Peter Ypma behaalt FM-titel en IM-norm in Schaakfestival Groningen

 

(verslag van Peter Ypma zelf)

 

 

Na een paar mindere toernooien heb ik 2016 afgesloten met mijn beste toernooi tot nu toe! In Groningen haalde ik mijn eerste IM-norm en is mijn FIDE-rating dusdanig gestegen dat ik in navolging van Liam de FM-titel mag aanvragen (wat ik uiteraard ook ga doen!). 

 

In het begin van het toernooi zag het er niet naar uit dat het zo goed zou gaan lopen. Ik verloor in de eerste ronde namelijk vrij kansloos van GM Ulybin (2483). Daarna ging een tijdje alles goed wat goed kon gaan. Ik won maar liefst 4 maal achter elkaar tegen sterke tegenstanders: Jorgen Henseler (2060), IM Mishra Swayams (2473), FM Max Warmerdam (2347) en IM Hugo ten Herton (2453), waardoor ik ineens in de top van het klassement stond.

 

Daardoor had ik ineens nog maar weinig nodig voor een IM-norm. Een overwinning in ronde 6 zou bijvoorbeeld hoogstwaarschijnlijk al genoeg zijn. In ronde 6 tot en met 8 maakte ik echter een drietal ongelukkige beslissingen. In ronde 6 nam ik in een beter toreneindspel genoegen met remise (het was niet gewonnen, maar doorgaan had toch echt wel gemoeten). In ronde 7 verzwakte ik mijn koningsvleugel met de zet gxf3 in plaats van Dxf3, waardoor ik in plaats van een gelijk eindspel een gevaarlijke koningsaanval te verduren kreeg en in ronde 8 durfde ik de kritieke variant niet in te gaan met rampzalige gevolgen.

 

Kortom, in ronde 9 moest ik winnen van de Canadese jeugdspeler FM Max Gedajlovic om alsnog voor een IM-norm in aanmerking te komen. Na een spannende partij is dat uiteindelijk gelukt! De partij met commentaar kunnen jullie hier naspelen..

 

Naast mijzelf deden drie andere Messemakers mee. Liam Vrolijk haalde 5 uit 9 en scoorde daarmee een TPR van 2278. Hijzelf was daar niet tevreden mee - dat kwam voornamelijk door een onnodige nederlaag in ronde 3 tegen Ruotong Chu (2106). Deze talentvolle jeugdspeelster uit China deed het geweldig in Groningen. Zo won ze een mooie aanvalspartij tegen de als eerste geplaatste GM Krasenkow, maar tegen Liam had ze het geluk dat Liam te ver ging in een beter eindspel. Op dat moment na speelde Liam denk ik een heel goed toernooi.

 

Olivier Vrolijk - de vader van Liam - was tevreden over zijn toernooi en daar had hij ook alle reden toe. Hij scoorde in het compact toernooi 3/5 (eigenlijk 2/4, want in ronde 3 was zijn tegenstander ziek) en dat is prima als je tegen 3 spelers van rond de 2200 hebt gespeeld. Tenslotte speelde Wim Heemskerk niet zijn beste toernooi, maar gelukkig won hij in ieder geval nog wel zijn laatste ronde-partij!

 

Al met al was het schaakfestival Groningen weer een mooie afsluiting van ons schaakjaar.

 

Voor de gedetaillerde uitslagen zie de toernooiwebsite.