WINST in DORDRECHT

Het werd op 13-2 een latertje in Dordrecht voor RSB 3. Joeri speelde de langste partij en kreeg zo een rijtje toeschouwers. Hij maakte het zijn tegenstander nog lastig maar uiteindelijk toch een verliespartij.

Eén keer raden wie het snelste een zege binnenhaalde: Jeroen, dik binnen het uur.

En ieder bord heeft weer zijn eigen verhaal:

Bord 1 Joeri De langste partij.

Bord 2 Eelko

De avond begon voor mij met enig ongemak. Ik zou de rechtstreekse intercity vanuit Haarlem naar Dordrecht nemen. Echter ik was Haarlem nog niet uit of er werd omgeroepen dat die trein niet verder dan Delft zou rijden. Tja, wat dan. Met de metro van Laan van NOI naar Rotterdam CS (zoals de NS voorstelde) en dan weer de trein zou mij niet help om op tijd te komen. Dan toch maar via Gouda. Snel Joeri een appje gestuurd om te vragen of tenminste een auto iets langer kon wachten. En zo zie je, verzamelen bij het NS station heeft zo z’n voordelen. Peter en zijn passagiers waren nog niet eens ingestapt of ik kon mij al voegen bij de drie overgebleven wachtenden. De navigator van Joeri leidde ons snel naar De Crabbehoeve (https://www.crabbehoeve.nl/), waar wij uiteindelijke nog voor Peter en zijn kornuiten aankwamen.

Mijn partij concentreerde zich lang rond de velden d4 en c5. In de twee half open lijnen zagen zowel mijn tegenstander als ik kansen. Penningen en röntgenaanvallen hadden de witte dame en mijn paard en loper al op de eerste lijn gepositioneerd. Toen wit 18.d4xc5 speelde kon mijn toren de witte stelling binnenkomen . Diagram 1 na 18…Td8-d3:

Na het twijfelachtige 19.Da3-a4 won ik met 19…Lg7xb2 de pion terug. De stelling die even later ontstond had ik kansen om de witte dame te vangen (zie diagram 2). Wel jammer dat de computer mijn laatste torenzet in twijfel trekt, en meer ziet in 21…De7-d8. Blijkbaar heeft wit mij toch hier en daar wel een beetje geholpen. Diagram 2 na 21…Ta8-d8?!:

Het leuke aan deze stelling vond ik dat de witte pion op c5 ‘gepend’ staat. Als wit doorschuift of op b6 slaat dan volgt Ta3! En de witte dame kan nergens heen. Het was alleen niet zo dat ik uiteindelijk de dame kon winnen, maar wel het witte paard! Nadat ik het stuk voor kwam staan was het voornamelijk stukken ruilen en witte pionnen opeten. Uiteindelijk gaf mijn tegenstander na de 49e zet op.

Bord 3 Jeroen

Ik speelde met wit en na e4-e6 ging mijn tegenstander vol op de aanval op de damevleugel en daarmee blokkeerde hij zijn loper en paard terwijl ik met loper en dame een aanval had op de koningsvleugel. Bij een afruil was mijn f pion naar e3 opgeschoven en met de korte rokade had ik een driedubbele aanval op zijn koningsvleugel. Hij deed nog een wanhopige aanval op mijn damevleugel om met een afruil het gevaar af te wenden, maar dit kostte hem een paard en toen was het snel afgelopen.

Bord 4 Peter

Grootse plannen in gedachten. Met een open h-lijn droomde ik van een torenoffer op h3. Helaas ging dat niet. In het diagram was mijn laatste zet Df6. Goede gekeken of de dame daar niet aangevallen kon worden. Nee, want Pe4 is niet mogelijk. En ja, hij speelt het wel!

Met een paard meer moet je toch kunnen  winnen . Helaas blunderde ik mijn eigen paard ook en in het gelijkstaande toreneindspel kwamen er van mijn kant een paar fouten waar de boekjes juist voor waarschuwen. Van de 3 competitiewedstrijden is dit de tweede keer dat ik een paard voor kom en daarna remise en verlies. De volgende keer ga ik proberen een loper voor te komen!

Bord 5 Johan

 Na een onstuimige opening kwam er op de laatste dag van carnaval onverwacht een paard uit de gang. 7 … Pxe4. Een goede zet van de opponent leverde een reeks aan problemen. Na een polonaise van stukken die op mijn koning afkwamen was mijn hele verdediging dronken. De dame probeerde de sfeer nog te redden, maar na 21 zetten lagen de dappere strijders laveloos in de goot.

Bord 6 Hans

Mijn partij eindigde in een nuttige remise, immers het halfje was net genoeg voor de onze eindoverwinning. Remise was geenszins mijn vooropgezette bedoeling en mijn tegenstander had eveneens andere plannen. Hij speelde aanvankelijk zeer snel en resoluut en had lange tijd steeds de goede antwoorden op mijn agressieve plannen. Hij opende met c4 en sinds kort heb ik mij een beetje verdiept in verdedigingsmethoden voor deze steeds vaker voorkomende opening. Via 1.c4-Pf6 2.Pc3-d5 beland je in het “Grünfeld Indische Systeem” en dat is meer bekend terrein voor mij.

De ongedekte pion op d3 die zo netjes de d2 pion belemmerde (zie diagram) vormde natuurlijk een waagstuk voor mij en ik lag dan ook snel flink achter in bedenktijd.

Maar zet 21 deed de situatie keren en dwong mijn tegenstander ook flink lang na te denken. Hij wist zich hier uit te redden en de verdere partij was niet zo interessant meer. Wel moest ik een pion inleveren en na een eindspelstand van 5 tegen 4 pionnen en ieder een ongelijke loper kreeg ik een remise aanbod dat ik meteen aannam.  

Bord 7 Chris

Initiatief blijven houden, was het motto.

Na zet 23 van zwart was het afgelopen(zie diagram) Na Df7 schaak volgt Kh8 en een dameoffer op f8.

Op zet 19 heeft zwart het paard op e8 gezet en sneed zo zijn eigen verdediging door dame en toren af.

Bord 8 Bradley

Ik speelde met zwart uiteraard met de Italian Game: Anti-Fried Liver Defense

Mijn tegenstander begon sterk aan zijn partij met 2 lopers naast elkaar. Ik reageerde hier verdedigend op met mijn twee paarden.

Mijn paarden die eerder heel verdedigend stonden bleken later mijn aanvalsplan te worden. De tegenstander blunderde hierbij zijn koningin. Ondanks nog wat pogingen om zijn blunder te herstellen leek de partij hierna wel voorbij.

Bij de volgende stelling gaf mijn tegenstander op:

Mijn eerste uitwedstrijd en mijn eerste winst in Dordrecht.

Al denkend aan dit overzicht gingen we met de kleinst mogelijk winst weer naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *