KNSB Bekerteam bereikt voor vierde jaar op rij ronde vier!

In de auto terug van Alphen aan de Rijn heerste een feeststemming. We hadden het weer geflikt! Die feeststemming was er vlak daarvoor nog niet of althans niet bij ons. Want net als in de vorige ronde stond de tegenstander op een zeker moment met meer dan n been in de volgende ronde.
Ikzelf was daarvan dit keer de hoofdschuldige. Ik moest al na 18 zetten mijn witte koning omleggen. Daar stond tegenover dat Erik bijna even snel met zwart wist te winnen. Helaas maakte Henk-Jan vlak daarna een blunder, waardoor alle druk op de schouders van Jan kwam te liggen. Hij moest winnen, maar van zijn goede stelling na de opening was weinig over. Hij stond gewoon een pion achter in een verder symmetrische stelling. Misschien was het remise te houden, maar winnen, nee. Hij wist echter van niets iets te maken en even later besliste hij met een koningsaanval de partij.
We mochten dus net als in de vorige ronde gaan snelschaken. Dat ging dit keer een stuk soepeler: Erik, Henk-Jan en Jan wonnen vrij snel en vervolgens had ik de eer er zelfs 4-0 van maken. We staan dus weer in ronde 4 en gaan proberen om voor het eerst ronde 5 te bereiken. Als we evenveel geluk hebben, heb ik er vertrouwen in!

Hierbij het verslag van de individuele partijen, zoals de spelers het zelf ervaren hebben:

Peter Ypma:

Twee jaar terug had ik tegen deze tegenstander 1.e4 Pc6 voorbereid. Ik verloor kansloos vanuit de opening en achteraf bleek dat hij dit zelf altijd speelde. Nu was ik wit tegen hem en had ik geen zin in nog eens deze opening. Ik was dus van plan om 1.d4 te spelen, maar om een of andere reden zette mijn handen 1.e4. Dat was de eerste foute beslissing, de tweede was dat ik na 1Pc6 niet even 5 minuutjes nadacht om tot rust te komen. In plaats daarvan speelde ik een hoofdvariant die ik maar half kende en dat was een helft te weinig. Na 7 zetten stond ik al minder, na 10 zetten slecht, na 14 zetten verloren en op zet 18 gaf ik maar op.

Erik Hennink:

Met zwart kwam ik op bord 4 na een vermoedelijk onnauwkeurige zet van wit vroeg in de opening comfortabel te staan. Het lukte mij het initiatief van de partij naar me toe te trekken met actief spel. Mijn tegenstander had waarschijnlijk het beste een kwaliteit kunnen geven voor een meer actieve stelling, want in de partij kwam hij niet onder de druk uit. Na een voor mij gunstige afruil kreeg ik een zeer sterke pion waarna groot materiaalverlies onvermijdelijk was. Mijn tegenstander gaf logischerwijs op en dit bracht op de tussenstand op 1-1.

Henk-Jan Evengroen:

Met zwart kwam ik moeilijk uit de opening. Toen ik wat ruimte kon terugwinnen en ongeveer een gelijke stelling kon bereiken maakte ik een fout door te lang te wachten met mijn loperpaar op te geven. Hierdoor kon mijn tegenstander met een mooie combinatie een doorslaggevende aanval creren.

Jan Evengroen:

Met wit speelde ik tegen Norbert Jansen. Er kwam een Siciliaanse opening op het bord waarin zwart de rokade lang uitstelde. Na een combinatie kon ik door de zet Dd2 drie onverdedigde stukken tegelijk aanvallen. Dit waren de toren op c3, het paard op a5 en de loper op d7. Als ik het paard op a5 gepakt had was ik een stuk voorgekomen, maar nu ik de loper pakte kwam ik een pion achter te staan. In tijdnoodfase kon ik terug komen in de partij en toch nog de punt en daarmee de 2-2 binnenhalen.