Foto's uit de oude doos

Al vele jaren fotografeer ik vele toernooien, al deze foto's heb ik een gigantisch archief staan. Soms tref ik uit de begin jaren mooie plaatjes die wil toch nog eens tonen. Ik zal dit regelmatig aanvullen, onder de foto staat de bijbehorende tekst, soms weet ik niet meer precies welk jaar, maar dat is begrijpelijk op mijn leeftijd!.
Veel plezier met dit naslagwerk.

Ab Scheel
| Home | Jubileumboek 1997 |

Deze foto vond ik in een lijst op de club, scannen en op internet!
Achter op de foto schreef dhr. K. van der Toren ± 1912
Geen idee wie er op de foto staan natuurlijk, Christiaan Messemaker kan hier niet bijstaan, hij overleden 16 november 1906.

Bestuur Messemaker 1847 (1999)
Voor vlnr. Eduard Dame, Gert-Jan Ludden, Kees Vermijn
Achter vlnr. Wil Woudenberg, Eelko de Groot, Henk de Kleijnen, Ab Scheel en Frits Heukers

Vele jaren werd er een computermatch gehouden.
De grote animator hiervan was Jan Louwman
V.l.n.r. Gert-Jan Ludden, Henk de Kleijnen, Coby (echtgenote van Jan) en Jan Louwman, een jaar voor zijn overlijden.

Links Henk de Kleijnen (tevens lid van verdienste van Messemaker 1847) was verantwoordelijk voor de introductie van 'Het Beest'. Henk deed in 1988 voor het eerst ervaring op in het bestrijden van schaakprogramma's. Als Communicatie Manager en Perschef van IBM Nederland nam hij in Amsterdam deel aan de sterk bezette Schaakolympiade voor Bedrijven. Tot het deelnemersveld behoorde ook een kwartet (Mephisto) computers, aangevoerd door computerschaakexpert Jan Louwman. Het rekentuig veegde de vloer aan met vrijwel alle tegenstanders, die vaak tot de subtop van Nederland gerekend konden worden. De Kleijnen verbaasde met een vlotte winst via het Blackmar-Diemergambiet, een speelse opening die kennelijk niet in het boek van de Mephisto Rebel was opgenomen. Lees verder....

Links Dries Heuperman (veel te jong overleden) samen met Bob Beker, zij zochten samen de stukken uit tijdens de verhuizing naar "De Goudse Waarden".
Wat vele niet weten: Dries heeft mij bij de schaakclub gehaald. Hij kwam in 1987 bij mij thuis voor zaken, zag een schaakcomputer staan en vroeg kunt u schaken, ,,ach, wat je schaken noem!" en toen vertelde Dries dat hij jeugdleider was bij Messemaker 1847, we spelen in "De Groenhoven Flat" en maandag is de clubavond. ,,dat zal dan niet lukken vertelde ik, op maandag geef ik theorieles" mijn vrouw zat erbij en zei toen, dat kan verzet worden naar de dinsdag, dan kan jij op maandag gaan schaken en zo geschiedde. Tot nu toe één van de goede beslissingen in mijn leven. Tot zijn overlijden ben ik met Dries bevriend gebleven.

Gert-Jan Ludden was voorzitter van Messemaker in de jaren 1998 en 1999 en is nog steeds lid van Messemaker 1847, ook al woont hij in Warnsveld, hij blijft geïnteresseerd in het wel en wee van de club. Gert-Jan is ook lid van verdienste voor zijn niet aflatende inzet voor Messemaker 1847

Gert-Jan werd in 1997 in één klap meervoudig recordhouder (verslag van Henk de Kleijnen)
De Bevelhebber der Landstrijdkrachten Lgen M. Schouten incasseerde een nederlaag.

Maandenlange intensieve voorbereiding leverde in Gouda een dubbel succes op: Gert-Jan Ludden dwong vermelding af in het Guinness Book of Records en stootte meteen door naar het wereldrecord simultaanschaak. Zijn persoonlijk begeleider-coach Henk de Kleijnen bericht over een immens spektakel dat meer dan 2.500 schaakliefhebbers trok. Een uitbundig met ballonnen en spandoeken versierde woning, karrenvrachten bloemen, gelukstelegrammen, een felicitatiebrief van minister-president Wim Kok, radio- en tv-reportages, dikke pakken krantenknipsels. De nog zelden toegekende sportpenning van de gemeente Gouda. Gert-Jan Ludden leek de Elfstedentocht te hebben gewonnen. Zijn werkelijke prestatie was volgens sommigen zelfs pittiger: 686 tegenstanders in een schaaksimultaanséance met een totale duur van 29 uur en 30 minuten, gekoppeld aan een onwaarschijnlijk hoge score van 87.1 procent. Vermelding in het Guinness Book of Records was daarmee verzekerd, terwijl het record bovendien als wereldrecord is erkend. Lees verder....

Ton Schurink
Ton repareerde vele jaren bij Messemaker de analoge klokken. Na zijn overlijden kreeg ik het restant (vele honderden onderdelen) van zijn dochter, ik wist niet wat ik er mee aan moest, de digitale klokken hadden inmiddels hun intrede gedaan, de materiaalcommissaris heeft zich hier over ontfermt.

Een mooie anekdote: Tijdens een Solingen weekend (in Solingen) zaten Wil (Woudenberg) en ik samen met Ton koffie te drinken en kwam het gesprek, gek eigenlijk tijdens z'n schaakweekend, op overlijden en testament. Ton vertelde toen, als hij kwam te overlijden Messemaker een legaat zou krijgen, om hiervoor klokken te kopen. Wij maakte er nog een geintje over, ,,Ton, ja kan beter met een warme hand geven een koude", maar hij was stellig het komt later wel goed. Twee dagen na zijn overlijden kreeg ik van zijn dochter, naast de klokken, ook de bevestiging dat Ton in het testament had beschreven dat Messemaker een legaat van 3000 gulden kreeg, te besteden aan klokken. Vele leden spelen nog wekelijks met deze klokken, achterop staat zijn naam.

Ab Scheel
Bram Gebuijs

Al vele jaren zit ik dagelijks achter de computer om de websites bij te houden. De verslagen en foto's van toernooien stuur ik door naar de media en daar wordt veel aandacht aan besteed door landelijke en plaatselijke kranten. Soms komt er een beroepsfotograaf om het toernooi op de gevoelige plaat vast te leggen. Omstreeks 1999 van de vorige eeuw (ik weet het niet precies meer) ontmoette ik Bram Gebuijs (topfotograaf), hij wilde wel een foto van mij achter de computer maken voor op de website. In die jaren gebruikte ik hem regelmatig. En nu dus weer!

Wordt vervolgd

Wordt vervolgd