Viertal verslikt zich in 3 Torens

Dinsdag 18 oktober begon ook voor het viertal, Chris, Eelko Hans en Jeroen, de RSB competitie. Vol goede moed togen we ons naar Berkel en Rodenrijs voor een wedstrijd tegen 3 Torens V1. De schaakvereniging 3 Torens heeft twee viertallen in de RSB competitie. Het tweede viertal speelde dezelfde avond uit tegen Dordrecht. Bij aankomst troffen we een zaal vol jeugd aan. Maar nadat zij iets na 20 uur vertrokken waren was het opmerkelijk rustig.

Omstreeks 20:15 konden we beginnen met schaken. Op bord 4 werd er snel gespeeld. Jeroen wikkelde goed af en kon richting het eindspel promoveren. Met de Dame weer terug op het bord was het uitschuiven richten mat een makkie en het eerste punt was binnen.

Niet snel daarna kreeg Hans een remise aanbod. Na enige aarzeling nam Hans dit aan. Hij had nog een dubbel pion en er bestond een gerede kans dat de zwarte koning toch de witte stelling binnen kon lopen om de pionnen op te eten. Een prima resultaat.

Hieronder een stelling uit Hans partij. Hans schrijft hierbij: “Ik besluit de toren op b6 te slaan omdat ik denk dat hij wel van zijn dubbelpion af wil en niet ziet dat ik dan via Le7 een pion win. Toch tevreden over remise, Fritz was het daarmee eens.”

Aan de eerste twee borden ging het minder voorspoedig. Eelko was al snel uit de theorie en het was behoedzaam schuiven. Wit nam het initiatief door de pionnen op de damevleugel voorwaarts te schuiven. Eelko maakt een vergissing en kwam een loper achter. De pionnen op de damevleugel werden wel op tijd opgehaald, maar met een paard meer had wit vrij spel. Een nederlaag was niet meer te voorkomen.

Chris op het eerste bord had de zwaarste tegenstander van ons allemaal. Het ging lange tijd goed en Chris kreeg mogelijkheden op de koningsvleugel. Maar ook zijn tegenstander zette de aanval in op de koningsvleugel. Chris kon niets anders dan terugtrekken en verdedigen. Uiteindelijk was de aanval niet meer te houden en verloren we ook aan bord 1. Eindstand van de avond was 2½-1½ in het voordeel van 3 Torens.

3-Torens V1RatingMessemaker 1847 V1RatingRonde 1
Vaalen van, M.J.M. (Martin)1612Kraaijeveld, C. (Chris)15721 – 0
Breugem, J. (Jan)1361Groot de, E.F. (Eelko)15251 – 0
Burg van der, J.J.P. (Hans)1408Krol, H.R. (Hans)1431½ – ½
Malik, R. (Rohan)0Festen, J.H.M.V. (Jeroen)00 – 1
Gemiddelde Rating:1460 Gemiddelde Rating:1509 2½-1½ 

Stand: RSB Viertallencompetitie klasse 2B