Gehavend tweede team beperkt schade tot 6-2 verlies

Kansloze missie tegen topfavoriet

ROTTERDAM – ‘Met dank aan het tweede’. De ene speler na de andere van het tweede team moest worden opgeroepen om te voorkomen dat het vlaggenschip voortijdig zou zinken. Dat zou op het nippertje lukken, want ons eerste tiental speelde op het nippertje gelijk tegen de reserves van SISSA. De schade aan boord van onze tweede formatie bleek echter niet te repareren. Het werd, met maar liefst vier Goudse invallers, 6-2 voor RSR/Ivoren Toren 1, dat vorig seizoen uit de tweede klasse degradeerde en zich opmaakt voor het kampioenschap in 3G.
Teamcaptain Kees Brinkers was wegens verhindering genoodzaakt om Henk de Kleijnen te vragen de honneurs waar te nemen. Dat gebeurde op een moment dat er nog met ‘slechts’ drie invallers moest worden gespeeld. Tot overmaat van ramp werd kopman Jan Cheung te elfder ure opgetrommeld om voor het eerste uit te komen. Vertwijfeld besloot Henk dan maar zelf aan het eerste bord plaats te nemen – dat zou de eerder bekend gemaakte structuur niet verder verstoren. Die stap zou een verrassend vervolg krijgen.
Onwillekeurig drong zich al snel de gedachte op aan Feyenoord-Manchester City. De underdog die ook nog eens snel op een achterstand komt te staan. Na drie kwartier deed Zoran Zekusic een vol stuk in de aanbieding. Als teamleider kijk je dan maar even de andere kant op. Onze man wist lang van geen opgeven, maar ploeterde nog bijna anderhalf uur door tot de ‘nul’ een feit was. Dat betekende een tussenstand van 2-0, want Leen de Jong was de eerste Goudse verliezer. Hij kwam niet lekker uit de opening, maar het einde kwam nog onverwacht snel. De gifbeker bleek nog niet leeg te zijn gedronken: na tweeëneenhalf uur verloor ook Bart van Putten – in een op het oog gelijke stelling – een stuk en daarmee de partij (3-0).
Drie uur was de wedstrijd oud, toen Wouter Schönwetter een remisevoorstel, zoals het hoort na overleg met zijn captain, accepteerde. Kort daarop tekende ook Frans Bottenberg voor een half punt, al gebeurde dat in een duidelijk betere stelling en ook zonder ruggenspraak. De teamnederlaag stond toen echter al vast, omdat Frank Michielen zijn opponente de hand ter overgave aanbod. Hij verloor in het middenspel een stuk tegen twee pionnen, maar zag die ‘boeren’ ook ingerekend worden (5-1).
Resteerden ‘kop ‘(bord 1) en ‘staart’ (bord 8). Bert Vlot weerde zich urenlang manhaftig tegen de geroutineerde Wil Sparreboom, maar moest ten slotte toch het moede hoofd buigen. Een eervolle nederlaag. Alle belangstelling kon vervolgens uitgaan naar het duel De Kleijnen-Spaan. De Rotterdammer had lang het beste van het spel, maar de witte verdediging was taai. Toen de thuisspeler besloot om een remiseaanbod af te doen met het klassieke ‘Ik wil het nog even proberen’, kromde de witspeler zijn rug en sloeg in het (toren)eindspel hard toe. Het kostte even ‘doorrekentijd’, maar een pionnenopmars op zowel de dame- als de koningsvleugel betekende onvermijdelijk promotie en winst. Ondergetekende heeft er, als gevolg van de vele schouderklopjes, een pijnlijke schouder aan overgehouden. Dat mocht de pret uiteraard niet drukken……


  RSR Ivoren Toren 1 (2009) - Messemaker 1847 2 (1841) 6 - 2
1. Nathanaël Spaan (2113) - Henk de Kleijnen (1798) 0 - 1
2. Herbert van Buitenen (2141) - Leen de Jong (2032) 1 - 0
3. Joost van Rosmalen (2142) - Frans Bottenberg (1954) rem
4. Lucas Gortemaker (1971) - Bart van Putten (1901) 1 - 0
5. Paul Tromp (1977) - Wouter Schönwetter (1889) rem
6, Jason Zondag (2007) - Zoran Zekusic (1672) 1 - 0
7. Lola den Dunnen (1882) - Frank Michielen (1772) 1 - 0
8. Wil Sparreboom (1844) - Bert Vlot (1712) 1 - 0

Henk de Kleijnen

Zie de uitslagen en standen van klasse 3G.