Een avondje kolderschaak
Traditiegetrouw heeft Messemaker 1847 ook dit jaar weer rondom de jaarwisseling een bijzonder schaakavondje gehouden. Er wordt getracht om het oude jaar hiermee af te sluiten, maar door de ‘ongelukkige’ dagen waarop 31 december en 1 januari vielen, werd het 2 januari. Een gelukkige omstandigheid was dat de deelnemers daardoor ‘heet van de naald’ de beste wensen voor het nieuwe jaar konden uitwisselen.
Een niet-gebruikelijk avondje schaken dus. Dat wil zeggen schaken met afwijkende spelregels. Nu kun je je afvragen of dit dan wel schaken mag heten, maar waarom niet? Chinees schaken bestaat ook; het heet schaken, maar de (spel)regels zijn totaal verschillend met wat wij kennen als schaken.
Goed, kolderschaak dus. Vergeet je kennis van theorie over openingen, middenspel en eindspel, en ga lekker, pretentieloos, spelen. Er staat wel wat op het bord, maar niets op het spel. De uitslag telt niet mee voor de interne competitie en evenmin voor de snelschaakcompetitie, hoewel er wel op snelschaaksnelheid moet worden gespeeld.
Onze wedstrijdleider had een vijftal afwijkende schaakvormen voor de deelnemers in petto. Het ging om antischaak, racende koningen, driemaal schaak, schaak960 en kamikazeschaak. De zestien aanwezigen werden in sterkte verdeeld over drie groepen en per ronde werd tweemaal tegen dezelfde speler een partij onder het regiem van deze regels gespeeld. Wat in een normale partij als een blunder beschouwd zou worden, blijkt dan opeens een briljante zet te zijn, en andersom. Kortom, tandengeknars en gelach. Overigens veroverde onze kersverse FIDE-meester Peter Ypma 9,5 van de 10 punten. In de andere groepen wonnen Frank Michielen (7 van de 8 punten) en Annie de Jong (6 van de 8 punten).
De catering door het Biljart- en Bridgecentrum ‘De Hoog’, ook dit jaar weer in goede handen van Vincent Vroombout, droeg bij tot het schaakvermaak. Kortom: een gezellige avond voor succesvolle en niet-succesvolle leden!