U bevindt zich hier: Verslag


Guido Royakkers

Ed Roering

Ben van Geffen

Frans Bottenberg

Henk de Kleijnen

Wibo Bourguignon

Ruud van Noord

Edgar Reibel

Ab Scheel

Hans Krol
'Gestript' Tata Steel Chess Tournament weinig eervol voor tienkampers van Messemaker 1847

WIJK AAN ZEE - De 76ste editie van het befaamde Tata Steel Chess Tournament (opvolger van Hoogovens- en Corustoernooi) was sober van uitvoering. Dat gold ook voor de sportieve prestaties van de tien Messemakerleden die uitkwamen in de zogenaamde tienkampen. Slechts één van hen eindigde na negen partijen op het denkbeeldige erepodium: Guido Royakkers moest met brons genoegen nemen, na in de laatste speelronde zijn kansen op promotie naar groep 1 te hebben verspeeld.

Het grootste schaakevenement ter wereld was een 'gestripte' versie van zijn vele voorgangers. Kostenbesparingen werden op allerlei onderdelen doorgevoerd. Zo waren er ditmaal geen drie, maar twee grootmeestergroepen. De grote tent op de Dorpsweide, waar spelers en toeschouwers altijd werden vergast op levendige commentaren, was opgedoekt. Het sfeerloze alternatief, een naburig schooltje, kon maar weinig schaakliefhebbers herbergen en was bovendien alleen in de weekends toegankelijk. Ook de gezamenlijke snertmaaltijd, traditionele afsluiting van het toernooi, was afgeschaft. Voor succesvolle amateurdeelnemers vielen er geen geldprijzen meer te winnen, maar boeken.

Alle bezuinigingen ten spijt, was er niet gesnoeid op het aantal deelnemers in vier- en tienkampen. Daardoor bleef het geheel een bijzondere happening en boven alles was er unanieme erkentelijkheid voor het doorgaan van 'Tata'. Over het verdere voortbestaan werden geen concrete mededelingen gedaan, maar schakers uit alle landen houden de komende maanden de vingers gekruist in de hoop dat de bedrijfsresultaten van de staalgigant een vervolg mogelijk maken.

,,Nee, eigenlijk wil ik mijn groep helemaal niet winnen," mompelde de in 2B uitkomende Guido Royakkers na de eerste vier ronden waarin hij even zovele remises had geboekt. De solide krachtpatser kon zich vervolgens toch niet inhouden. Twee aansluitende overwinningen brachten hem bij de kanshebbers op promotie. In de slotronde verdampte die mogelijkheid, toen hij voor de eerste maal een nederlaag moest incasseren. Zijn derde plaats (5 punten) kwam overeen met een TPR van 2134, vrijwel gelijk aan zijn actuele rating.

Op hetzelfde niveau acteerden ook Ed Roering en Ben van Geffen. Ed (2D) herstelde zich goed na verlies in de derde ronde en speelde alles bij elkaar een goed toernooi. Ook hij scoorde 5 punten, werd vierde en boekte een TPR van 2139. Ben, uitkomend in 2E, was minder op dreef. Alleen in de eerste ronde won hij zijn partij. Daarna was het halve punten sprokkelen geblazen, resulterend in een eindresultaat van 3 punten en een negende plaats.

In 3B kende Frans Bottenberg een matige start (1 uit 3), maar nog voor de rustdag - na zes ronden - stond een plusscore achter zijn naam. Freewheelend bereikte hij ten slotte een score van 50 procent, goed voor een vijfde stek in zijn poule. Henk de Kleijnen (4C) opende 'zijn' toernooi met winst, maar het vervolg kende geen hele punten meer. Vormgebrek bracht hem op een gedeelde achtste plaats met een mager totaal van 3 punten, een absolute garantie voor verlies van ratingpunten.

Wibo Bourguignon, voor het eerst meedraaiend bij de tienkampers, kon zijn draai (in 6B) aanvankelijk niet vinden. Na een start met twee nullen en één halfje kreeg hij de smaak echter te pakken. Een serie overwinningen gaf zelfs uitzicht op de eerste plaats, maar een snelle nederlaag in de laatste ronde betekende een vierde plaats met 4,5 punt. De resultaten van de overige leden van Messemaker behoren zo snel mogelijk met de mantel der liefde worden bedekt, omdat ze niet representatief zijn voor de onmiskenbare kwaliteiten van betrokkenen. Daarom wordt volstaan met een korte vermelding: Ruud van Noord 1 punt (laatste in 6G), Edgar Reibel 3 punten (negende in 7B), Ab Scheel idem 3 (hekkensluiter in 7C) en Hans Krol (bij het ingaan van de rustdag nog op 50 procent, maar slecht geëindigd met 3,5 punt en een achtste plaats in 7G). Overigens: voor wie zich dat niet onmiddellijk realiseert, gelden voor Ab zéér verzachtende omstandigheden. Hij werkte zich alle dagen, als toernooifotograaf en als webmaster, duizend slagen in de rondte. Concentratie op het schaken kon van hem dan ook redelijkerwijs niet worden verwacht……

Henk de Kleijnen

Links Guido in zijn karakteristieke houding, rechts Ab met zijn traditionele flesje Coca Cola (foto gemaakt door Arno Vrins)