Lucas en David stranden in de regionale schoolschaakfinale

v.l.n.r: Sebastiaan, Lucas C, Lucas Z, Stijn, David

Acht scholen hadden zich geplaatst voor de finale van het schoolschaakkampioenschap van regio Leiden. Hieronder ook het Via Nova met Lucas Zuurmond en David Avedissian. Ondanks uitstekende prestaties van deze jonge Messemaker leden kwam het team in de finale tekort om mee te doen voor de hoofdprijzen.

Lucas had aan bord 1 een zeer zware middag en trof tegenstanders met respectievelijk 300, 400 en 500 ratingpunten meer dan hij heeft. Twee van deze drie wisten al eens een grandprix toernooi van de Leidse regio te winnen. Ondanks deze zware tegenstand scoorde Lucas zowaar 2 uit 3. David had het aan het tweede bord al niet veel makkelijker en wist ook 2 uit 3 te scoren, met onder meer een overwinning op de Nederlands kampioen bij de meisjes E. Op de borden 3 en 4 bleken de schoolschakers van Via Nova echter niet opgewassen tegen de clubschakers van met name Op Eigen Wieken uit Leiden en sv Leiderdorp. Het team moest genoegen nemen met een gelijkspel en twee 3-1 nederlagen, waarna het team veroordeeld werd tot de strijd om de plaatsen 5-8.

Met uiteindelijk de zesde plaats kan het Via Nova terugzien op een uitstekend toernooi. Arjen Zuurmond

Foutieve wissels worden Via Nova bijna fataal

Op 5 maart speelden Lucas en David met team Via Nova de regionale halve finale van het schaakkampioenschap voor basisscholen. Het team (Lucas Z., David, Lucas C en Sebastiaan) dat het in de finale van Alphen zo goed had gedaan, aangevuld met Stijn die David in de halve finale goed had vervangen. Een reservespeler dus, en dus moest er gewisseld worden. De meester had kennelijk vaak naar volleybal gekeken en een hiervoor mooi roulatiesysteem bedacht. Na iedere ronde draait de eerste bord speler uit, de anderen schuiven een plaats op, en de reservespeler draait in op bord 4.

Nu kreeg Dick Advocaat ooit heel Nederland over zich heen toen hij Arjen Robben wisselde. Ook Sven Kramer wisselde wel eens verkeerd. Vandaag kon een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden aan het boek Verkeerde Wissels. De eerste ronde, op volle oorlogssterkte, werd 4-0 gewonnen. De tweede ronde, met Lucas op de reservebank en David op bord 1, werd het nog 3-1. De derde ronde, met David op de bank en Lucas op bord 4, speelde het team natuurlijk in een compleet verkeerde opstelling. Dit leek Barcelona wel, met Messi op de bank en Puyol in de spits. Een kansloze 3-1 nederlaag was het gevolg. Gelukkig trof team ViaNova de vierde ronde een makkelijke tegenstander en kon weer een 4-0 overwinning worden bijgeschreven.

Inmiddels viel ook bij andere scholen het vreemde wisselgedrag op en werd de wedstrijdleiding ingeschakeld. Tactische opstellingen werden niet gewaardeerd en zoals het zich nu liet aanzien zou de laatste ronde bord 1 worden opgeofferd, om vervolgens toe te slaan op de borden 2-4. Team Via Nova werd gesommeerd de sterkste speler weer op bord 1 te laten plaats nemen. De vijfde en laatste ronde zou het er vervolgens om spannen. Team Via Nova, dat door eigen toedoen een keer verloren had, tegen het enige team dat nog zonder puntverlies was. Uitslag 2-2. En toen volgde officieel protest en moest er overlegd worden. Wedstrijdleider er bij, Lucas onder druk gezet om tekst en uitleg te geven waarom hij op het vierde bord speelde. Moeder die er tussen springt, meester die vervolgens uitleg moet geven. Meester die aangeeft dat hij om goedkeuring van dit systeem had gevraagd. Nogmaals beraad. Uiteindelijk werd besloten tot een beslissingswedstrijd tussen het Via Nova en de Anne Frank school uit Leiden.

Op 13 maart was de lucht inmiddels geklaard. Sportiviteit alom en in goede harmonie werden de wedstrijden gespeeld. Omdat ook de Anne Frank school een reservespeler had, werd besloten vijf tegen vijf te spelen. Na een spannende strijd won Via Nova met 3˝ - 1˝ en plaatste zich zodoende alsnog voor de regionale finale.

Uitslag
Arjen Zuurmond

Lucas en David schoolschaakkampioen van Alphen

V.l.n.r.: Lucas C., David Avedissian, Lucas Zuurmond en Sebastiaan

Op 26 februari werd de finale gespeeld van het schoolschaakkampioenschap van Alphen. Acht teams hadden zich voor de finale geplaatst, waaronder maar liefst vijf van "De Hobbitburcht", waar schaken tot het reguliere lesprogramma hoort. Traditioneel wordt het toernooi dan ook door deze school gewonnen. De wisselbeker was voor het gemak maar op school gelaten, al dat nutteloze gesleep met die beker…. Hoogmoed komt voor de val mannen. Het Via Nova, onder aanvoering van Messemaker jeugdspelers Lucas en David, was niet van plan zich bij deze suprematie neer te leggen. Overtuigend begon het team met drie keer 4-0, waarna pas in de vierde ronde het eerste halfje werd afgestaan.

De zesde en voorlaatste ronde werd cruciaal. De twee teams zonder puntverlies tegen elkaar. Via Nova 1 won overtuigend met 3-1 van de Hobbitburcht en was daarna niet meer te achterhalen. Met uiteindelijk 14 matchpunten en 25˝ bordpunt werd het team van Via Nova (Lucas Z., David, Lucas C. en Sebastiaan) de overtuigende winnaar.

Arjen Zuurmond