U bevindt zich hier: Verslag

Verslag tienkamp Messemakerleden Tata Steel Chess 2015

door Ab Scheel

Al vele jaren schrijft Henk de Kleijnen dit verslag. Toen ik hem zondagavond vroeg om het dit jaar weer te doen, was zijn antwoord, ik zit er helemaal doorheen Ab. Ik begrijp dat wel, ook ik zat er helemaal doorheen, na het voor mij dramatisch verlopen toernooi, voor het derde jaar op rij bijna de hekkensluiter. Henk wist het dit jaar en het vorige jaar ook niet veel beter te doen. Maar nu over de tien andere leden die het wel beter, tot goed, tot zeer goed deden. Laten we beginnen met Gert-Jan, na vier jaar niet te hebben meegespeeld, moest hij in de eerste twee ronden er weer inkomen. De eerste ronde remise en de tweede een nul, maar toen was de beer los. De laatste zeven ronden maar liefst zesenhalf punt. Met een totaal van zeven en daarmee groepswinnaar. Volgend jaar naar de eerste klasse.

En zo kom ik bij Ed, hij speelde een goed voorbereid toernooi, zonder een verliespartij. Vier keer winst en vijf remises. Ook Ed promoveert naar de eerste klasse. Guido speelde in dezelfde groep als Ed, starte met vijf remises, ook tegen Ed, daarna een verliespartij en over de laatste drie partijen nog anderhalf punt, met als resultaat een zesde plaats, Dus handhaven in de tweede klasse. Wim (Heemskerk) ik zet er even de achternaam bij. Wim speelt sinds september bij de Club en scoort daar intern goed. Nu in het toernooi was dat ook het geval. Wim werd tweede in klasse 2A met zesenhalf punt, met drie remises en vijf winstpartijen. Alleen op dinsdag verloor hij van Gilbert Vrancken, groepswinnaar werd de uit Woerden afkomstige Marcel Schroer met 8 uit 9. Good old Ben speelde een gelijkmatig toernooi, won wat, verloor wat en speelde drie remises. Met vierenhalf uit acht, een tegenstander Marco de Mooij, kwam na zondag niet meer terug, en dan telt de gespeelde partijen niet meer mee, wel sneu voor degene die wel tegen hem gespeeld hebben en zelfs gewonnen, zo hard kan schaken zijn.

Met Frans en Hans reed ik dagelijks naar Wijk aan Zee. Het was Frans' zijn toernooi niet met vier punten en een zevende paats, maar volgend jaar nieuwe kansen. En zo kom ik bij Kees, hij was best tevreden met zijn derde plaats in klasse 3B met met vijfenhalf punt. Alleen op vrijdag tegen Pieter Heijboer, broer van!? een verliespunt. Marcel (van Oort) woont in Gouda en speelt extern bij Woerden, dezelfde club als Marcel Schroer (die groepswinnaar) ook nog niet zolang lid. Wist in klasse 4A ook een mooie derde plaats te bereiken, met vier keer winst en vier remises. Ook voor de interne competitie een mooie aanwinst voor Messemaker. Over Henk is genoeg gezegd dus naar Ruud. Ruud speelde in een zwiterse groep met 16 spelers en zoals we gewend zijn van hem snel, zeer snel, behalve de laatste ronde, Ruud bood, na drieenhalf uur spelen, remise aan wat het ook was, maar zijn tegenstander wist het nog tot vijf speeluren te rekken. Het was een lange zit he Ruud! Van mij weten jullie het al, dit was voor mij de eenentwintigste keer in de tienkamp, maar het is tevens de laatste keer. Ik ga me toeleggen op het fotograferen bij het volgende toernooi.

Als laatste Hans, hij speelde in "De Zon" en scoorde daar zesenhalf punt, met maar een verliespartij op maandag tegen Mick Mulder, hij zal nog een jaar in "De Zon" moeten vlammen om in De Moriaan te mogen spelen, maar Hans had het er naar eigen zeggen best naar zijn zin.