Loek van Wely en Liam Vrolijk winnaars van Open Kampioenschap Gouda 2022

Het 175-jarig jubileum van Messemaker kon gevierd worden met een record aantal van 260 deelnemers (130 bij de senioren en 130 bij de jeugd) aan het jaarlijkse Van Dam, Van Dam & Verkade Open Schaakkampioenschap van Gouda 2022. Voor de organisatie was dit grote aantal wel even puzzelen. Gelukkig stelde mede-sponsor De Goudse Waarden naast de aula twee gymzalen beschikbaar (waar de jeugd kon spelen) en konden er op het laatste moment nog 50 schaaksets gehuurd worden van de KNSB.
In groep A begon Loek van Wely, op papier de sterkste deelnemer, op bord 1 en daar heeft hij, op één ronde na, het gehele toernooi gezeten. Met slechts twee remises eindigde Loek op de eerste plaats met 6 punten. Zijn grootste concurrent was de winnaar van de vorige editie, Liam Vrolijk. Liam, die net zijn grootmeesterresultaten heeft binnengehaald, speelde in alle rust zijn partijen en wist ook 6 punten te scoren. Daarmee waren zij beiden toernooiwinnaar. De Ab Scheel bokaal ging uiteindelijk naar Loek. Het onderling resultaat van Loek en Liam was remise maar Loek scoorde hoger op weerstandspunten. In zijn reactie op het ontvangen van de Ab Scheel bokaal vertelde Loek dat Ab hem destijds meerdere keren gevraagd heeft om deel te nemen aan het toernooi maar dat dit er nooit van was gekomen. Mooi was het dan ook om nu toch deze bokaal te mogen ontvangen. Messemaker-lid Henk-Jan Evengroen behaalde in deze groep een verdienstelijke 14e plaats. Opvallend was dat Messemaker-lid Arjan van der Leij op de 16e plaats eindigde met een TPR-overscore van maar liefst 236 (!) punten, waarmee hij overtuigend de ratingprijs won.
In groep B was er geen enkele twijfel wie de sterkste was: met 7 uit 7 was Wahe Boghossian ongenaakbaar. Vaak wist hij met mooie tactische manoeuvres zijn tegenstanders op de knieën te krijgen. Op één punt afstand werd Jelle Smid tweede en ging de ongedeelde derde plaats naar Nikata Kantor met 5,5 punt. Succesvolste Messemaker-speler in deze groep was Sjoerd Hubregtse op een mooie gedeelde vierde plaats.
In Groep C stonden na vier ronden drie spelers aan kop. Fleur Westerhof wist daarna helaas geen partij meer te winnen. De andere twee spelers, Caspar Ebben en Imanol Leorato werden samen met Scott Verschoor (van Messemaker 1847) gedeeld eerste met 6 punten.
Dankzij de sponsoring van Van Dam, Van Dam, Verkade en De Goudse Waarden én de inzet van vele leden van Messemaker-1847 en de wedstrijdleiding mogen weer terugkijken op een geslaagd Open Schaakkampioenschap van Gouda 2022.

                                           

OPEN KAMPIOENSCHAP VAN GOUDA 2022

Van Dam Van Dam en VerkadeMessemaker 1847 CSG De Goudse Waarden