Liam en Peter spelen toptoernooi in Groningen (verslag en fragmenten uit het festival)

Liam Vrolijk, Kevin Nguyen en ikzelf hebben in de kerstvakantie meegedaan aan het Chess Festival Groningen. Kevin deed aan de 5-dagen durende compact-groep mee, terwijl Liam en ik aan het lange toernooi deelnamen. Lange tijd waren wij beide in de race voor IM norm. Dat is uiteindelijk niet gelukt, maar het feit dat wij erover mochten dromen, is een indicatie dat wij een geweldig toernooi speelde. Liam heeft hier op zijn blog al verslag over gedaan, maar enige hoogtepunten verdienen het om hier herhaald te worden.

In de eerste ronde speelde Liam een enorm chaotische partij tegen FM Robby Kevlishvilli. Ik moet erkennen dat ik geen snars van de partij begrepen heb, maar het was duidelijk dat vooral Liam veel winstkansen had. Op een gegeven moment was de volgende (absurde) stelling ontstaan:

Hier pakte Liam een stuk met 25.Lxc2, maar het blijkt dat 25.fxe7! wint. De reden is dat na 25Kxh7 26.Pe4! alle stukken van wit in de aanval staan en tot overmaat van ramp de e-pion ook nog op promoveren staat. Na een neutrale zet, zoals 26c5 is het snel afgelopen: 27.e8=D! Txe8 28.Td7+ Kg6 (na 28Kg8 gaat de zwarte dame verloren na 29.Pf6+ en het aftrekschaakje 30.Pg4+). 29.Tf6+ Kh5 30.Th7+ en hier kan wit of de dame pakken of mat in 3 geven met 31.Tg7+.

Dit is behoorlijk lastig om van tevoren te zien en er zijn natuurlijk nog andere zetten dan 26c5 waar je rekening mee moet houden. In de partij waren nog een aantal van zulke mogelijkheden, maar toen die niet gepakt werden, kreeg Liam een eindspel van twee lopers en paard tegen toren wat Robby met een mooi trucje remise wist te houden. In de twee ronden daarna was het feest. Liam won twee keer, in ronde 2 zelfs van een internationaal meester. Na een goed gespeeld middenspel stond Liam al wat beter, maar toen wist hij de IM met een trucje ook nog een stuk afhandig te maken:

 

Hij speelde 27Dc5! Dit valt het paard op c4 aan wat niet weg kan. Er volgde dus 28.Dxc5 Lxc5+ 29.Kh1, maar na 29Lb5 ging er alsnog een stuk verloren.

Ondertussen was ik ook op 2.5/3 gekomen. Daar had ik in ronde 3 echter alle geluk van de wereld voor nodig. Ik speelde tegen de Duitse FM Wolfgang Pajeken en als ik zeg dat mijn openingsopzet mislukt was, is dat een understatement. Na de 17de zet van wit stond de volgende stelling op het bord.

Een samenvatting van de stelling is dat alle witte stukken goed staan en de witte c-pion dreigt door te lopen. Zwart kan daar eigenlijk niets tegenover stellen. Ik heb het trucje 17Pdxc5 18.dxc5 Pc3, maar na 19.Txc3 Txc3 20.c6 heb ik vooral mijzelf getruct, want hoe ga ik ooit die pion tegenhouden? Ik besloot dus maar een wanhoopspoging te beginnen met 17g5!? Het idee is om de witte stukken weg te lokken van de damevleugel, waardoor bijvoorbeeld Lxd4 mogelijk wordt. Dit gaat echter nooit werken, omdat de zwarte koningstelling verzwakt wordt. Mijn tegenstander vond echter geen goede uitweg 18.Pxd7?! Dxd7 19.Lxg5 Df5 20.Le3? Pc3! En ik win een kwaliteit, maar nog steeds staat wit iets prettiger. Gelukkig kon ik mijn tegenstander nog twee keer te grazen nemen!

In ronde 4 speelde Liam op bord 3 tegen GM Kasparov. Helaas niet de ex-wereldkampioen, maar de auteur van vele openingsboeken. Het was een beetje een mopperkont, maar Liam liet zich daardoor van de wijs brengen. Hij loosde de stelling keurig naar een gelijk eindspel. Daar wist de grootmeester er helaas nog een gemene laatste truc in te weven die Liam wel gezien maar verkeerd ingeschat had. Een zure en onnodige nederlaag.
Ikzelf had op het bord ernaast een stuk meer geluk. Ik had mij herinnerd dat ik jaren geleden beter scoorde tegen sterke spelers en dat dat kwam doordat ik nogal eens random pogingen ondernam. In onderstaande stelling (of eigenlijk twee zetten daarvoor) besloot ik dan ook om er een stuk tegenaan te gooien:

Hier speelde ik dus 13.Pxh5?!!? Objectief kan dit niet goed zijn en de computer braakt zonder problemen een vijftal weerleggingen uit, maar voor een menselijke tegenstander is het niet zo gemakkelijk en bovendien krijgt wit nog twee pionnen voor het stuk! In de partij kreeg ik dan ook een kans om een gelijke stelling te bereiken. Dat bleek ook voor mij echter te moeilijk. Het resterende eindspel met twee pionnen voor het stuk wist ik echter naar een remise te loodsen!

Na de rustdag speelde zoals gezegd nog een derde Messemaker mee: Kevin Nguyen. Hij begon zeer goed met 2 uit 2. In ronde 2 won hij met zwart van Alje Hovenga (2217). Het slot was mooi:


Hier wist hij de witte koning mat te krijgen met 32.Lc8! Dat dreigt Dxh3#, dus 33.Pg1 Dg7! Nu dreigt Dg2#, dus ook 34.f3 is verplicht, maar na 34Dg3+ 35.Kh1 Lxh3 36.Dh2 Lg2+ 37.Dxg2 Dxg2# was het alsnog mat!
Ondertussen bleef Liam op IM norm koers door twee keurige remises. Voor mij begon de tweede helft minder goed. Mijn Vlaamse jaargenoot IM Stef Soors speelde een zeer goede partij tegen mij en won terecht. Daarna ging het weer beter: ik hield een slecht tot verloren toreneindspel remise tegen FM Ivo Maris om in ronde 7 mijn beste partij van het toernooi te spelen tegen FM Peter Wacker.

Hier was ik aan het nadenken wat ik moest doen op 13fxg5. Toen ik het zag viel ik door mijn stoel. Nee, niet van verbazing, al is de variant wel mooi: 14.Pe5! g4? 15.Dxf8+ Kxf8 16.Pg6+. Nee, het zitgedeelte van mijn stoel brak af en ik viel dus door de stoel heen! Volgens ooggetuigen had ik een heel grappig gezicht toen dat gebeurde. Overigens was ik bepaald niet de enige die dat overkwam. Nadat Terror Jaap in ronde 5 het eerste slachtoffer was, leken de stoelen ware tijdbommen te zijn. De meeste spelers zagen hier de humor wel van in, al heeft de organisatie naar verluid wel toegezegd volgend jaar iets stevigere stoelen te huren!

Anyway, mijn tegenstander kon dus geen fxg5 spelen en koos dus voor 13b5 14.Pa5 Ld6 en de aanval lijkt gevaarlijk, maar na 15.Pxc6! fxg5 16.e5! kan wit het droog houden al sta ik ook niet echt beter. In de partij lastte mijn tegenstander 15Lg4 16.De3 in. Toen wist ik echter naar een goed eindspel af te wikkelen met 16...fxg5 17.e5 Lc5 18.Dg3. Dit werd nog vreselijk interessant met veel tactische verwikkelingen die uiteindelijk in mijn voordeel waren.

Deze overwinning betekende dat ik ineens weer voor een norm kon halen. Daarvoor zou ik 1.5/2 moeten halen. Ronde 8 was echter niet mijn ronde en na een slechte zet te veel verloor ik kansloos. Ondertussen had ook Liam door een nederlaag tegen Ivo Maris en een remise tegen ex-clubgenoot Wim Heemskerk kansloos geworden voor een IM-norm. De laatste ronde mocht hij gewoon voor de eer spelen tegen weer een internationaal meester: Mark Berkovich. Liam stond lang wat prettiger, maar nadat hij iets te snel de stelling opengooide, bleek e4 te zwak. Dat werd dus helaas een nederlaag. Desondanks heeft Liam een geweldig toernooi gespeeld. Hij was genomineerd tot Talent van het toernooi en kreeg daarvoor nog een mooie geldprijs van 100 euro!

Ook voor Kevin duurde het toernooi net iets te lang. Hij ging na zijn goede start drie keer ongelukkig onderuit tegen sterk opererende tegenstanders. Ik mocht na mijn nederlaag in ronde 8 nog een partij tegen een goede bekende spelen. De in Utrecht woonachtige IM Demre Kerigan. Het werd een spannende stelling die na een tactische verwikkeling in remise eindigde. Ik had echter ook voor een koningswandel kunnen kiezen:

Ik koos hier namelijk voor de veilige optie: 42.Td2 Txd2 43.Pxd2 De1+ 44.Kh2 Dxd2 45.Dxe7 en er ontstaat een remise dame-eindspel. Ik kan echter ook kiezen om proberen op mijn stuk te zitten met 42.De4 of 42.Dd5. Ik kon op beide zetten geen weerlegging vinden, maar ik voelde dat het de goden verzoeken was om door te spelen. In de analyse hebben we hier nog tijden zitten analyseren en mocht iemand zich vervelen een kleine hint: De4 verliest, maar Dd5 is goed. Waarom staat de dame op e4 ongelukkiger?