Messemaker speelt gelijk tegen Zwijndrecht in RSB-viertallencompetitie


   Zwijndrecht V1      - Messemaker-1847 V1 2 - 2

1. Robert Goedegebuur  - Steven Fleuren     1 - 0

2. Bert Broerse        - Minas Avedissian   0 - 1

3. Rai Syal            - Edgar Reibel       1 - 0

4. Gert-Jan den Heeten - Kees van Wensveen  0 - 1


Op 4 maart reisden we voor de viertallencompetitie af naar Zwijndrecht. Drie van de vier jeugdspelers waren verhinderd, maar gelukkig konden Edgar en Kees voor hen invallen. Het werd een schaakavond met ups en downs. Een tijd lang konden we met een voorsprong van 2-0 hopen op twee matchpunten, maar helaas verloren we de laatste twee partijen. Onze tegenstanders waren op hun beurt van mening dat er juist voor hen meer in had gezeten dan een puntendeling.


Kees

Met zwart speelde ik aan het vierde bord tegen Gert-Jan den Heeten. Ik koos voor de Siciliaanse opening. Tot de 24e zet ging het gelijk op zonder grote verrassingen. Bij de 24e zet viel ik met mijn paard de dame van wit aan. Gert-Jan antwoordde hierop door met zijn loper ook mijn dame aan te vallen. Even leek het dus een gewone ruil van de dames. Gert-Jan had echter over het hoofd gezien dat ik na het slaan van zijn dame gelijk schaak gaf met hetzelfde paard. Dat kostte hem dus zijn dame en de partij, want hierna gaf hij meteen op. Zo was al na 25 zetten om half tien het eerste punt binnen: 1-0.


Minas

Mijn tegenstander, Bert Broerse, koos voor de Engelse opening. Hij voelde zich als een vis in het water en deed vrij snel de ene na de andere sterke zet. Gelukkig had ik in de gaten wat zijn intenties waren en wist ik passende tegenzetten te verzinnen. De strijd concentreerde zich vooral rond het veld d5. Na wat stukken afgeruild te hebben, hielden we ieder twee torens en een dame over en een open g-lijn. Bert wist zijn dame op f6 te krijgen, maar om te voorkomen dat ik met mijn dame zijn doorgeschoven pion op h4 zou slaan, besloot hij de dames af te ruilen. Toen hij daarna ook de torens wilde afruilen, maakte hij (nog) een fout. Hij sloeg met een van zijn torens mijn pion op d6 en waande zich gedekt door zijn pion op e5. Ik sloeg echter toch zijn toren met mijn toren die op d8 stond. Toen besefte hij opeens dat als hij die toren met zijn e-pion nam, ik met mijn andere toren zijn toren op e1 kon slaan en op tijd zou zijn om promotie van zijn pion te voorkomen. Hij gaf daarom direct op: 2-0.


Edgar

2-1.


Steven

Met wit speelde ik op het eerste bord tegen Robert Goedegebuur. Hij trachtte door zijn loper op b8 en zijn dame op c7 te plaatsen mijn koningsstelling onder druk te zetten, maar ik kon een pion op e5 krijgen. Later wist ik een loper te winnen ten koste van mijn e5 pion, maar door een foutje van mijn kant raakte ik die voorsprong weer kwijt. Vervolgens lukte het Robert met zijn dame achter mijn pionnen te komen en mij even later mat te zetten. Eindstand: 2-2.


Minas Avedissian