Messemaker eindigt als eerste in poule 3 van Ron de Jong Groene Hartcup

 

(door Bas Luiten)

 

In de eerste wedstrijd moest het worden opgenomen tegen het eerste team van Pascal. Martijn was als eerste klaar. Hij had net als zijn tegenstander eenzelfde plan. Zijn tegenstander kon Martijn mat in één zetten, maar toen hij dat niet deed, kon Martijn dat andersom doen, een snelle overwinning. Jeroen kwam snel een toren voor en niet veel later kon hij nog enkele andere stukken winnen, waarna Jeroen het makkelijk kon uitspelen. Boaz had het lastiger, zijn tegenstander had kansen de dame te veroveren, maar zag dit niet. Vervolgens kwam Boaz in een eindspel met dame en 3 pionnen tegen dame en 4 pionnen. Maar, één van de pionnen van Boaz was een vrij pion, die hij slim kon opspelen en daarmee de partij beslissen. Wessel had een paard en loper tegen toren. Zijn tegenstander had diverse kansen een stuk te winnen, maar liet dit liggen. Vervolgens kon Wessel nog een stuk winnen en kon hij het redelijk eenvoudig uitspelen. Kortom, een 4-0 overwinning.

De tweede ronde was tegen het derde team van Spijkenisse. Boaz wint snel zijn partij, door de dame voor een toren te winnen en later nog een extra kwaliteit te winnen. Wessel wint snel enkele pionnen, maar laat zich vervolgens gemakkelijk mat achter de pionnen zetten. Jeroen komt 2 pionnen en een kwaliteit voor, en later nog een toren, maar vervolgens krijgt hij een gecompliceerd mataanval tegen. Hij kon dit gelukkig secuur counteren en kon daarna de angel snel uit de partij halen en winnen. Martijn komt in een ingewikkeld middelspel en verliest 2 pionnen, maar ook het initiatief. Door aanvallend spel weet zijn tegenstander hem uiteindelijk snel mat te zetten. Een 2-2 gelijkspel.

De laatste ronde moest gewonnen worden om de avond als winnaar af te sluiten. Jeroen wint binnen 4 zetten een paard en al snel nog een extra stuk. Niet veel later weet hij zijn tegenstander mat te zetten, waarmee Jeroen al zijn wedstrijden van de avond heeft gewonnen. Boaz geeft een loper weg en komt in een lastig eindspel. Boaz heeft later de kans een stuk terug te winnen, maar laat dit liggen. Vervolgens blijft er een moeilijk pionnen eindspel over, wat Boaz helaas verloor. Wessel krijgt een zware aanval op zijn koningsvleugel, waarbij zijn tegenstander een interessant aftrekaanval heeft. Maar, zijn tegenstander verbruikt teveel tijd om de winnende combinatie te vinden en daardoor wint Wessel op tijd. Martijn wint in een spannende partij een toren en staat gewonnen, maar zijn tegenstander had de mogelijkheid hem eeuwig schaak te zetten. Dit werd niet gedaan, waarna Martijn het redelijk eenvoudig uit kan spelen. Deze wedstrijd eindigt in een 3-1 overwinning.

Aan het eind van de avond blijkt dat het team van Messemaker de winnaar van de avond is met 9 bordpunten. Goed gedaan, Boaz, Martijn, Wessel en Jeroen!