KNSB-team 1 sluit seizoen af met tweede plaats

In de laatste ronde van de KNSB-competitie was de eerste plaats voor Messemaker 1 niet meer haalbaar. Tegen BSG 1 (Bussums Schaakgenootschap) konden we nog wel strijden voor de eer en om de tweede plaats (BSG stond één matchpunt voor op Messemaker).

Met een knappe en krappe 4,5-3,5 winst legden we inderdaad beslag op de tweede plaats!

Als wedstrijdleider hoop je natuurlijk dat de wedstrijd zonder incidenten verloopt, maar in het verloop van de dag verdiende dat echter niet de schoonheidsprijs. Het begon al direct met de klok bij Peter Ypma. Hier werd er niet de 30 seconden bonus toegevoegd bij elke zet. Later bij de tijdcontrole bij Wim bleek er hier niet genoeg tijd bij gekomen. Tenslotte was er het incident bij Albert, die in de eerste tijdnoodfase niet zijn zetten noteerde. Gelukkig konden we alle partijen verder zonder gevolgen voortzetten.

Drie partijen waren zeer snel klaar. Allereerst Jan, die net na 1 uur speeltijd in een Franse partij tegen een ongebruikelijke opzet (met een dubbelfianchetto) aankeek, en na 13 zetten een remise aanbod accepteerde (0,5-0,5). Ook Ed speelde een korte partij, na 15 zetjes zette hij ons op voorsprong. Nadat de juiste voortzetting niet werd gespeeld greep Ed zijn kans, een “verloren” dame op f5 en een koning nog op e8 werden een prooi voor het paard van c3, dat via b5 op d6 familieschaak kon geven (1,5-0,5). Peter Y maakte de stand echter weer gelijk. Een partij van Peter is voor mij normaal gesproken al niet te volgen en zo ook nu niet. Deze keer greep hij wel aan het kortste eind en verloor: een paard kwam ook hier de stelling binnen met familieschaak, deze keer op de toren (1,5-1,5).

Nu was het lang wachten op de volgende uitslag.

De tweede Franse partij was die van Frans. Na de centrumuitruil en daarna in het middenspel ook de afruil van de zware stukken, bleef er een gelijke stelling met lopers van ongelijke kleur over, met remise als resultaat (2-2).

Erik heeft een ongelukkig seizoen en dat was deze ronde dan ook niet anders. In een stelling met tegengestelde rokades ging Erik ten aanval met de g- en h pionnen, waar zijn tegenstander dat met de a- en b pionnen deed. De aanval van Erik stokte en die van zijn tegenstander niet (2-3).

Ook nu was het weer lang wachten op de volgende uitslag. De drie overgebleven partijen gingen door na de tijdcontrole en het kon nog een lange zit gaan worden.

Peter S wist middels actief spel en een “verdwaalde” zwarte dame op a7 een pion te winnen en wist dit naar het eindspel van paard en pluspion tegen een loper te tillen. Niet eenvoudig, maar dat is wel aan Peter toevertrouwd. Tegen vijf uur bracht hij met de winst de stand weer gelijk op 3-3. Hiermee is  hij met 6,5 uit 8 topscorer van het team geworden.

Vlak hierna maakte Albert remise. Ook hier stelden beide spelers de rokade lange tijd uit, waar Albert met de opmars van de g-pion, gedekt door Tg1, begon. Op de damevleugel zocht zijn tegenstander tegenspel. In de vliegende tijdnoodfase offerde Albert vervolgens een paard, waarna een chaotische fase aanbrak. Het stuk werd teruggewonnen, maar er ontstond een pionnenwedloop. Albert miste vervolgens de winst: zijn kwaliteitsoffer was niet nodig geweest. De partij eindigde in remise. (3,5-3,5).

Hier was dus het incident bij Albert, die in de eerste tijdnoodfase niet zijn zetten noteerde en ik als wedstrijdleider niet ingreep. Gelukkig noteerde Albert in het vervolg wel zijn zetten en werd er door zijn tegenstander in het vervolg geen bezwaar meer aangetekend.

De laatste partij was die van Wim, die moest invallen voor Henk-Jan. Ook hier kwam een Franse partij op het bord. De lichte stukken gingen in de doos, waarna ik het even moeilijk inzag voor Wim. Zijn tegenstander verdubbelde op de halfopen f-lijn en na Th5 ging Wim dan ook in de denktank. Hij besloot na 17 minuten dat de witte dreiging met g6 afdoende gepareerd kon worden en snoepte vervolgens een pion op a2. In het dame-eindspel met een pion meer viel er vervolgens via een aantal schaakjes nog een witte pion. Ook het resulterende dame-eindspel was een lastig eindspel, wat wel aan Wim is toevertrouwd. In de eindstelling kon Wim dameruil afdwingen en een gewonnen stelling overhouden. Even na 5 uur was de winst binnen: 4,5-3,5.

BordMessemaker 1847RatingBSGRating
1.Heemskerk, W. (Wim)2151Poel van der, H. (Henk)22261 – 0
2.Hennink, E. (Erik)2142Heijden van der, A.C. (Ton)22800 – 1
3.Ypma, P. (Peter)2297Groote de, E. (Ewoud)22080 – 1
4.Scheeren, P.M.J. (Peter)2347Groote de, J. (Jesper)21891 – 0
5.Evengroen, J. (Jan)2118Grondsma, M.B. (Mark)2113½ – ½
6.Roering, P.W.E. (Ed)2159Brouwer, R. (Rein)20931 – 0
7.Bottenberg, F.A. (Frans)2016Hilhorst, R. (Ruben)1975½ – ½
8.Segers, A.J. (Albert)1952Brouwer, T. (Timon)2056½ – ½
Gemiddelde Rating:2148Gemiddelde Rating:21434½-3½

Een mooie afsluiter van het bewogen seizoen, met o.a. vier maal een 4,5-3,5 winst en twee nederlagen was deze tweede plaats het hoogste haalbare. Volgend jaar nieuwe kansen.

De eindstand in onze klasse en de persoonlijke resultaten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *