Johannes Calvijnschool de grote winnaar van Schoolschaakkampioenschap Basisonderwijs Gouda 2020

 

Het Schoolschaakkampioenschap Basisonderwijs Gouda 2020 trok net als in 2019 een grote belangstelling. Bijna 120 kinderen waren bijeen gekomen in Denksportcentrum De Hoog om een gezellige woensdagmiddag tegen elkaar te schaken, met als inzet het kampioenschap van Gouda. De kinderen speelden hierbij in teams van 4 of 5 spelers en vertegenwoordigden daarmee hun school. Diverse scholen hadden meerdere teams afgevaardigd, tot wel vier of vijf aan toe!
De teams waren verdeeld over twee categorieën: Onderbouw (t/m groep 6) en Bovenbouw (t/m groep 8).

In de Onderbouw deden 13 teams mee. Na afloop van de vijf ronden eindigde één van de teams van de Johannes Calvijnschool op de eerste plaats, het team bleef de concurrentie ruimschoots voor. De tweede en derde plaats gingen naar de Casimirschool resp. de Prinses Julianaschool.

Veel spannender was het in de Bovenbouw. De sterktse teams van de Johannes Calvijnschool en de Graaf Jan van NAssauschool (de kampioen van vorig jaar) waren zeer aan elkaar gewaagd en duidelijker sterker dan de overige teams. Dat was niet geheel onverwacht, beide teams bestonden namelijk bijna helemaal onder leden van de organiserende Goudse schaakclub Messemaker. Nadat beide teams de eerste ronde met 4-0 gewonnen hadden speelden zij in de tweede ronde 2-2 tegen elkaar. In de derde en vierde ronde wonnen beide teams opnieuw met 4-0. In de beslissende vijfde ronde won het team van de Johannes Calvijnschool opnieuw met 4-0, terwijl de Graaf Jan van Nassauschool een punt liet liggen en "slechts" met 3-1 won. Daarmee werd de Johannes Calvijnschool de nieuwe Schoolschaakkampieon van Gouda. In combinatie met de winst van hun jongere team in de Onderbouw betekende dit dus een dubbele winst voor de Johannes Calvijnschool!

Met het behalen van het kampioesnchap van Gouda mag de Johannes Calvijnschool nu ook deelnemen aan het Nederlands Scholenkampioenschap (NK Scholen BO), dat in juni gehouden wordt (overigens ook in Gouda). De andere teams mogen proberen om zich via het regionale scholenkampioenschap te kwalificeren voor dat NK.

Er zijn van het toernooi veel foto's gemaakt door Magda Reibel (waarvoor veel dank). Deze zijn via het menu (links) te bekijken. Dat geldt ook voor de uitslagen en eindstanden. Op de foto's bovenaan dit verslag staan de twee winnende teams te poseren.

De organisatie van dit kampioenschap was in handen van de Goudse schaakclub Messemaker 1847, in samenwerking met de Brede School Gouda en Denksportcentrum De Hoog. Het was de vijftiende keer op rij dat dit toernooi door Messemaker werd georganiseerd, en gezien de grote belangstelling en de vele blije gezichten van de kinderen tijdens en na deze middag wil Messemaker dit kampioenschap ook nog vele jaren blijven organiseren.


Peter Scheeren