Messemaker 1: uithuilen en opnieuw beginnen

(door Peter Ypma)

Van tevoren wisten we dat we het zonder Liam en Gert-Jan dit seizoen zwaar zouden krijgen. We wisten echter ook dat we kansen zouden krijgen. Kansen hebben we dit seizoen ook zeker gehad, maar het viel een paar keer net verkeerd. Daarom konden we ons vandaag alleen nog handhaven bij een overwinning plus een gunstig resultaat in Arnhem. In Arnhem was het resultaat voor ons gunstig. We wisten echter zelf niet te winnen. Daarom zijn we helaas gedegradeerd. Volgend jaar dan maar weer proberen te promoveren.

Peter Ypma:

Na de partij kwam een van de tegenstanders naar mij toe. Hij sprak de woorden: `In die opening heb ik ook een keer of 10 kansloos van Erwin verloren.' Mijn tegenstander wist inderdaad waar hij mee bezig was. Ondanks dat ik voor mijn gevoel wel logische zetten deed, was mijn stelling na de opening om te huilen. Door een ietwat gewaagde zet, stond ik uiteindelijk zelfs nog voor zet 20 mat. Een vreselijk beroerd einde van dit seizoen.

Peter Scheeren:

Ik kreeg met wit na mijn 1.Pf3-opening een typische “Fischer”-stelling zoals die ook uit het Frans kan ontstaan (met witte pionnen op c2/d3/e5 tegenover c5/d5/e6). Toen mijn tegenstander met f7-f5 reageerde kreeg de toen nog gesloten stelling na exf6 plotseling een heel ander (open) karakter. Ik reageerde in die fase niet op zijn best en zwart kreeg minstens gelijk spel. Op zijn beurt speelde ook hij niet nauwkeurig, waardoor ik met een aantal gepointeerde zetten in het voordeel kon komen. Dat resulteerde rond de 40e zet in een kwaliteitswinst met ook nog koningsaanval. Na de tijdcontrole kon ik in alle rust de winstweg zoeken. Toen ik die eenmaal gevonden en uitgevoerd had gaf mijn tegenstander de partij op.

Arjan van der Leij:

De omstandigheden, mijn eigen genante score en de degradatienood van het team zorgden ervoor dat de druk er wel op stond. Daar was op het bord lange tijd niets van te merken. Ik kwam goed uit de opening en had constant (volgens de engines) een klein plusje. Ik verbruikte wel veel tijd, maar had niettemin meer tijd op de klok. Dat veranderde toen het allemaal wat concreter werd. Het thematische kwaliteitsoffer dat ik op het bord bracht had me bij goede voortzetting groot voordeel gebracht. Het lukte me echter niet om met wegtikkende tijd de juiste voortzetting te vinden en met drie zwakke zetten op een rij veranderde mijn stelling in een rokende puinhoop. Gelukkig is de nachtmerrie nu voorbij, alhoewel: vanmorgen werd ik wakker en bleek dat het geen nachtmerrie is, maar de werkelijkheid.

Erik Hennink:

Met zwart kwam ik bord op 1 met een klein ruimtevoordeel uit de opening. Het was een zeer gesloten stelling waarbij alleen de paarden en geen pionnen werden geruild en het leek daarmee op het oog wat tam, maar schijn bedroog. Mijn tegenstander ontwikkelde een aanval op de koningsvleugel en ik op de damevleugel. Ik zocht met mijn koning een veilige plaats op en kon daarmee de aanval van mijn tegenstander goed pareren. Op het juiste moment zette ik de aanval op de damevleugel in brak door de vijandelijke linies en mijn dame kwam op b2. Mijn tegenstander kwam via de h-lijn binnen maar maakte daarmee wel de h-lijn voor mijn 2 torens vrij. In de spannende tijdnoodfase kwam ik gewonnen te staan, maar een op het oog logische zet waarmee ik een toren won was eigenlijk een blunder waarmee mijn tegenstander eeuwig schaak kon afdwingen. Mijn tegenstander zag dit gelukkig niet en pakte later in de tijdnoodfase ook niet de kans om wederom remise te maken. Na de tijdcontrole kon ik uit het eeuwig schaak lopen en het volle punt binnenhalen. Het was ontzettend balen dat we als team verloren en daarmee degraderen, al was deze overwinning voor mijzelf een mooie afsluiter van het seizoen.

Ed Roering:

Ik had me met wit goed voorbereid op onder andere mijn tegenstander, Afek. Hij speelde echter iets anders dan vorige keer, dus die voorbereiding was voor niets. Wat hij nu speelde kende ik echter ook redelijk goed en bij mijn weten heb ik met die variant nog nooit verloren. Afek is echter geen koekebakker en hij speelde het erg slim. Hij speelde niet direct de geforceerde varianten en liet mij zelf nadenken. Achteraf bleek hij (na behoorlijk nadenken overigens) een variant gespeeld te hebben die makkelijk gelijk spel geeft. De stelling bleef lang gelijk, maar uiteindelijk kreeg hij toch spel tegen mijn pion op g2. Voor de tijdcontrole probeerde ik daarom wat tactiek, maar met weinig tijd speelde hij sterk. Met mijn paard zou ik weliswaar zijn vastgelegde pionnen kunnen gaan winnen, maar dan zou ik ten onder gaan op g2, mede dankzij zijn sterke witveldige loper (via h5-h4-h3). Ook na de tijdcontrole kon ik daar geen goede verdediging tegen vinden en mijn wanhoopsoffensief pareerde hij sterk. Met weinig tijd gaf ik toen ik verloren stelling een stuk weg, waarna de partij meteen ten einde was.
Aardige man trouwens, die Afek, ik zie hem ook wel eens bij Caissa op de clubavond. Hij speelt dan nooit mee, omdat, zoals hij aangaf, hij altijd al de hele dag met schaken bezig is. Aardig CV ook. Maar ja, verliezen blijft heel naar, tegen wie dan ook. Ik ga me bezinnen op volgend seizoen. Wil (mag) ik spelen bij de club die ons handhaving door de neus heeft geboord door van de concurrent te verliezen?

Wim Heemskerk:

Mijn tegenstander speelde de opening, een zijvariant van het Konings-Indisch, erg snel en was er duidelijk beter in thuis dan ik. Desondanks had ik het idee voordeel te hebben, maar na een onhandige paardmanoeuvre drong langzaam tot me door dat ik helemaal niet beter stond. Sterker nog, ik zag ineens allerlei vervelende dreigingen voor mijn tegenstander. Enigszins verbaasd vroeg ik me af wat er nou precies fout gegaan was. Die verbazing werd nog groter toen ik ineens een remiseaanbod kreeg (na 14 zetten, de opening was amper achter de rug). Na kort overleg met de captain besloot ik dat aan te nemen, want op de overige borden 'leek er niet veel aan de hand'. Een kwartier later stonden we twee punten achter...
Dat kan ik blijkbaar ook al niet goed inschatten. De rest van de middag was afwachten en nagelbijten, maar echt uitzicht op een overwinning (en handhaving) hebben we nooit gehad. Uithuilen en volgend jaar opnieuw proberen!

Henk-Jan Evengroen:

Met zwart kreeg ik een spaanse opening tegen mij. Mijn tegenstander speelde niet de beste variant, waardoor ik met een klein plusje uit de opening kwam. Consequentie hiervan was wel dat de stelling al snel remiseachtig werd. Ik probeerde nog wat, maar mijn tegenstander maakte geen fout.

Jan Evengroen:

Met wit speelde ik tegen David Eekhout. Er kwam een Siciliaanse opening op het bord waarin zwart iets te vroeg f7-f5 speelde. Deze zet gaf wit voldoende aanknopingspunten om een duidelijk openingsvoordeel te krijgen. Uiteindelijk was pionwinst hiervan het resultaat. Gecontroleerd kon dit voordeel uitgebuit worden. 1-0

Ben van Geffen:

Ik had wit en er kwam iets op het bord wat wel "Tsjechisch" wordt genoemd. Als iemand dat ooit tegen me heeft gespeeld, dan is het wel heel lang geleden. Ik had er vrij veel moeite mee. De opening ging nog wel, maar dan.... iets te vroeg ruilde ik in het centrum om met Lf4 de zwarte Dame om een verklaring te vragen, maar na ... Dh5 besloot ik uiteindelijk maar te ruilen. Ik hoopte op activiteit tegenover de iets betere zwarte structuur. Er was niet veel aan de hand, maar mijn tegenstander manoeuvreerde beter dan ik. Ik moest een pion geven en kwam in tijdnood.... A tempo spelend wist ik mijn stelling te verbeteren en na zet 40 had ik mijn pionnetje terug en dacht ik "volkomen" gelijk te staan. Inderdaad had ik toen zeer goede remisekansen.... Kwam het door de euforie (?), maar met genoeg tijd op de klok presteerde ik het om op zet 41 en zeker op zet 42 slechte zetten te doen. Ik verloor mijn dure pion opnieuw en het resterende eindspel tegenover het zwarte loperpaar was kansloos.
Mijn score dit seizoen ziet er behoorlijk uit. Vervelend is echter dat ik juist de laatste twee partijen verloren heb. En volgend seizoen???? We zullen zien....

Rob Hoogland:

Wim refereerde in het verslag over de wedstrijd tegen ASV er al aan: meer kennis werkt in je nadeel als je er niet goed mee om weet te gaan. Tegen Wageningen bracht ik mijzelf daardoor in de problemen. In een Draak speelde mijn tegenstander een zetje te vroeg f3 waardoor de zet Db6 mogelijk was. Tegen AAS speelde ik dezelfde zet, maar dit keer was ik overtuigd van mijn gelijk en speelde het uiteraard. Ondanks dat de zet inderdaad correct bleek te zijn ging ik daarna vrijwel direct de mist in. In plaats van op b2 te slaan, hakte ik het pionnetje op e4 eraf met mijn paard. Lxf7 bleek een eenvoudige weerlegging te zijn waarna ik binnen 20 zetten kansloos werd opgerold.

Voor alle detailuitslagen van Klasse 1A zie de website van de KNSB.