Messemaker 1 verliest kansloos van Oud-Zuylen

In de thuiswedstrijd tegen het Utrechtse Oud Zuylen wist ons vlaggeschip geen vuist te maken en de wedstrijd werd vrij kansloos verloren. Weliswaar begin de wedstrijd goed door een snelle overwinning van Peter 1 op bord 1, maar daar stond een bijna net zo snelle nederlaagf van Peter 2 op bord 2 tegenover. Ook op de andere borden was er weinig reden tot vreugde en uiteindelijk wist alleen Ben nog een overwinning te nehalen. Daar stonden echter vier andere nederlagen tegenover. Hieronder de verslagen van de teamleden.

Peter S:

Een vreemde gewaarwording voor mij: na 20 zeten stond ik met zwart al volkomen gewonnen en na ca. 2 uur spelen was ik als eerste klaar. Mijn tegenstander had blijkbaar een slechte dag: hij speelde erg oppervlakkig en ik had me dan ook nauwelijksc hoeven inspannen om deze partij te winnen.

Peter Y:

Na de eerste ronde was ik even in de veronderstelling dat ik iets van het schaakspel begreep. Vandaag bleek echter dat dit ijdele hoop was. Tijdens een groot deel van de partij dacht ik dat ik mijn tegenstander positioneel aan het wegschuiven was. Plotseling stond mijn koning echter mat. Als ik eerlijk ben, snap ik eigenlijk nog steeds niet waarom ik minder stond. Het feit dat mijn tegenstander dat wel doorzag, geeft aan dat hij volledig terecht heeft gewonnen.

Jan:

Met wit speelde ik tegen Marcel van Os. Er kwam een Siciliaanse opening op het bord. Na de openingsfase konden beide spelers niet veel anders dan hun zetten herhalen. Omdat ik toch zin had in een middagvullend programma zocht ik naar een plan dat deze zettenherhaling zou voorkomen. In de wetenschap dat het een duidelijk mindere zet was, voerde ik g2-g4 uit waardoor mijn Koning op de tocht kwam te staan. De rest van de partij moest ik keepen en heeft zwart ongetwijfeld gewonnen gestaan. Middels een pionneneindspel g+h pion tegen een h pion kon ik uiteindelijk toch nog remise bereiken.

Henk-Jan:

Met zwart ging ik het zoals gewoonlijk weer proberen met een koningsindische partij. Mijn tegenstander speelde een opening die ik iets meer dan 10 jaar geleden voor het laatst tegen mij kreeg op een Nederlands Kampioenschap tegen Robin van Kampen. Met behulp van een goede voorbereiding kwam ik die partij heel goed uit de opening. Tijdens mijn partij vandaag wist ik mij alleen nog maar enkele ideeën uit die eerdere partij te herinneren, waardoor ik het helemaal verkeerd speelde en al snel slecht kwam te staan. Door wat onnauwkeurige zetten stond mijn dame ingesloten en was het verloren.

Ben:

Met zwart speelde ik tegen de zeker niet zwakke invaller Amindo Naarden. Ik kreeg mede daardoor niets van mijn voorbereiding op het bord en de variant die ik wel tegen kreeg beloofde mij niet veel winstkansen. Het werd een interessante partij waarin wit zo rond zet 20 gevaarlijk kwam opzetten op de koningsvleugel. Ik vreesde al een moeilijk middagje, maar ik verdedigde actief en kwam licht in het voordeel met een zwart paard op e3. Wit nam daar geen genoegen mee en offerde een kwaliteit tegen die gekke knol. Dat gaf onvoldoende tegenspel en ik kon gaan bedenken hoe ik het ontstane eindspel moest gaan winnen. Het kostte nog wel wat tijd, maar zetje voor zetje nauwkeurig spelend wist ik, nog steeds met een kwal meer, de belangrijke pion op e4 te veroveren, waardoor de witte stelling zou instorten. Mijn tegenstander gaf terecht op na die 56ste zet van zwart. Jullie begrijpen dat ik met een blij hoofd thuiskwam....

Arjan:

Met wit kreeg ik in eerste instantie de voorbereiding op het bord, maar zwart week al snel af met een zet die niet al te vaak wordt gespeeld en ik verder niet had bekeken. Echt bekend was het voor mijn tegenstander ook niet, want we verbruikten beiden veel tijd. Ik leek er beter uit te komen met een koning die op f2 gevoelsmatig toch wat prettiger stond dan zijn collega op f8. Ik kon daar echter niet van profiteren en in de tijdnoodfase wist zwart met een tijdelijk kwaliteitsoffer af te wikkelen naar een dame-eindspel met een pion meer. Deze pion stond in no-time op a2 en kon op zet 40 zelfs promoveren, ware het niet dat de zwarte koning dan mat zou gaan met f4-f5. Na de 40e zet besteedde mijn tegenstander bijna het volledige extra half uur om de winst te vinden, maar slaagde daar niet in. Helaas hielp ik hem een handje door met nog alle tijd, onbegrijpelijk, niet eenvoudig de pion op a2 met schaak op te halen, waardoor een vermoedelijke remise op slag veranderde in een nul.

Ed:

Met zwart spelend kende ik veel ideeën in de opening, maar blijkbaar niet alle finesses. Op zet 13 had ik een prettige stelling kunnen bereiken, maar dan had ik de sleutelzet ..,Ta4 als vervolg moeten zien, om de witte pion op d4 onder vuur te nemen. Met een uur op de klok dacht ik 38 minuten na, maar vond de beste voortzetting niet. Ik ging een lange combinatie in, maar zoals zo vaak zie je dan in de verte ergens een zet over het hoofd. Zo ook nu en na een afwikkeling bleef ik een pion achter. Ik dacht nog enige compensatie te hebben, maar mijn tegenstander maakte het bekwaam af.

Wim:

Na een rustige Engelse opening had ik rondom de 15e zet de optie een zetherhaling 'af te dwingen'. Maar ja, zo'n korte remise met wit in een teamwedstrijd leek me niet verstandig. Stom, stom, stom... In plaats daarvan koos ik voor een tijdrovende (zowel op de klok als op het bord) lopermanoeuvre: Ld2-e3-f4-d2 in drie achtereenvolgende zetten. Daar was ik natuurlijk niets mee opgeschoten en mijn tegenstander greep zijn kans door met Lg7xPc3 en Dxa2 een pion te winnen. Het gemis van zijn loper op g7 en de onhandige positie van de dame op a2 gaf me voldoende tegenspel en spoedig won ik mijn pion terug met wederom een gelijke stelling. "Ik wilde eigenlijk remise aanbieden" zei Nieuwenhuis na afloop, maar helaas voor ons deed hij dat niet. Zijn 'aanval' op mijn koning was makkelijk te pareren, maar niet zoals ik het deed en met open ogen trapte ik in een truuc die mijn dame kostte. De slechte nacht die onze captain had begrijp ik volkomen!

Rob:

Ondanks een kleine onnauwkeurigheid van mijzelf in de opening (damegambiet), kwam ik via een kleine omweg toch in een hoofdvariant terecht die ik de vrijdag nog had bekeken. Mijn tegenstander probeerde met c5 tegenspel te creëren, hij deed dit echter te vroeg waardoor ik actief stukkenspel en een mooi centrum overhield. Halverwege de wedstrijd werd er onder druk nog een fout gemaakt, waardoor ik een pion kon winnen. Helaas maakte ik een rekenfout, waardoor ik een variant ten onrechte afschreef tijdens de schermutselingen rondom de pionwinst. Hierdoor kreeg ik flink wat tegenspel te verduren. Een tweede mindere zet zorgde ervoor dat er een stelling ontstond waarbij ik twee pionnen extra had tegen een kwaliteit. De torens van mijn tegenstander waren te actief om met de pionnen te kunnen gaan lopen. In een stelling waarbij de computer een score van 0.00 aangaf werd er remise aangeboden. Na kort te hebben gekeken of er nog iets in zat, heb ik die remise aangenomen.

Erik:

Met zwart kwam ik op bord 3 iets minder uit de opening. Om onder de druk van wit uit te komen ruilde ik in het vroege middenspel een toren tegen een paard en een centrumpion. Ook al stond ik qua materiaal gezien achter, ik had voldoende compensatie met een sterke loper en een mooie open lijn waardoor de kansen ongeveer in evenwicht waren. In het vervolg van de partij probeerden beide spelers het initiatief naar zich toe te trekken, maar het evenwicht werd niet meer gebroken en de partij eindigde met zettenherhaling. Het was erg jammer dat het team verloor, maar voor mij persoonlijk een prima eerste wedstrijd van het seizoen.

Zie de uitslagen en standen van klasse 1A.