Twee maal 2-2

Afgelopen twee RSB wedstrijden van onze viertallenteam eindigden in gelijkspel. Eerst was dit op 27 maart j.l. tegen De Willige Dame uit Dordrecht. Het verslag van Wim Platje van DWD is veelzeggend. Maar ook afgelopen maandag 17 april, vocht Messemaker eigenlijk tegen beter weten in, om toch nog de avond af te kunnen sluiten met 2-2. In beide gevallen zijn we door het oog van de naald gesprongen. Hier een korte impressie van beide avonden

Wedstrijd tegen De Willige Dame

Het was 20 uur, en nog maar twee man van Messemaker 1847 V1 was aanwezig. Wat was er aan hand? De zomertijd was wel net de dag daarvoor ingegaan. Was dat soms de reden. Ikzelf speelde niet mee, en zou dus nog eventueel als reserve kunnen invallen. Ik weet niet meer of de klokken al liepen maar Jasper kwam geen seconde te vroeg binnenvallen en kon meteen aan zijn partij beginnen. Echter geen idee waar Jeroen uithing, toch maar even bellen. En ja hoor, die had zich een uurtje vergist. Toch zomertijdperikelen? Nee, dat was het niet. Enfin, Een kwartiertje later kon ook Jeroen aan zijn partij beginnen.

Zoals we in het verslag van Wim Platje kunnen lezen begon de DWD-schaker Piet Schuller zeer voortvarend zijn partij tegen Jeroen. In de onderstaande stelling (rond de 25e zet van zwart) staat Jeroen toch echt wel wat minder goed dan zijn tegenstander.

Jasper aan het derde bord is dan al klaar met zijn partij. Hij overzag een dubbel aanval van zijn tegenstander niet en verloor te veel materiaal.

Voordat we naar bord 1 en 2 gaan, even terug naar Jeroen. Hoe hij het elke keer weer doet, geen idee, maar zijn tegenstander miste de juiste voortzetting en Jeroen kwam voor te staan. In het eindspel, met tijdnood voor de DWD-speler, zette Jeroen krachtig door en won uiteindelijk de partij. Klasse Jeroen.

Hans aan bord 2 lukte dit niet. Hij beschrijft zijn partij na afloop:

Helaas is de partij niet goed gelukt, alhoewel weer goed begonnen met mijn 1.Pc3. De stelling is die na 16.h3, door Fritz met 1.25 gewaardeerd, d.w.z. ruwweg 1.25 pion voorsprong voor wit. Ik had wel nagedacht over 16.f4 en dit waardeert Fritz met 1.44 .  Tikkie beter dus. Nog steeds veel beter, maar mijn tegenstander vocht moedig terug en de partij eindigde in een pionnen eindspel dat ik niet goed beoordeelde en verloor.
Toen ik wegging stond Chris ook niet lekker dus ik vrees het ergste.

stelling na 16.h3

Chris stond inderdaad niet lekker, maar dat was pas richting het eind. In het begin ging de partij min of meer gelijk op. Maar gaandeweg kon wit wel wat pionnen afsnoepen. Chris bleef er ogenschijnlijk vrij nuchter onder en in het eindspel wist hij de partij toch nog naar zijn hand te zetten. Hiermee redde hij het team van een nederlaag.

Wedstrijd tegen PASCAL V1

De thuiswedstrijd tegen het viertal van PASCAL was een taaie wedstrijd. Jasper aan het vierde bord kreeg al snel een remise aanbod, dat aangenomen werd.

Hans aan bord 3 kwam in een ingewikkelde stelling terecht en verloor uit eindelijk zijn partij. Hij beschrijf het als volgt.

Mijn partij verliep weer zoals gewoonlijk: kwam beter te staan in de opening, krijg dan ook de indruk dat ik er meer vanaf weet dan tegenstander die meestal de opening niet kent.
Dan komt de middenfase  waarbij ik lang moest nadenken over zet 14  en moest kiezen uit a6, cd, 0-0, of Td8. Heb uiteindelijk gekozen voor a6(zie diagram). Dit leidde wel tot pionverlies maar maakte de partij uiterst spannend met wisselende kansen. Het eindspel was weer eens mijn zwakste fase , ingewikkelde stelling en weinig tijd! Het resultaat was weer eens teleurstellend.
Gelukkig deden mijn teamgenoten het beter en ziet het er naar uit dat we niet gaan degraderen…

Stelling voordat Hans 14…a6 speelt:

Bord het eerste bord ging het gelijk op. Ik dacht dat Chris op een gegeven moment wel wat achter stond, maar er werd uiteindelijk wel remise overeengekomen.

Op bord twee speelde ik tegen een lastige tegenstander. Daarmee doel ik op zijn spel, want elke keer was hij mij een zet eerder te slim af. Met tegengestelde rokade ging ik recht op mijn doel af, de koningsstelling van zwart. Ik kwam echter een tempo te kort om het snel af te maken. Zwart kreeg kansen en ik deed niet altijd de beste voortzetting. Toch kwam het tot een eindspel waarbij ik met een vrije pion op de d-lijn kon opstomen. Zwart moest in de verdediging. Tijdnood deed hem de das om. Nadat ik promoveerde zag hij het niet meer zitten. Hij had nog wel een van mijn twee dames kunnen pakken en daarmee remise kunnen afdwingen. Maar hij gaf op en zo behaalden we toch nog een matchpunt.

Eelko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *