OJK Gouda 2021 met 70 deelnemers een groot succes

Schaakclub Messemaker 1847 organiseert al meer dan 25 jaar elk jaar op de eerste zaterdag van september het Open Kampioenschap van Gouda (voor senioren) en het Open Jeugdkampioenschap van Gouda. Door corona-beperkingen kon dit toernooi in 2020 in zijn geheel niet doorgaan. Dit jaar kon om dezelfde reden het senioren-OK niet doorgaan, maar het Jeugd-OK wel.
Deze gelegenheid werd door de Nederlandse (en deels ook buitenlandse) schaakjeugd aangegrepen om van heinde en verre naar Gouda te komen om aan dit toernooi deel te nemen. Voor velen was dit het eerste fysieke schaaktoernooi sinds anderhalf jaar tijd. Opvallend was verder het relatief grote aandeel oudere jeugd (boven de 12 jaar): velen van hen hadden zich oorspronkelijk ingeschreven voor het senioren-OK, maar toen bekend werd dat dat niet door kon gaan schreven zij zich alsnog in voor het jeugd-OK.
In de ruime speelzaal van Scholengemeenschap De Goudse Waarden kon dit toernooi probleemloos "corona-proof" plaatsvinden. Het mooie weer droeg daar overigens ook aan bij: ramen en deuren stonden wijd open en de jeugdige deelnemers (incl. de ouders!) konden zich tusen de ronden door prima vermaken op het grote schoolplein.
Er waren in totaal 70 deelnemers, verdeeld over 5 jeugdcategorieën: In elke categorie waren er drie fraaie bekers te winnen en daarnaast was er voor de deelnemers een vaantje als aandenken.
Elders op deze website zijn alle uitslagen en leuke foto's van het toernooi te vinden.
De deelnemers van de organiserende schaakclub Messemaker 1847 vielen allen buiten de prijzen, het beste resultaat werd nog gehaald door Auke Wilming: met een vierde plaats in jeugdgroep AB viel hij net buiten de prijzen.