Verslag ronde 1

Tweede team begint seizoen met belangrijke overwinning

In de eerste ronde van de RSB-competitie heeft het tweede team een belangrijke overwinning behaald tegen De Willege Dame 1 uit Dordrecht. Belangrijk, omdat het team uit Dordrecht (vorig seizoen nog spelend in de KNSB) tot de favorieten in de Promotieklasse mag worden gerekend.
Na twee uur spelen kwamen we op voorsprong door een overwinning van Eduard. Zijn tegenstander raakte een stuk kwijt en gaf direct op. De voorsprong werd geconsolideerd door de remises van Arjan Hennink en Frans en verder uitgebouwd door een overwinning van invaller Leen. Erich voegde hier nog een remise aan toe en de teamoverwinning werd een feit toen Wouter met een fraaie truc zijn tegenstander mat wist te zetten. Een nederlaag van Bart en een remise van Arjan van der Leij betekende en 5-3 zege voor ons team.

Erich Karstan
Met zwart kwam ik wat moeizaam uit de opening, maar toen de dames snel geruild werden kreeg ik de stelling weer onder controle. Toen wit een agressieve, maar ongelukkige pionzet deed, had ik daar van kunnen profiteren en een pion kunnen winnen. Ik zag dit niet, maar wist wel het loperpaar te bemachtigen en hiermee een beter staand eindspel te bereiken. Gezien de tussenstand in de wedstrijd ging ik een zettenherhaling en daarmee een remise niet uit de weg.


Arjan van der Leij
Met wit spelend tegen Freek Schouten kreeg ik na een onnauwkeurigheid al snel enig voordeel. Misschien had ik niet direct voor pionwinst moeten gaan, want in de partij had ik al snel door dat ik weliswaar een pion extra had, maar dat het niet mee zou vallen om dit tot winst te voeren. Bovenstaande stelling was ontstaan na de laatste nog genoteerde zet. Enige tijd later kon ik met een gerust hart het remiseaanbod afslaan, omdat de teamwinst inmiddels al binnen was (4,5-2,5). Ik hield al rekening met een marathonpartij, maar kort na het remiseaanbod gaf ik pardoes pion e4 weg, waarna de remise enkele zetten later een feit was.


Arjan Hennink
In de eerste ronde van het nieuwe seizoen speelde ik aan bord 3 met zwart. In een bekende opening speelde mijn tegenstander een voor mij minder bekende variant. Al snel werden de dames geruild en kwam ik iets minder te staan. Veel concrete dreigingen had mijn tegenstander niet. Nadat nog een paar stukken geruild waren, hadden we allebei nog een toren over met ongelijke lopers. Het remise aanbod van wit besloot ik, met het oog op de stand op de andere borden, aan te nemen.


Eduard van Dijk
Na een rustig opgezette opening kwam zwart langzamerhand steeds beter te staan. Ik probeerde de stelling te compliceren door een pion te offeren. Zwart nam hem verkeerd aan, dacht daarmee meteen een paar stukken te kunnen ruilen maar hij had 'even' een dubbele aanval over het hoofd gezien. Mazzeltje voor mij en voor het team want ik was dus al snel klaar.

Stelling na 15. Le3-g5, zwart speelde: 15. ..., Dxd4? 16. Dxd4, Lxd4 17. Lxg4, Lxg4 18. Te4 en zwart geeft op


Leen de Jong
Na een rustige opening, een middenspel met veel spanning in het centrum, forceerde ik met zwart de ruil van de dames. Dit om met mijn paard te kunnen domineren over de nog wat ingesloten loper. Wit reageerde door een snelle ruil van de damevleugelpionnen voor actief stukkenspel. de kritieke stand kwam op de 31e zet. In plaats van de relatief veilige blokkade Pd6, werd er gespeeld 31) .. Pe5 32) d6! Pf3 33) Td1 Tb2 34) Tc7? Tc7 35) dc7 e3! Nu kon wit wegens de matdreiging (Td2-f2-h2) niet promoveren. na het vruchteloze 36) Le2 Te2 37) Tf1 Tc2 gaf hij het dan ook op. Het wrange was, dat wit met zijn 33e zet remise uit de weg ging (Pendel .... Tb1 en Pe1-f3-e1 enz.) Direct na de partij gaf mijn tegenstander aan, dat na het directe 33) Tc7! Pd2 34) Td7+ de kansen voor wit zijn. Al met al een spannende partij met een gelukkige afloop.


Wouter Schönwetter
Stelling na 31. De3 met wit aan zet.

Ik speelde met wit tegen Johan Went. Ik kwam goed uit de opening en mijn tegenstander speelde erg verdedigend, waardoor het lastig was om erdoorheen te komen. Ik besloot op de damevleugel een aanval op te zetten. In die aanval kwam mijn dame bijna ingesloten te staan en ik moest alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat ik, zonder materiaalverlies, mijn dame weer vrij kreeg. Daardoor stonden al mijn stukken op de damevleugel gericht en zwart begon slim een aanval op de koningsvleugel. In de tijdnoodfase kon ik gelukkig een aantal stukken afruilen. Ik speelde hier de slechte zet 32. Ph4 en zwart antwoordde met Tc2. Nog steeds in tijdnoodfase speelde ik de slechte zet Db8+. Het plan is goed, maar de uitvoering is slecht. Ik had beter Dd8+ kunnen spelen. Als zwart namelijk na Db8+, Pc8 speelt staat wit slecht, want wit moet wel Tf1 spelen om het witte gepende paard op f2 te dekken en zwart slaat het witte paard op h4 eraf en staat een stuk voor. Gelukkig zag mijn tegenstander Pc8 niet en speelde na Db8+; Pf8, waardoor het meteen over is met 34. Dxf8+; Kxf8. 35. Td8.


  Messemaker 1847 2    - De Willige Dame 1    5 - 3
1. Erich Karstan      - Arjon Severijnen     ½ - ½
2. Arjan v.d. Leij     - Freek Schouten      ½ - ½
3. Arjan Hennink      - Remco van Vaalen     ½ - ½
4. Eduard van Dijk     - Edwin van Dongen     1 - 0
5. Frans Bottenberg    - Joop de Jong       ½ - ½
6. Bart van Putten     - Hans Nunnikhoven     0 - 1
7. Leen de Jong      - Wim van Dijk       1 - 0
8. Wouter Schönwetter   - Johan Went        1 - 0