Messemakers KNSB-team 1 verliest opnieuw en komt nu in de gevarenzone

(door Henk-Jan Evengroen)

Zaterdag 16 december stond de 5 e ronde tegen CSV op het programma. Voor de RSB-competitie hadden we al eerder in het jaar tegen elkaar gespeeld. In die wedstrijd wisten we een mooie 6-2 overwinning te bereiken. De verwachting was echter wel dat we andere spelers zouden treffen dan in die wedstrijd en dat we elkaar weinig zouden ontlopen. Dit bleek inderdaad te kloppen, want de gehele middag kon het nog alle kanten opvallen.

Op bord 1 speelde Jan tegen Jeffrey. Jan had met zwart al snel wat ruimtevoordeel en leek ook in de ontwikkelingen die daarop volgden een prettige stelling te verkrijgen. Op één of andere manier is dat snel bergafwaarts gegaan, waardoor we op een 1-0 achterstand kwamen.

Een partij die ook snel verliep was de partij van Ed tegen Mark. Ed kwam moeizaam uit de openingen en het initiatief lag bij Mark. Die wist echter geen gaatje te schieten in de verdediging van Ed, waardoor een remise werd gekomen.

Ben kwam ook lastig uit de opening op bord 6. Een koningsgambiet krijg je niet vaak tegenover je, maar gelukkig kende Ben de theorie. Althans dat dacht ik, want de tegenstander ging in de denktank en dat is in de opening toch vaak een goed teken. Dit resulteerde echter wel in een gezonde pion voorsprong voor Reinoud en die wist dit ook vakkundig af te maken.

Halverwege de middag stonden we dus 2,5 – 0,5 achter, maar er was nog geen man overboord. Bij de overige stellingen had ik het idee dat we een goede plus hadden en dat dit ook wel zou leiden tot verschillende winstpartijen en geen enkele verliespartij. Dat we hierna geen partij meer zouden verliezen bleek uit te komen, maar helaas konden we te weinig goede stellingen over de streep trekken.

Albert kwam op bord 8 prettig uit de openingen en wist dit ook om te zetten in een eindspel waarbij hij het initiatief had. Het lukte hem echter niet om dit om te zetten in materiaalwinst, waardoor het vervlakte en snel remiseachtig werd.

Bij Bernard was het zeker niet remiseachtig. Door een doorbraak kreeg hij veel activiteit op de damevleugel. Zijn tegenstander probeerde op de koningsvleugel tegenkansen te creëren. Dit kostte zowel voor Bernard als Jessica veel tijd, waarbij in een heel onduidelijke stelling tot een gestreste remise werd besloten.

Op dat moment waren de Peters en ondergetekende nog bezig, waarbij met name Peter Ypma en ik een goede stelling hadden.

Peter Ypma haalde uiteindelijk de winst binnen. Dit is wat hij zelf meldt over zijn partij:
Vanuit de opening kreeg ik een klein voordeeltje, omdat mijn tegenstander een geïsoleerde pion op d4 kreeg zonder de gebruikelijke activiteit. In de partij wist mijn tegenstander dit echter op te lossen met de zet …Ld5. De engine gaf na de partij dat ik hier met de prachtige tactische zet e4 het voordeel kon behouden. Die zet had ik niet overwogen en zoals het ging, raakte ik mijn voordeel kwijt. Twee zetten later ruilde mijn tegenstander echter de paarden ook op een onhandige manier waardoor ik kon afwikkelen naar een beter toreneindspel dat ik met een goede techniek wist te winnen.

Op dat moment hadden we nog één winstpartij nodig voor 4-4. Ik had zelf al een goede poging tot winst laten liggen en het mezelf erg lastig gemaakt in een eindspel met loper plus 5 pionnen tegen paard plus 4 pionnen. Peter Scheeren probeerde van alles om nog kansen te krijgen, maar zijn tegenstander lette goed op en wist alle gevaren te ontwijken. Mij lukte het ook niet de winst binnen te halen. Achteraf bleek dat mijn tegenstander in tijdnood nog een fout maakte, maar helaas wist ik hier niet van te profiteren.

Uiteindelijk een zuur verlies. Vanwege de versterkte degradatie zullen er in 2024 veel matchpunten bij moeten komen om ons te handhaven in klasse 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *