RSB Team 3 competitie op 25-9

De eerste competitiewedstrijd van RSB 3 op 25 september bleef tot de laatste minuut spannend. Maar Moerkapelle 2 wist in de laatste 5 minuten de winst binnen te halen, zie verslag van Chris. Zo werd het 3,5-4,5 voor onze gasten. Drie “nieuwelingen” wisten voor Messemaker de winst binnen te halen.


Bord 1 Chris. Als iets geen aanrader is, is het een partij te spelen waar pas na een zet of 40 de eerste pion wordt geslagen! Het stond muurvast, ik bood remise aan; maar op een gegeven moment wist mijn tegenstander een gaatje te vinden en in de laatste 5 minuten, waarin hij knap omging met de bonusseconden, de overwinning te behalen.


Bord 2 Jeroen. Na een mislukte opening, ik moest een centrum pion inleveren, kon ik met een snelle ontwikkeling van mijn stukken en een aanval op de koningsvleugel toch heel veel druk zetten. Doordat ik niet wilde afruilen raakte ik mijn voordelige stelling kwijt en dus ook mijn partij.


Bord 3 Eelko. Mijn partij gisteravond liep al snel fout. Ik dacht op c4 een mooi veld voor mijn paard gevonden te hebben. Deze werd eraf geslagen door het paard van d2. Maar niets aan de hand, want met zijn dame op d3 kon ik gewoon zijn paard pennen, toch? Of niet? Nee, dat kon niet. Wits paard sprong door naar d6, schaak! En helaas daar viel mijn loper. Met een stuk achter, geen rokade meer mogelijk, en tegen een loperpaar van mijn tegenstander werd het erg lastig. Nadat mijn pionnen vakkundig opgeruimd werden, vond ik het wel mooi geweest en gaf me over.


Bord 4 Hans. Mijn partij ging eigenlijk gelijk op, wellicht met licht overwicht van mijn partij (volgens commentaar tegenstander). Onderstaand diagram toont de verliezende zet 27 van mijn kant die de hele zaak in een klap beslist. Jammer maar die dingen gebeuren nu eenmaal.


Bord 5 Peter. Het ging allemaal gelijk op tot het eindspel met dame en loper. Mijn tegenstander deed een fout zetje en ik won een loper tegen een pion. De computer gaf me +3. De loper offerde ik op voor zijn vrijpion om het pionneneindspel aan de andere kant van het bord “makkelijk” te winnen. Dat viel tegen en ik deed het verkeerd zoals Stockfish me later ‘vertelde’. Toen blij met remise! Diagram: Wit speelde Kc3-Kb3 en dan volgt b5


Bord 6 Joeri. Het ging lang gelijk op, tot zwart in zijn dertigste zet zijn paard weggaf. Dat gaf wit de mogelijkheid om druk op de koning te gaan zetten. Aangekomen bij zet 44 stonden alle stukken van zwart te ver van de koning om te helpen verdedigen en was het tijd voor de aanval om het spel op te ruimen.

De situatie na zet 44 van zwart.

Wit speelde Pf7+ wat de koning dwong om naar g8 te gaan, omdat Kh7 mat in twee zou zijn. Nadat Kg8 was gespeeld kwam de genadeklap met Dh4 (zie diagram onder).

46. Dh4 

De koning van zwart kon geen kant meer op en zou volgende zet schaakmat gezet worden met Dh8. De enige zet die het einde kon uitstellen was Dd4, dus dat is wat zwart speelde. Hiermee gaf hij zijn dame op en toen wit de dame sloeg, gaf zwart de partij op, omdat de afloop voor iedereen duidelijk was. Het bord eindige in deze opstelling.

Eindopstelling

Het hele spel kan bekeken worden als Lichess-studie via deze link.


Dubbele vuurdoop op bord 8 met Johan. Voor tegenstander Tom en mijzelf was dit de eerste competitiepartij. Beide zijn we afgelopen zomer ingeschreven bij de clubs en wilden na online schaken onze tanden zetten in écht schaken. Met soms intimiderende snelheid liet Tom zien dat hij niet te vangen was door een handig tactiekje. In een bijna gelijk middenspel overschatte hij zijn kansen. Zie figuur onderstaand. Achteraf hadden we nog wat discussie wat optimaal was: Pb6, of Txc6. Ik koos voor de tweede (37.Txc6 Txc6 38.Txc6 Dxc6 39.Da7+) en daarmee kon ik uiteindelijk naar schaakmat komen. Een goede eerste pot, en wat extra haver voor het paard op d5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *