Massale opkomst in Schoolschaakkampioenschap Basisonderwijs Gouda 2019Woensdag 20 februari werd door Messemaker voor de 14e keer het Goudse Basisscholenkampioenschap georganiseerd. Dit jaar was er een record aantal deelnemers van bijna 120, verdeeld over 26 teams.Het was dan ook een drukte van jewelste in Denksportcentrum De Hoog, maar mede door de inzet van een aantal Messemaker-vrijwiligers kon alles in goede banen geleid worden.
De teams waren verdeeld over twee categorieën: Bovenbouw (12 teams) en Onderbouw (14 teams). Sommige scholen hadden wel 4 of zelfs 5 teams ingeschreven, andere scholen hielden het op 1 of 2 teams. De teams speelden 5 ronden, waarna de eindstanden opgenmaakt konden worden.
In de Bovenbouw kwam de Graaf Jan van Nassauschool als beste uit de bus en deze mag zich dus Basisschoolkampioen van Gouda noemen. Als extraatje mag dit team nu meteen meedoen aan het Nederlands Kampioenschap voor basisscholen, dit omdat dat NK dit jaar in Gouda gehouden wordt. De andere teams kunnen zich desgewenst aanmelden voor de regionale voorronden voor het NK, die op 16 maart in Rotterdam worden gehouden.
In de Onderbouw was een van de teams van de Johannes Calvijnschool de winnaar, dit ondanks een 4-0 nederlaag in de 2e ronde tegen de belangrijkste concurrent, zijnde het onderbouw-team van de Graaf Jan van Nassauschool.
De winnende teams kregen een grote beker mee naar huis, daarnaast was er voor elke deelnemer een medaille. Er was ook een toewrnooiprobleem (zie hieronder) met daaraan verbonden een loterij onder de goede inzenders. Hierdoor wisten drie deelnemers een mooi “speed chess” spel te bemachtigen.
Al met al was het een zeer geslaagd schaakfestijn. Het mooiste compliment dat de organisatie kon krijgen kwam van een van de deelnemers: “Ik hoop echt dat het toernooi volgend jaar weer wordt gehouden, want dan doe ik zeker weer mee!”.

Peter ScheerenTOERNOOIPROBLEEM

Wit geeft mat in 2 zetten.


De oplossing luidt:

1. c7-c8 Paard , Ka7-a8
2. Pd5-c7 mat

(overigens hoefde de jeugd alleen de eerste zet te geven)