Messemaker-jeugdteam in Ron de Jong Groene Hart Cup:

“te groot voor servet, te klein voor tafellaken”

 

Tweemaal eerder promoveerde het Messemaker-jeugdteam in de Ron  de Jong Groene Hart Cup naar poule 2, en beide keren degradeerde het team diect daarna weer naar de 2e klasse. Zou hetzelfde vanavond weer gebeuren?

 

Na de goede resultaten van de vorige ronde en de promotie naar groep 2 wisten we op de heenweg in de auto al dat het een lastige avond zou worden. Bij aankomst bleek al snel dat 2 tegenstanders maar met slechts 3 spelers zouden aantreden, dus dat zou misschien wat mogelijkheden geven. Het niveau in deze groep 2 was aanzienlijk hoger dan de vorige ronde in groep 3. Waar het toen ging om het winnen van stukken, ging het nu om het winnen van een meerpion, een kwaliteit of het opbouwen van een strategische stelling. Ondanks dat er dappere strijd is geleverd, is het helaas een troosteloze avond geworden.

De eerste ronde was tegen Klim-Op 3. Tegen een team van Klim-Op weet je van te voren dat het lastig zal worden. Maar, het eerste punt was al op voorhand binnen, want Jeroen had geen tegenstander. Bij Wessel werd er snel na de opening een paard gepend, waar hij alleen een pion als compensatie voor kreeg. Ook Martijn verloor al snel een stuk. De wedstrijd van Boaz ging lange tijd gelijk op en er werd goed geschaakt. Toch moest Boaz in het middenspel uiteindelijk twee pionnen prijs geven. Martijn kon, met een stuk minder, nog lang tegenstand bieden, maar ging strijdend ten onder. Wessel kon met een stuk minder en later nog enkele pionnen minder ook geen vuist maken. Boaz kon het nog lang volhouden met minder pionnen, maar uiteindelijk verloor ook hij. Eindstand 1-3.

In de tweede ronde was Spijkenisse 1 de tegenstander. Jeroen had wederom geen tegenstander, dus het eerste punt was al weer binnen. Martijn kreeg in het middenspel een stevige matdreiging tegen zich. Hij kon hier zich knap uitwerken, maar dit kostte wel zijn stelling. Wessel kwam een stuk voor, maar gaf die helaas snel terug. Vervolgens hadden Wessel en Boaz beide kans om in de lastige middenspellen een pion te winnen, maar beiden misten de kans. Martijn kwam een pion achter en doordat zijn stelling overhoop lag kreeg hij alsnog een mataanval tegen. Wessel verloor aan het eind van het middenspel 2 pionnen door zijn verbonden torens los te maken en ook Boaz moest helaas 2 pionnen inleveren. Wessel zijn dame-met-pionnen-eindspel werd een tactisch steekspel, waarbij zijn tegenstander het web van de pionnen in durfde te lopen. Hierdoor kon Wessel ineens mat in één zetten en kon hij een waardevol punt binnenslepen. Boaz zijn tegenstander wist zijn vrijpion te laten promoveren, waarna Boaz helaas de wedstrijd verloor. Eindstand 2-2.

Doordat de andere ploegen geen uitschieters hadden, was er in de laatste ronde nog alles mogelijk. In de laatste ronde was Op Eigen Wieken 1 de tegenstander. Boaz kwam al snel een pion achter. Ook Jeroen kwam snel een pion achter, terwijl hij juist een kwaliteit had kunnen winnen. Daartegenover kon zijn tegenstander dat ook, maar beide zagen het niet. Boaz kreeg een open koningsvleugel, waardoor er kansen voor beide spelers ontstonden. Inmiddels verslikte Wessel zich in zijn eigen stelling en werd hij vakkundig mat gezet. Jeroen verloor een stuk en daarmee ook de partij. Boaz zijn open koningsstelling moest hij uiteindelijk toch bekopen met een mataanval. Martijn speelde een solide partij en na een remiseaanbod van zijn tegenstander accepteerde Martijn dit terecht, waarmee hij de eer van deze wedstrijd wist te redden. Eindstand 0,5-3,5.

Er is hard gevochten door de jongens. Maar, helaas restte er een 4de plek en de berusting dat ze weer gedegradeerd zijn naar groep 3. Dat ze nog steeds strijdbaar zijn, bleek al direct uit hun conclusie dat ze de volgende keer dan maar weer eerste moesten worden. Zet hem op, jongens!

 

Bas Luiten

 

 

 

Links het Messemaker-team in actie                              Het uitslagenformulier