Vlaggenschip Messemaker is AAS de baas!

In de zesde ronde van de KNSB-competitie moest Messemaker 1 aantreden in Aalsmeer tegen de plaatselijke "Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging" (AAS). Vooraf was duidelijk dat het team moest proberen om deze wedstrijd tegen een (mede-)degradatiekandidaat te winnen. Dat lukte uiteindelijk nèt: 4,5 - 5,5. Hiermee staat Messemaker op een zevende plaats in de ranglijst met twee matchpunten voorsprong op de nummers 8 en 9. Dat geeft goede mogelijkheden tot handhaving in de eerste klassse. De stemming was dan ook weer buitengewoon goed bij het etentje na afloop.
Hieronder de individuele partijverslagen in willekeurige volgorde.

Henk-Jan Evengroen

Met zwart kreeg ik een de Spaanse ruilvariant tegen mij. Mijn tegenstander speelde een voor mij onbekende variant (5. d3). Door snel met f5 wat open te breken probeerde ik spel te krijgen. Dit lukte redelijk, waarna ik uiteindelijk een toren plus twee pionnen kreeg tegenover een loper en een paard van mijn tegenstander. Op het moment dat ik dacht groot voordeel te kunnen halen had mijn tegenstander echter een mooie combinatie, waardoor ik mat ging.

Wim Heemskerk

Mijn voorbereiding pakte verrassend goed uit. Daarmee bedoel ik niet dat ik een uur te vroeg op het vertrekpunt aanwezig was (11.40 betekent toch echt tien over half TWAALF en niet tien over half ELF; zo ver is Aalsmeer nou ook weer niet...), maar wel dat ik vrijdagavond nog wat varianten van het Koningsindisch bekeken heb. En laat één van die varianten nou juist op het bord komen! Op mijn notatieformulier schrijf ik vaak de stand van de klok en achter de twaalfde zet staat 1.26 voor mij en 0.58 voor mijn tegenstander. Inclusief de 30 seconden increment per zet komt dat voor mij neer op een verbruikte tijd van 10 minuten. Op dat moment maakte mijn tegenstander een vreselijke blunder en verloor een cruciale pion. De partij was daarna in hogere zin meteen over. Dat ik vervolgens nog 20 zetten nodig had om mat te geven, deed niet meer ter zake. Ik heb dus niet veel hoeven doen, maar mijn teamgenoten des te meer. Dankzij hun inspanning zijn er twee belangrijke matchpunten binnengesleept. Bravo!

Ed Roering

(Noot: Ed begint zijn verslag met: Na weer een mooie pot van PSV even tijd voor een verslagje. Kort, want goed was het allemaal niet.)
Met wit spelend kreeg ik niet een van mijn gewenste tegenstanders. En dus kwam er een andere opening op het bord dan die ik met name had voorbereid. Het nadeel van lang een bepaalde opening niet spelen is dat als die weer eens op het bord komt je niet meer precies weet welke variant nu ook al weer het meest veelbelovend is. En dan ga je varianten door elkaar halen en zo. Zo ook vanmiddag. Met als gevolg dat ik al vóór de 20e zet een heel slecht eindspel overhield en ook nog een pion verloor. De laatste 10 zetten moesten ook nog eens met één minuut op de klok (+ increment), wat soms maar net goed ging. Uiteindelijk was het lot mij gunstig gezind. Mijn tegenstander speelde het slot niet optimaal waardoor ik toch nog remise wist te bereiken. Ik heb de partij nog maar niet nagespeeld, maar ik ben vanmiddag goed weggekomen. Het eten was hierdoor daarna wel extra gezellig.

Arjan van der Leij

Het loopt niet echt dit seizoen. De opstoot d6-d5 had ik niet goed genoeg doorgerekend en een zet later realiseerde ik me dat wit kon afwikkelen naar een voor mij onaangenaam eindspel. Dat deed hij niet, maar even later miste ik een voor de hand liggende zet waarna ik toch weer in de problemen kwam. In het vervolg bleek de door mij geplande zet die de problemen zou oplossen tactisch te falen, waarna ik slecht bleef staan. Mogelijk zat er meer in voor wit, maar hij wikkelde af naar een toreneindspel met pluspion. Ik besloot dit in stijl door een toren weg te blunderen.

Ben van Geffen

De vrijdag voor de wedstrijd (op mijn verjaardag!) had ik nog een paar scherpe Sicilianen bekeken en dat betaalde zich uit. Mijn tegenstander, Redmar Damsma, die in hun vorige twee thuiswedstrijden gewonnen had, speelde het scherp en gevaarlijk. Op zet 11 deed hij "iets nieuws" (voor mij) en ik dacht vrij lang na. Ik reageerde met het juiste plan en blijkbaar schrok zwart zo, dat hij onmiddellijk in de fout ging. Op zet 16 of 17 wist ik dat ik winnend spel had en rustig schakend haalde ik op zet 31 de vis op het droge. Een opsteker voor het team en natuurlijk ook voor mij, na mijn teleurstellende spel in Wijk aan Zee....

Erik Hennink

Met wit kwam ik op bord 9 goed uit de opening. In het middenspel was mijn aanval op de vijandelijke koning iets sneller dan die van mijn tegenstander waardoor ik het initiatief in de partij naar me toe trok. Ik speelde vervolgens echter een onnauwkeurige zet waardoor het initiatief in de partij kantelde. Ik kwam een pion achter maar behield wel nog voldoende druk op de vijandelijke koning. Mijn tegenstander verbruikte veel tijd en gaf een kwaliteit om onder de druk uit te komen. In de tijdnoodfase bleef ik met dreigingen de druk op zwart vasthouden en zijn tijd tikte weg. Met een mooie combinatie kon ik een toren offeren en beslissend voordeel krijgen. De toren mocht niet geslagen worden, maar toen dat wel gebeurde kon ik mat zetten. Met deze winst kon ik mijn steentje bijdragen aan de belangrijke teamoverwinning.

Peter Scheeren

"Geef mij maar weer zwart" had ik met de teamleider afgesproken. Immers, uit mijn eerste drie zwartpartijen had ik 2,5 punt gescoord en in mijn daaropvolgende twee witpartijen "slechts" twee remises, hoewel ik beide witpartijen had moeten winnen. Deze keer, met zwart, vergooide ik opnieuw de winst, nadat ik in de opening mijn tegenstander moreel al verslagen had door de fantastische zet Pd7xe5! Dit was in feite een schijnoffer waarmee ik vanuit een stelling met een pion minder eindigde in een steling met een pluspion. Ik speelde het eindspel echter onnauwkeurig en mijn tegenstander wist ondanks tijdnood de partij de remisehaven in te loodsen. Gelukkig was dit halfje (tesamen met de prima resultaten van mijn teamgenoten uiteraard) nèt genoeg voor de teamoverwinning.

Peter Ypma

Na een zet of 10 was ik best tevreden met mijn stelling. Ik had ruimtevoordeel en al mijn stukken leken redelijk tot goed te staan. Het probleem was echter dat ik geen plan kon bedenken. Bij alle mogelijke zetten leken mijn stukken eerder naar slechtere dan naar betere velden te gaan. Ik koos daarom maar voor een serie neutrale zetten. Zoals zo vaak bleek stilstand echter achteruitgang en een aantal zetten laten stond ik minder. Mijn tegenstander ging op dat moment echter tactisch in de fout, waardoor ik nog voor de tijdcontrole het punt mocht opstrijken.

Rob Hoogland

Anders dan een lekkere pot kan ik de partij niet omschrijven. Mijn tegenstander speelde een interessante zij-variant van het Slavisch waar ik intuïtief de juiste voortzetting wist te vinden. Een afruil van de dames zorgde ervoor dat ik zeker een gelijke stelling zou krijgen. Na deze ruil speelde mijn tegenstander echter een mindere zet die in mijn boekje voor bleek te komen. Na wat rekenwerk wist ik zowaar de juiste voortzetting te vinden. Dit resulteerde in een meer dan comfortabele stelling. Helaas blijkt een klein foutje dan toch zo gemaakt. Mijn voordeel verdween en een toreneindspel dat potremise was verscheen op het bord. Omdat ik nog wel een vrijpion had, probeerde ik mijn tegenstander nog tot een foutje te verleiden (op dat moment leek een half punt ook niet voldoende voor teamwinst). Gelukkig wist Ed zijn halve punt te redden aarna ik vrij snel remise kon afdwingen.

Jan Evengroen

Met zwart speelde ik tegen Ad v.d. Berg en kwam Frans met 1) e4, e6 2)d3 op het bord. Tegen de zeer ervaren tegenstander met deze opening kwam ik al snel in het nadeel. Mijn tegenstaat op de damevleugel was niet snel genoeg en met wits pionzet a3 had ik hier te weinig spel. De witte aanval was onhoudbaar en in Fischer stijl werd ik weggeschoven. Het is duidelijk dat er extra trainingsarbeid de komende weken zal moeten plaatsvinden om het spel weer toonbaar te maken.