Nipte winst voor viertallenteam

SV Nieuwerkerk had haar jubileumavond een week uitgesteld voor onze RSB-wedstrijd. Zeer attent, want met wat we opvingen beloofd het een gezellige avond te worden volgende week. Maar dus nog niet afgelopen dinsdagavond. Wij konden rustig tussen de clubleden onze wedstrijd spelen.

Op de borden was het alleen niet altijd rustig. Een verloren stelling werd toch gewonnen door een cadeautje, en een gewonnen stelling werd toch verloren.

Bord 1: Hans

Hans had eigenlijk een vrije ronde, maar Chris voelde zich nog niet goed genoeg om mee te spelen. Gelukkig kon Hans wel.

Hij had een moeilijke partij. In het eerste deel kwam hij best goed te staan. De partij was na 14 zetten uitgelopen  tot een stand die duidelijk vroeg om een stukoffer op h6 (zie diagram). De partij ging verder met 15.Lxh6 gxh6 16.Dxh6 Ph7 17.Lxd5 ed5 18.Te5 Df6 …

Later op de avond ging het mis. Hij zat zo in zijn partij dat hij vergat te noteren. De wedstrijdleider wees hem daar op.

“Het telkens herhalen van een drinkaanbod irriteerde mij natuurlijk en ik vroeg mij al af of hij wellicht een gehoorprobleem had. Maar na de noteer-interruptie had ik alle concentratie verloren en verloor ik kansloos.” aldus Hans.

Op dat moment had zijn tegenstander al meerdere pionnen teruggewonnen en had met de pion op de a-lijn vrij baan richting promotie. Hans zag nog een kansje met zijn vrije h-pion. Zwarts toren was er bij en ook al had Hans kunnen promoveren dan nog was zwart na een toren-offer in het voordeel.

Bord 2: Eelko

(klik op een zet om de partij na te spelen)

Een partij die vrijwel de gehele avond in balans was. Nog in de openingsfase ruilde wit de Dames. Door tegenovergesteld te rokeren kwam er nog enige spanning in de partij. Maar beide spelers konden niet doorbreken. Wit kwam met de dubbele torens op de e-lijn het dichtste in de buurt. De deur bleef alleen dicht.

Toen Hans Dijkers remise aanbood stond het nog 0-1 in het voordeel van Messemaker. Even later won Jasper de Dame en de partij. Het remise-aanbod stond nog (er was immers geen zet gedaan) dus werd dit meteen aankomen waarmee de teamwinst veiliggesteld was.

Bord 3: Jasper

Jasper kwam eigenlijk helemaal niet zo lekker uit de opening. Maar hij liet zich niet kennen en speelde secuur verder. Door een foutje van zijn tegenstander kreeg Jasper de Dame cadeau. Henk Stam kon toen niet veel meer uithalen en daarmee behaalde Jasper op het juiste moment een punt binnen.

Bord 4: Jeroen

Was weer als eerste klaar nadat een vorkje hem een stuk opleverde. Na afloop zei Ben Balm dat hij deze variant niet kende en dat Jeroen het hem daarmee lastig gemaakt had.

BordNieuwerkerk V2RatingMessemaker 1847 V1RatingRonde 4
1Verschoor, C.G. (Cees)1279Krol, H.R. (Hans)14641 – 0
2Dijkers, J.J. (Hans)1505Groot de, E.F. (Eelko)1518½ – ½
3Stam, J.H. (Henk)1515Wijhe van, J. (Jasper)13950 – 1
4Balm, B.J.H.M. (Ben)1466Festen, J.H.M.V. (Jeroen)00 – 1
Gemiddelde Rating:1441Gemiddelde Rating:14591½-2½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *