Krachtige overwinning voor 3e team in RSB

(door Eelko de Groot)

Donderdag 9 november speelden we een uitwedstrijd tegen Hoekse Waard in Numansdorp. Helaas misten we Bradley deze ronde die de dag daarvoor ziek geworden was.

Alhoewel Numansdorp niet bepaald naast de deur ligt, viel de rit er naar toe alleszins mee. Zo rond 19:45 arriveerden we bij de sporthal en hadden nog tijd om te acclimatiseren. Wellicht heeft dat wel gezorgd dat er op alle borden goed gespeeld werd. Op de borden 4 t/m 8 ging Messemaker met de winst er vandoor en borden 2 en 3 werden met een vredige remise afgesloten. Met een 2-6 winst zijn we zeer tevreden.

Zelf was ik deze keer als eerste klaar met mijn partij. In het begin had ik me een klein beetje in de luren laten leggen door mijn rokade mogelijkheid op te geven. Uiteindelijk bleek dat helemaal niet zo slecht. De e-lijn had ik stevig in handen en toen ik mijn toren van de h-lijn begon vrij te spelen was mijn tegenstander wellicht een beetje van z’n apropos. De loper op d6 kwam ongedekt te staan. Die kans liet ik natuurlijk niet aan mijn neus voorbij gaan. Vervolgens durfde zwart niet te slaan op e6, wat natuurlijk de enige mogelijke redding was tegen mat op de volgende zet (zie diagram).

Hans ging met zijn Grünfeld behoorlijk gelijk op, ook al bleek al bij de opening dat hij er iets meer van wist dan zijn tegenstander uit Numansdorp. Da’s altijd meegenomen!

De partij ging materieel gelijk op maar Hans vond wel dat hij grotere winstkansen had. Dat bleek ook uit te komen, zoals ook uit het diagram blijkt.

Chris wedstrijd werd beslist door één tempo waardoor de oppositie gunstig voor wit was. Onderstaande stelling is na zet 49 van wit. Zwart gaf uiteindelijk bij de 54e zet op, toen Chris op de koningsvleugel met zijn pion vrij baan had naar promotie.

Johan had tegen het eindspel een pion meer. Met nog allebei een paard was het wel voorzichtig manoeuvreren, maar Johan wist uiteindelijk met overtuiging het punt naar zicht toe te halen.

Bij Jeroen was het lange tijd niet duidelijk of hij nu echt beter stond of toch niet. Maar als je dan even niet oplet dan is de partij zomaar beslist. Deze keer weer in het voordeel van Messemaker.

Onze extra speler vanavond was Simon. Met nog beide torens, een loper en een paard, en een heleboel pionnen hadden beide spelers hun stukken zo weten te positioneren dat remise eigenlijk de enige logische uitkomst was.

Joeri had misschien we de spannendste partij van de avond. Zijn pion op b7 stond zo’n beetje de gehele partij in, maar wit durfde hem niet te pakken. Hieronder een stelling van tegen het einde van de partij.


Hoeksche Waard 2RatingMessemaker 3RatingRonde 2
Bervoets, P.W. (Piet)1502
NO01 – 0
Notenboom, P.J. (Pleun)1538
Blomberg, J. (Joeri)0½ – ½
Dijk van, B. (Bas)1589
Hamelink, S.A. (Simon)1636½ – ½
Peters, S.T. (Sem)0
Festen, J.H.M.V. (Jeroen)00 – 1
Doolaard, T. (Tobie)0
Groot de, E.F. (Eelko)15240 – 1
Griend van de, M. (Marius)1284
Krol, H.R. (Hans)14290 – 1
Es van, J. (Joos)0
Kraaijeveld, C. (Chris)15900 – 1
Werf van der, T. (Teunis)0
Slobbe, J.A. (Johan)00 – 1
Gemiddelde Rating:1478 Gemiddelde Rating:1545 2-6 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *