisse en weer thuis. De stemming in de auto was opperbest. Er werd wat nagepraat over het afgelopen Tata Steel Chess toernooi en we vroegen ons af hoe sterk onze tegenstanders zouden zijn. “Ach, als Hans weer zijn Van Geet gaat spelen komt alles goed” werd gegrapt. En dat kwam het. Winst aan alle borden. Toch moet gezegd dat onze tegenstanders de punten niet zomaar cadeau deden. Hoe deze partijen verliepen leest u hieronder.

Bord 1: Chris

Op bord 1 met wit kwam ik uiteindelijk 3 pionnen voor. Dat klinkt makkelijk, maar dat was het niet, met beiden nog een dame en een paard op het bord. Zwart won 1 pion terug en stond op het punt van promoveren, toen ik een onafwendbare matdreiging wist te bedenken met aan de ene kant mijn koning met pionnen (als een soort vangnetje) en aan de andere kant een dame met een paard.
Met nog 2 minuten op mijn klok moest zwart opgeven.

Bord 2: Eelko

Na 21…b4-b3!

Na 41.Th4-f4

In mijn partij kwam wit al snel met zijn dame. De aanval op g7 forceerde dat ik mijn rokkademogelijkheden op moest geven. Maar een dame midden op het bord kan ook aangevallen worden. Door het opjagen van wits dame kon ik het voordeel naar mijn kant laten doorslaan. Ik kreeg het loperpaar en een later een mooie vrijpion op de derde rij (zie diagram). Uiteraard kan wit de pion b3 niet slaan omdat dan 22.Dxb3, Lxe2 volgt met torenwinst. Enkele zetten later miste ik de mogelijk om een stuk te winnen. Maar ook zonder dit voordeel kon ik steeds meer druk zetten. Ik verschoof de aandacht naar de koningsvleugel met het opschuiven van de h- en g-pionnen.

In het eindspel kon de winst mij eigenlijk niet meer ontnomen worden. De computeranalyse gaf aan dat ik sneller richting promotie kon gaan (zie diagram 2). Ik speelde hier 41…Tg8-g3, echter volgens de analyse geeft 41…Te2+ 42.Kf3 Te3+ 43.Kf2 Txc3+ 44.Td4 Td3 direct een dubbele vrijpion en tenminste kwaliteitswinst. Ik deed er iets langer over maar na het behalen van een dame op de 57e zet en nog een poging van wit op herhaling van zetten, gaf Rienk Pluim uiteindelijk op.

Bord 3: Hans

Het clubgebouw van onze tegenstanders was slecht te vinden en je zou bijna denken dat dit opzet is want we moesten eenmaal om het gebouw rondlopen zonder iets te vinden en arriveerden tenslotte moe aan de speeltafel .

Enfin, eenmaal aangekomen herkende ik mijn tegenstander van een ooit gespeelde wedstrijd bij Tata Steal en haalden wat herinneringen op. Het was misschien wel 30 jaar geleden, maar ik herinnerde mij toen van hem gewonnen te hebben maar hield hier wijselijk mijn mond over. Hij is trouwens maar 1 jaar jonger dan ik, komt niet veel meer voor.

Zo’n externe wedstrijd telt toch zwaarder dan een interne, al was het alleen maar omdat de uitslag meetelt voor je rating. s’Morgens, bij het uitlaten van de hond om 7 uur, bedacht ik mijn plannen op het laatste moment te veranderen en toch voor mijn favoriete Van Geet te gaan i.p.v. een Konings gambiet te spelen. Ik voelde me namelijk niet lekker genoeg om het gambiet met zijn vele varianten te gaan spelen, dat doe ik wel bij de interne. De partij mondde voor mij uit in een behoorlijk succes. Het duurde maar 20 zetten. Na de 13e zet stond ik al volkomen gewonnen. Mijn tegenstander had wel een klein uur nodig om een en ander te verwerken (zie diagram) maar daarna hadden we een gezellig gesprek. Ik was zelfs nog het eerste klaar van de vier en we wonnen in totaal met 4-0!

Als ik dan om 1 uur in bed kom wordt Ellen nog wakker, het resultaat vindt zij fijn voor mij, maar als ik haar dan beloof dat ik haar de volgende dag mijn partij zal laten zien valt ze prompt weer in slaap.

Veel ander nieuws heb ik niet of het moet Ellen zijn die naar de oogarts moet voor een netvlies probleem.

Bord 4: Jeroen

Jeroen kon een voor een enkele pionnen bemachtigen. Met zijn loper nog op bord tegenover een paard van wit, lukte het hem om als tweede een punt binnen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *