Jubileum

175-jarig jubileum van Schaakclub Messemaker 1847

In 2022 bestaat Messemaker-1847 175 jaar! Om precies te zijn op dinsdag 24 mei. Op de ALV van 2021 hebben we de aanwezige leden laten kiezen uit een aantal leuke activiteiten. Hiermee is vervolgens de jubileumcommissie aan de slag gegaan. Deze commissie bestaat uit Eelko de Groot, Bert Vlot, Arjan van der Leij, Peter Scheeren, Kees Brinkers en Wibo Bourguignon. De jubileumcommissie is er reeds in geslaagd de volgende activiteiten te organiseren:

 • Donderdag 12 mei: Een avond met Jan Timman
  Programma:

  • Dirk Jan ten Geuzendam interviewt Jan Timman
  • Lezing door Jan Timman over zijn nieuwste boek ‘The Unstoppable American’ over Bobby Fischer

  Locatie: Chocoladefabriek/bibliotheek. Aanvang: 20:00 uur.

 • Zaterdag 14 mei: Simultaan tegen Loek van Wely, 7-voudig Nederlands kampioen. Locatie: Goudse Waarden, Kanaalstraat 31. Aanvang: 13:30 uur (tot ca. 17:30 uur). Kosten: gratis voor leden.
 • Zaterdag 14 mei: Diner in restaurant Bij Ons. Adres: Koster Gijzensteeg 5, 2801 JV  Gouda. Aanvang: 18:30 uur. Kosten: het eten wordt betaald door de vereniging, de drankjes komen voor rekening van de leden. Indien er specifieke dieetwensen zijn, kun je dat op de website bij je inschrijving vermelden.
 • Zaterdag 4 juni: Schaakoriëntatietocht te voet. Locatie: Binnenstad van Gouda. Aanvang: 14:00 uur. Kosten: gratis voor leden.

in de afgelopen maanden hebben de leden zich kunnen aanmelden voor deze activiteiten via het aanmeldingsformulier. Aanmelding betekent in principe ook een verplichting om mee te doen (bijzondere omstandigheden daargelaten). Aanmelding is overigens nog steeds mogelijk, met uitzondering van het diner. Benieuwd wie zich hebben aangemeld? Bekijk de deelnemerslijst.

Naast bovenstaande eenmalige jubileumactiviteiten zijn we ook nog bezig met de voorbereidingen voor:

 • Zondag 2 oktober: Messemaker Kroeg-Lopers Toernooi 2022 (MKLT2022, zie de toernooiwebsite). Een kroegentoernooi voor tweetallen in diverse kroegen in de binnenstad van Gouda.
 • Schaakdamtafels op de Nieuwe Markt (naast het Openluchtschaakbord, zie de speciale website). Dit wordt verzorgd door de gemeente Gouda, i.s.m. Schaakclub Messemaker 1847 en Damvereniging Damlust. De datum waarop deze  tafels worden geplaatst is nog niet bekend.

Behalve bovenstaande specifieke jubileumactiviteiten organiseren we natuurlijk ook onze (jaarlijkse) evenementen die we een extra feestelijk tintje willen geven. Deze evenementen zijn:

 • Zaterdagen 11 en 18 juni: Nationale Schoolschaakkampioenschappen voor het Basisonderwijs (NK Scholen BO,   zie de website in aanbouw) in de Goudse Waarden.
 • Zaterdag 3 september: Open schaakkampioenschap van Gouda (OKG2022, zie de website in aanbouw), eveneens in de Goudse Waarden.

In 1997 werd op grootse wijze het 150-jarig jubileum gevierd. Voor de geïnteresseerden is nu het jubileumboek uit 1997 online beschikbaar.