Messemaker 1 ondanks nederlaag nog steeds koploper

Het goede nieuws is dat we nog steeds aan kop staan. Het slechte nieuws is dat we zelf pijnlijk hebben verloren van LSG 2. Op die nederlaag zelf valt helaas weinig af te dingen. Natuurlijk, Peter Scheeren had zijn mooie dameoffer moeten bekronen met een overwinning in plaats van een nederlaag, maar aan de andere kant hadden Peter Ypma en Erik Hennink geen klagen dat ze hun eindspel remise hielden. Ook op de nederlagen van Jan en Ed valt helaas weinig af te dingen. Daar stonden nog wel twee mooie overwinning van Henk-Jan en Wim tegenover, maar genoeg voor een 4-4 was het niet. Invaller Wouter had veel eerder in de partij - na overleg - remise aangenomen. Achteraf zei hij tegen mij "dan had ik beter kunnen doorspelen", maar ja: dat weet je niet van tevoren.
Gelukkig is er nog niets verloren. We doen nog steeds volop mee om het kampioenschap en die laatste drie wedstrijden gaan we er weer volop voor strijden!
Hieronder de partijen zoals de spelers die zelf hebben ervaren.

Peter Ypma

Of ik objectief slecht stond na de opening is de vraag, maar in ieder geval was mijn stelling niet prettig. Ik had te weinig ruimte, waardoor ik mijn stukken niet naar de goede velden kon manoeuvreren. Gelukkig wist ik naarmate de partij vorderde een aantal stukken te ruilen, waardoor ik in een eindspel terecht kwam waar ik wel iets van een vesting zou kunnen opbouwen. Op dat moment werd mijn tegenstander echter overmoedig en offerde een kwaliteit. Ik denk dat ik daarna goede winstkansen had, maar niet zoals ik het speelde. Ik zag namelijk een stom trucje over het hoofd en daarna had ik een slecht toreneindspel over. Dat moet op een of andere manier wel verloren zijn geweest, maar in de partij hield ik het keurig remise.

Peter Scheeren

Mijn tegenstander daagde mij in de opening uit om een dameoffer (tegen toren+paard) te brengen. Die evrleiding kon ik niet weerstaan en dat was waarschijnlijk ook wel terecht. Na twee zwakke zetten van mijn tegenstanbder kwam ik zo goed als gewonnen te staan, maar toen haperde er iets: na tweemaal een mindere zet was mijn voordeel weg en kon zwart met zijn dame los komen. Daarnaa verdedigde ik ook nog eens zeer matig waardoor ik een nul moest incasseren. Een erg kostbaar punt, gezien de einduitslag van de wedstrijd!

Wim Heemskerk

De wedstrijd had voor mij een extra lading. Ik speelde immers tegen de club waar ik al vanaf mijn 16e lid van ben en honderden partijen voor gespeeld heb. In de wandelgangen kreeg ik dan ook enig commentaar over het feit dat ik nu in de binnenrij speelde, terwijl de LSG-teams altijd in de buitenrij zitten. Zelfs een oude studievriend van het Witte Paard uit Sas van Gent, de tegenstander van LSG1, maakt er een opmerking over!
Mijn partij tegen Peter Passenier volgde een zet of 12 onze partij uit de onderlinge competitie, een maand of drie geleden. Toen had ik ook wit en won ook. Desalniettemin besloot ik als eerste af te wijken om zijn eventuele voorbereiding te voorkomen. Hij speelde die eerste zetten zo snel.... Net als toen was er een BenOni-achtige stelling ontstaan, waarin we allebei tevreden waren. Meer een kwestie van smaak dan dat er iemand objectief enig voordeel heeft. In het middenspel beging hij echter enige onnauwkeurigheden en langzaam maar zeker begon zijn stelling te kraken. Uiteindelijk kon hij pionverlies niet meer voorkomen en in hevige tijdnood ging het van kwaad tot erger. Op de 37e zet ging hij in inmiddels totaal verloren stelling door z'n vlag.

Erik Hennink

Op bord 5 kwam ik met wit niet lekker uit de opening. Ik verloor een pion, maar had hier wel wat compensatie voor in de vorm van een koningsaanval. Mijn tegenstander speelde echter goed en kon mijn aanval pareren; al bleef de stelling complex en ik behield wat kansen. In de spannende tijdnoodfase kreeg ik een gedekte vrijpion op f6. Ik bleef echter een pion achter staan en stond daarom nog steeds wat minder. Gegeven de resultaten op de andere borden had mijn tegenstander voldoende aan remise om voor hen de teamoverwinning veilig te stellen. Daartoe ging hij een zettenherhaling aan welke ik niet kon weigeren gegeven dat ik minder stond. Daarmee speelde ik dus wel remise, maar het was erg jammer dat we als team verloren.

Ed Roering

Met zwart wil het dit seizoen nog niet echt lukken (op mijn partijen voor Kijk Uit, 2e klasse onderbond, na). Ik dacht de theorie redelijk te kennen, maar dat viel toch weer tegen. Omdat mijn tegenstander het ook niet optimaal speelde kon ik de stelling lang gelijk houden. Pas tegen de tijdcontrole maakte ik, met (te) weinig tijd een grote fout, die meteen de kwaliteit kostte. De stelling was daarvoor nog helemaal gelijk, maar speelde toch wel makkelijker voor wit. Al met al weinig op af te dingen dus.

Wouter Schönwetter

Ik mocht zaterdag invallen bij het eerste team van Messemaker. Het betrof mijn tweede officiële partij in ongeveer 2 maanden tijd. Afgelopen maandag speelde ik met het RSB-team mijn eerste wedstrijd in het nieuwe jaar: geen beste wedstrijd van mijn kant. Daardoor was ik nu extra gebrand om een goede partij neer te zetten.
Ik kwam goed uit de opening: nam het initiatief met zwart over van wit. Op een gegeven moment werd ik een beetje uit de stelling gedrukt en moest ik het initiatief weer overlaten aan wit. Dit kostte mij vrij veel tijd en mijn tegenstander kwam beter te staan. Op dat moment bood mijn tegenstander remise aan. Op de andere borden was het allemaal nog vrij onduidelijk welke kant het op zou gaan. Ik vond mijn tegenstander beter staan en ik had 20 minuten minder dan mijn tegenstander. Na overlegd te hebben met de teamcaptain, besloot ik om het aanbod te accepteren. Toen de wedstrijd afgelopen was en duidelijk was dat ons team verloren had, had ik toch enigszins spijt van de remise. Terwijl het op dat moment de beste keuze was. Maar ja, achteraf…

Henk-Jan Evengroen

Met zwart kwam ik lekker uit de opening doordat ik in het Spaans al snel d5 kon spelen. Op de damevleugel kon ik verder met mijn pionnen opstomen, waardoor ik steeds meer ruimtevoordeel kreeg. Na een combinatie waarbij meerdere stukken in bleven stonden kwam er een gewonnen stelling voor mij op het bord. Ik vergat echter goed te blijven rekenen waardoor ik mijn gewonnen stelling weer weggaf en met een klein voordeeltje achter bleef. Dit kon ik uiteindelijk gelukkig alsnog winnen.